Ακούσια νοσηλεία: Χωρίς την εμπλοκή της Αστυνομίας η μεταφορά ψυχικά ασθενών

Ακούσια νοσηλεία: Χωρίς την εμπλοκή της Αστυνομίας η μεταφορά ψυχικά ασθενών

Λύση στο ζήτημα δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας - «Δεν είναι εγκληματίες, για να μεταφέρονται με χειροπέδες σε περιπολικό»

nosokomeio-arthrou
Νομοθετικό κενό δεκαετιών σε ένα ευαίσθητο πεδίο, σε αυτό της ψυχικής υγείας και της διαδικασίας της ακούσιας νοσηλείας, καλύπτεται με διάταξη που ψηφίστηκε σήμερα στο σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας, «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Με τη διάταξη ρυθμίζεται ο τρόπος μεταφοράς των ψυχικά ασθενών σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Μέχρι σήμερα, τη μεταφορά των ψυχικά ασθενών διενεργούσαν οι αστυνομικές αρχές, χωρίς ειδική εκπαίδευση. Ο εκσυγχρονισμός της μεταφοράς κατά την ακούσια νοσηλεία αποτελούσε καίριο αίτημα ενώσεων ασθενών και φορέων στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας, «η εικόνα του ψυχικά ασθενή με χειροπέδες εντός περιπολικού, σαν να πρόκειται για κάποιον συλληφθέντα, όχι μόνο δε συμβαδίζει με τις σύγχρονες ψυχιατρικές αρχές, αλλά επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχική υγεία του ασθενή, επιτείνει το στίγμα και υποβαθμίζει το δικαίωμά του στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο ψυχικά ασθενής δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους ασθενείς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κρατούμενος, δεν είναι εγκληματίας» καταλήγει.

Πλέον, η αστυνομία θα συμμετέχει στη μεταφορά κατ’ εξαίρεση και μόνο όταν η παρουσία της είναι απολύτως αναγκαία.

Με τη νέα διάταξη και με πρόσημο πρωτίστως ανθρωπιστικό, η διαδικασία ανατίθεται στο εξειδικευμένο ψυχιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και διενεργείται με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, υπό τη διαρκή συντονιστική εποπτεία του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρήσεων Υγείας του Ε.Κ.Α.Β.

Κλείσιμο
Οι Μονάδες αυτές, επιχορηγούμενες από το υπουργείο Υγείας, αποτελούν έναν από τους πυλώνες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε στη χώρα προ 20ετίας. Σήμερα, οι διασυνδεδεμένες Κοινοτικές Μονάδες με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καλούνται να υποστηρίξουν, με την κατάρτιση και την πολύχρονη εμπειρία τους στον τομέα της ψυχικής υγείας, και τη μεταφορά των ακουσίως νοσηλευομένων.

«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 30 τουλάχιστον χρόνια, η Κυβέρνηση με διάταξη του επίμαχου νομοσχεδίου, δίνει λύση στο μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς των ψυχικά ασθενών κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας. Κύριος στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ψυχικά ασθενών, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, όπως οποιοσδήποτε ασθενής, και όχι ως «επικίνδυνοι». Ο ψυχικά ασθενής δεν είναι κρατούμενος» ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζωή Ράπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδήσεις σήμερα

«Ονειρικό» παρουσιάζει τον γάμο του με τον Καρολάιν ο Αναγνωστόπουλος - «Ποτέ δεν υπάρχει βία μεταξύ μας»

Αυτό είναι το σπίτι που «μπούκαραν» οι διαρρήκτες πριν από την καταδίωξη στον Διόνυσο - Δείτε φωτογραφίες

ΑΠΘ: Συνεχίζονται οι εργασίες μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης