Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες των σοβαρών επεισοδίων στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες των σοβαρών επεισοδίων στο ΑΠΘ

Πρόκειται για έναν 21χρονο και δύο 22χρονους - Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

thess89
Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα οι τρεις συλληφθέντες των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έναν 21χρονο και δύο 22χρονους, οι οποίοι θα οδηγηθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με την αυτόφωρη διαδικασία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 9 το βράδυ μετά τη λήξη της μαζικής πορείας που πραγματοποίησαν φοιτητές και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία αστυνομικών στα Πανεπιστήμια.

Εγνατία

Ομάδα ατόμων, φορώντας κράνη και κουκούλες full face, επιτέθηκαν με δεκάδες βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από την Κοσμητεία της ΣΘΕ και περιφρουρούν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης. Με τη σειρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων και με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, προκειμένου να απωθήσουν τα άτομα.

Κλείσιμο
Εγνατία (1)


Εγνατία (2)

Μετά από περίπου μία και ενώ το πανεπιστήμια campus έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με «κυνηγητό» και μικροεστιες φωτιάς σε διάφορα σημεία, κουκουλοφόροι βγήκαν οργανωμένα στην οδό Εγνατία και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν περιμετρικά του ΑΠΘ. Στη συνέχεια άναψαν φωτιές σε αρκετούς κάδους και έστησαν οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, προχωρώντας παράλληλα σε εννέα προσαγωγές, οι τρεις εκ των οποίων μετατράπηκαν λίγη ώρα αργότερα σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας (3)


Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μέσα στο ΑΠΘ μετά το τέλος της πορείας (2)

Φοιτητές παγιδεύτηκαν στην Βιβλιοθήκη - Φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε χθες το βράδυ εντός του Πανεπιστημίου, είναι ότι δεκάδες ανυποψίαστοι φοιτητές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου για να μελετήσουν, ένιωσαν ξαφνικά την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική από τις ρίψεις χημικών, ενώ δεν μπορούσαν να φύγουν από το κτήριο καθώς ο εξωτερικός χώρος είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Μάλιστα, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά έως ότου καταφέρουν να αποχωρήσουν με ασφάλεια.

IMG_8416
IMG_8415
IMG_8414
IMG_8412
IMG_8413
IMG_8411
IMG_8410
IMG_8408
IMG_8407
IMG_8409
thessaloniki-0


Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορεία που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους βγήκαν από την πορεία και προκάλεσαν φθορές σε βιτρίνα καταστήματος πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών. Λίγη ώρα αργότερα, κουκουλοφόροι προκάλεσαν, επίσης, φθορές στη βιτρίνα υποκαταστήματος τράπεζας και σε ένα ΑΤΜ.

Δύο γύροι επεισοδίων το μεσημέρι της Πέμπτης - Τραυματίστηκε φοιτητής και αστυνομικός

Θυμίζουμε ότι επεισόδια σημειώθηκαν εντός του πανεπιστημιακού campus και τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης όταν μέλη φοιτητικών συλλόγων κινήθηκαν εναντίων αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσαν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης, που γίνονται στην πρώην κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό". Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να απωθήσουν τα άτομα, προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας 20χρονος φοιτητής ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο και λίγες ώρες αργότερα έλαβε εξιτήριο από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με ενημέρωση του νοσοκομείου Ιπποκράτειο, ο νεαρός μεταφέρθηκε στα επείγοντα όπου και εξετάστηκε από ΩΡΛ. Ο ΩΡΛ του έκανε συρραφή του τραύματος που είχε στο αυτί ενώ υποβλήθηκε και σε ακουόγραμμα από το οποίο δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα. Στη συνέχεια εξετάστηκε από οδοντίατρο ο οποίος δεν διαπίστωσε παθολογικό εύρημα. Ωστόσο συστάθηκε στον 20χρονο να υποβληθεί προληπτικά σε πανοραμική ακτινογραφία καθώς και γναθοχειρουργική εκτίμηση από το ΓΝ. Παπανικολάου. Επίσης ο νεαρός άνδρας εξετάστηκε από νευροχειρουργούς ενώ υποβλήθηκε και σε σε αξονική εγκεφάλου. Η αξονική ήταν καθαρή, πήρε εξιτήριο ενώ του χορηγήθηκε αντιβίωση.

Λίγη ώρα αργότερα από την πρώτη ένταση μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα που οι διαδηλωτές αποχωρούσαν έξω από τον χώρο που γίνονται οι εργασίες για την δημιουργία βιβλιοθήκης, κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων, ενώ για αρκετά λεπτά το campus είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. από τα επεισόδια τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στα ΑΕΙ όταν παραβιάζεται ο νόμος

Ανακοίνωση για τα όσα συνέβησαν χθες το μεσημέρι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες; Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου», καταλήγει.


IMG_8424
IMG_8423
IMG_8422
IMG_8421




Ειδήσεις σήμερα:

Blame-game από την Άγκυρα μετά την «εκστρατεία» διεθνοποίησης της Αθήνας

«Η μητέρα μπορεί να τον επισκεφτεί όποτε θέλει», δηλώνει ο Νορβηγός πατέρας του 6χρονου Ράινερ

Μαρτίκας για Βρισηίδα: «Ό,τι πιο πονηρό μπορεί να γνωρίσει κάποιος και ό,τι πιο επικίνδυνο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης