Πώς θα λειτουργεί το Power Pass για επιστροφή στις χρεώσεις ρεύματος

Πώς θα λειτουργεί το Power Pass για επιστροφή στις χρεώσεις ρεύματος

Η προηγούμενη εμπειρία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών θα αποτελέσει τη βάση για τον τρόπο επιστροφής στους καταναλωτές μέχρι του ποσού των 600 ευρώ - Το νέο project είναι πολύ πιο σύνθετο και απαιτητικό - Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και το «κλειδί» των επικαιροποιημένων στοιχείων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
power_pass_thema_xr
Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του Power Pass, της πλατφόρμας για την επιστροφή του 60% των επιπλέον χρεώσεων που εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι μεσοβδόμαδα κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία που ρυθμίζει τα νομοθετικά ζητήματα, μαρτυρά ότι οι εμπλεκόμενοι στο επιχειρησιακό σκέλος έχουν κάνει την απαραίτητη πρόοδο.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εξαγγελία του προγράμματος προέβλεπε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει στα μέσα Ιουνίου. Με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα εργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και, όπως διαβεβαίωσε την προηγούμενη Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, το Power Pass θα τεθεί σε λειτουργία στις 14 ή στις 15 Ιουνίου.
dei_texnikos

Οι συσκέψεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των παρόχων είναι ιδιαίτερα πυκνές ήδη από την εξαγγελία του Power Pass. Αντικείμενο όλων των συσκέψεων είναι να μετουσιώσουν τον σχεδιασμό σε μια πλατφόρμα που θα είναι πλήρως λειτουργική και θα απαιτεί από τον πολίτη ελάχιστα βήματα πριν από την υποβολή της αίτησης. Αυτό προϋποθέτει να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι υποπεριπτώσεις, ώστε τα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα και, ταυτόχρονα, ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να τα ενημερώσει. Η φιλοσοφία του Power Pass θα παραμείνει ίδια με τα προηγούμενα παρόμοια προγράμματα που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, δηλαδή τα Freedom Pass για τους νέους, το Fuel Pass για τη βενζίνη, αλλά και το mobilefees για τον μηδενισμό των τελών κινητής στους νέους. Η προηγούμενη εμπειρία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών θα αποτελέσει τη βάση και για αυτό το project, το οποίο όμως είναι πολύ πιο σύνθετο και απαιτητικό.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με την τροπολογία που υποβλήθηκε, το Power Pass δικαιούνται όσοι έχουν μεικτό οικογενειακό εισόδημα (δηλαδή μετά τη φορολόγηση) μέχρι 45.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία του προσώπου -είτε αυτή του ανήκει είτε τη μισθώνει- και κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση κατά το διάστημα από Δεκέμβριο 2021 έως και Μάιο 2022. Επίσης, επιλέξιμες θα είναι και οι πρώτες κατοικίες προστατευόμενων προσώπων (π.χ. γονέας που μισθώνει σπίτι για το τέκνο του που φοιτά σε άλλη πόλη θα μπορεί να υποβάλει δύο αιτήσεις, μία για τη δική του κύρια κατοικία και μία για την κύρια κατοικία του τέκνου του).

Κλείσιμο
Βάση αξιολόγησης όλων των αιτήσεων, αλλά και πηγή των στοιχείων της πρώτης κατοικίας θα είναι η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2021 έως και 31-12-2021). Αν αυτή δεν έχει ακόμα υποβληθεί, η αντίστοιχη του φορολογικού έτους 2020 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2020 έως και 31-12-2020).

Με κωδικούς Taxisnet

Σύμφωνα με όσα έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής οι ομάδες εργασίας, η πλατφόρμα θα λειτουργεί με «κλειδί» τους κωδικούς Taxisnet. Αυτόματα, με βάση τον ΑΦΜ του προσώπου και την οικογενειακή του μερίδα, η πλατφόρμα θα τον ενημερώνει αν δικαιούται βάσει εισοδήματος το Power Pass ή όχι. Εφόσον το δικαιούται, στη συνέχεια θα καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τη δική του πρώτη κατοικία ή για την πρώτη κατοικία προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς του.

Αμέσως μετά, στο περιβάλλον της πλατφόρμας θα εμφανίζονται τα στοιχεία που θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, δηλαδή η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης - είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου, ανάλογα τι έχει επιλέξει. Εφόσον τα στοιχεία είναι ορθά, τότε ο πολίτης θα κάνει κλικ στο πεδίο «επιβεβαίωση» ώστε να δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
plirwmi_dei_xr

Επικαιροποίηση στοιχείων

Οι ομάδες εργασίας προβληματίστηκαν ιδιαίτερα για τη διαδικασία που θα μπορεί να ακολουθήσει ο πολίτης σε περίπτωση που εμφανίζονται εσφαλμένα ή μη ενημερωμένα στοιχεία. Οι περιπτώσεις εδώ είναι πολλές: άνθρωποι που μετακόμισαν πρόσφατα και δεν έχουν αλλάξει τον ιδιοκτήτη του «ρολογιού», μη ενημέρωση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ κ.ο.κ. Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση ήταν να συνδυαστούν δύο στοιχεία: η ευελιξία και η διαφάνεια, ώστε κανείς να μην αποκλειστεί, αλλά και κανείς να μην μπορεί να λάβει χρήματα που δεν δικαιούται.

Η λύση στην οποία κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι να απευθύνεται ο πολίτης σε άλλη πλατφόρμα, όπου θα μπορεί να δηλώνει την τρέχουσα πρώτη κατοικία του, αναρτώντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια, το Power Pass θα ενημερώνεται με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, επιτρέποντας στον ενδιαφερόμενο να υποβάλει την αίτησή του.

Οι πρωταγωνιστές

Η σπουδαιότητα του Power Pass, αλλά και η πολυπλοκότητα του project έχουν οδηγήσει τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών να έχουν πέσει κυριολεκτικά πάνω από την πλατφόρμα. Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Θοδωρής Λιβάνιος λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης από τους στενούς τους συνεργάτες. Τον συντονισμό των ομάδων εργασίας έχουν αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στο Σύνταγμα: Συνελήφθη ο ένοπλος που απειλούσε να ανοίξει πυρ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Ο Τριντό θέλει να απαγορευθούν τα πιστόλια στον Καναδά

Η Ιταλία αίρει την υποχρέωση των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να προσκομίζουν υγειονομικό πάσο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης