Μελετούν τρόπους για να περιορίσουν τις ακούσιες νοσηλείες ψυχικά ασθενών

Μελετούν τρόπους για να περιορίσουν τις ακούσιες νοσηλείες ψυχικά ασθενών

Μόνο στην Αττική καταγράφονται κάθε χρόνο 3.600 περιστατικά εισαγγελικής εντολής και ακούσιας νοσηλείας

Μέσα στον λαβύρινθο του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες ψυχικά ασθενείς, με τους περισσότερους από αυτούς να υποβάλλονται ακουσίως σε θεραπεία και νοσηλεία και να μην βρίσκουν εύκολα τον δρόμο προς την έξοδο. Αλλά και όσοι το καταφέρνουν πάλι εγκλωβισμένοι είναι, χωρίς να το γνωρίζουν: Tο 80% των ψυχικά πασχόντων εμφανίζει υποτροπή σε διάστημα πενταετίας και επιστρέφει σε κατάσταση ακούσιας νοσηλείας. 

Μόνο στην Αττική καταγράφονται κάθε χρόνο 3.600 περιστατικά εισαγγελικής εντολής και ακούσιας νοσηλείας ψυχικά ασθενών, με τους διασώστες του ΕΚΑΒ και τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ να επωμίζονται εκ του -αναχρονιστικού - νόμου την εκτέλεση της εισαγγελικής εντολής και τη μεταφορά των ασθενών στα ψυχιατρεία παλεύοντας με τον χρόνο και τα άλλα κρίσιμα συμβάντα που πρέπει να διαχειριστούν.

Την έξοδο από αυτόν τον λαβύρινθο αναζητούν όλοι οι φορείς της ψυχικής υγείας, έχοντας συμφωνήσει με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας για την αναγκαιότητα της επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία. Μάλιστα, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης στην Αριστοτέλους ο πρόεδρος της σχετικής Ομάδας Εργασίας, καθηγητής κ. Κοσμάτος αναφέρθηκε στους στόχους της νομοθετικής μεταρρύθμισης για την Ακούσια Νοσηλεία, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του Νόμου 2071/1992 στην πράξη. 

Ως κύριος στόχος της διαδικασίας επικαιροποίησης της νομοθεσίας, πέραν της εναρμόνισης με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διεθνή συμβατικά κείμενα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει τεθεί ο περιορισμός των ακούσιων νοσηλειών.  Σύμφωνα, με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Εισαγγελέας Ακροάσεων, κ. Χριστόπουλος, μόνο στην Αθήνα καταγράφονται 3.000 ακούσιες νοσηλείες ανά έτος (εκ των οποίων το 80% αφορά τους ίδιους ψυχικά πάσχοντες), ενώ  σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιώς κυρίας Σκαφιδά, ο αντίστοιχος αριθμός στην περιοχή του Πειραιά ανέρχεται σε 50 ανά μήνα.

Προς την κατεύθυνση του περιορισμού των ακούσιων νοσηλειών μελετάται η εισαγωγή του θεσμού της αναγκαστικής περίθαλψης και η ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη εκτός ψυχιατρείου. Προϋπόθεση τους είναι, όπως περιγράφηκε, η αφαίρεση της «επικινδυνότητας» και ο διορισμός ειδικού Εισαγγελέα και Δικαστή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις περιπτώσεις ψυχιατρικής περίθαλψης, ο προσδιορισμός δικασίμου για την Ακούσια Νοσηλεία εντός δέκα ημερών και η πραγματοποίηση της δίκης στο χώρο νοσηλείας του ασθενή. 

Κατά την παρέμβαση- τοποθέτηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) την οποία εκπροσώπησε κλιμάκιο νοσηλευτών ψυχικής υγείας, πραγματοποιήθηκε αναλυτική αναφορά στα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής  του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία, ιδίως αναφορικά με την άκρως αναξιοπρεπή και παραβιάζουσα τα ανθρώπινα δικαιώματα «μεταφορά» των ψυχικά ασθενών για την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας, παραδοχή όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκόμενων φορέων. 

Επισημάνθηκε η απουσία κατάλληλων δομών ψυχικής υγείας, ιδίως σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, η τεράστια έλλειψη Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας και το μη ασφαλές περιβάλλον περίθαλψης των ψυχικά πασχόντων, με δυσμενείς συνέπειες  τόσο για τους θεραπευόμενους, όσο και  τους νοσηλευτές. 

Τις συνέπειες της απουσίας δομών Κοινοτικής Ψυχιατρικής μαρτυρούν με τον πιο σκληρό και θλιβερό τρόπο οι υποτροπές των ασθενών: Tο 80% των ψυχικά πασχόντων εμφανίζει υποτροπή σε διάστημα πενταετίας. 


Το βάρος της εκτέλεσης της εισαγγελικής εντολής 
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς υπογράμμισαν επίσης το πρόβλημα της «μεταφοράς» των ασθενών προς τις  Δομές παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. 

Από το Συντονιστή Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ επισημάνθηκε το πολύ σημαντικό στοιχείο της έλλειψης ασθενοφόρων (στο λεκανοπέδιο Αττικής σε υπηρεσία βρίσκονται 70 σε σύνολο 105 οχημάτων), η έλλειψη εκπαίδευσης αντιμετώπισης των ασθενών από τα πληρώματα των ασθενοφόρων και το ηθικό δίλημμα παρέμβασης μεταξύ επείγουσας προνοσοκομειακής παρέμβασης (τροχαίο ατύχημα κλπ) και διακομιδής ψυχικά πάσχοντα για εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, στην πολύ συχνή περίπτωση ανεπάρκειας των οχημάτων. 

Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε ως πρόταση η άμεση απεμπλοκή των περιπολικών οχημάτων από τις διακομιδές ασθενών, ενώ προτάθηκε η επικουρική συνδρομή των αστυνομικών υπηρεσιών μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 

Τέλος, εκπρόσωποι φορέων της Παιδοψυχιατρικής αναφέρθηκαν στην πλήρη έλλειψη παιδοψυχιατρικών δομών και υπηρεσιών ψυχιατρικής εφήβων, οι οποίες επιδεινώνουν την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση. Επίσης ζητήθηκε η λειτουργία περισσότερων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ιδίως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Β

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ , ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ( ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ) ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ !! ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ !!! ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΟΤΙ Tο 80% των ψυχικά πασχόντων εμφανίζει υποτροπή σε διάστημα πενταετίας ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΑΡΕΣ ΜΑΡΕΣ !!! ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ?? ΧΩΡΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΣΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ !! ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΞΑΡΣΗ ΨΥΧΙΚΑ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΩΝ ( ΘΥΜΗΘΕΙΤΑΙ ΠΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΝ ΔΕΚΕΒΡΙΟ ) !!

Ασκληπιάδης

Εάν πραγματικά αυτά που γράφει το άρθρο συζητήθηκαν τότε δεν έγινε τίποτε περισσότερο από να εκφράσει κάθε εργαζόμενος που συμμετέχει στην διαχείριση αυτών των ασθενών τον "πόνο" του και τις συνδικαλιστικές του επιδιώξεις! Είναι γνωστές από χρόνια αυτές οι απόψεις και εισηγήσεις που οδήγησαν σε λήψεις αποφάσεων από τους πολιτικούς που σκοπό είχαν κυρίως τον περιορισμό της δαπάνης και τίποτε άλλο ( κλείσιμο νοσοκομείων περιορισμό κλινών και θέσεων εργαζομένων, δημιουργία επιχειρήσεων με ξενώνες επιχορηγούμενες για κάποιο χρόνο από κονδύλια της Ε.Ε κ.λ.π). Τελικά και η επίκληση του "ανθρωπισμού" από νεφελώδη ιδεοληψία μερικών ασχολουμένων με το θέμα είναι αρκετά ψευδεπίγραφη. Ανθρωπισμός είναι κάθε ασθενής να έχει σωστή νοσηλεία και θεραπεία εκεί που χρειάζεται και όχι να περιφέρεται στους δρόμους αβοήθητος, εάν μάλιστα δεν έχει χρήματα να απευθυνθεί στον ευημερούντα για τις περιπτώσεις αυτές ιδιωτικό τομέα! Και κάτι ακόμη για τους πολιτικούς: δεν κάνεις επιτροπές αυτού του είδους χωρίς τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων γιατί παγιδεύεσαι σε στείρες εμμονές επιστημονικής μονομέρειας. Λύση: ο επανασχεδιασμός εκ βάθρων της ψυχικής υγείας με βάση όμως την υπάρχουσα πραγματικότητα!

Ω ω τι υποκρισια

Αμολησατε εξω τους εγκληματιες και τωρα θα αμολησετε και τους ψυχοπαθεις...

lily

Αντι να κανουν κατι και να παρεχεται καλυτερης ποιοτητας νοσηλεια στους ψυχικα πασχοντες, ψαχνουν να βρουν τροπους να τους αφηνουν στην τυχη τους ;;; Οι αρρωστοι ψυχικα ανθρωποι εχουν αναγκη και δικαιωμα στην σωστη περιθαλψη για τους ιδιους αλλα και για την οικογενεια τους, η οποια οικογενεια περναει μεγαλο βασανο με το βαρος της συγκατοικησης και περιθαλψης ενος ψυχοπαθους. Δειτε ποσα δραματα ειδαν το φως της δημοσιοτητας τον τελευταιο καιρο με ανθρωπους που ειχαν ψυχικα προβληματα (σε μερικες περιπτωσεις και αδιαγνωστα).

Καταλάβαμε.....

Θα βγάλουν έξω δηλαδή και επικίνδυνους ψυχασθενείς που κανονικά είναι νοσηλεύονται μέσα γιατί είναι κίνδυνος για την κοινωνία. Πόσα εγκλήματα θα κάνει τελικά η Αριστερά; Ποιος θα σκεφτεί τα αθώα θύματα αυτής της ανεύθυνης στάσης;

Ακριβώς.

Θα βγάλουν έξω άτομα επικίνδυνα και για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο τους τον εαυτό. Δοκίμασε να βάλεις άτομο σε ψυχιατρική μονάδα μετά από αυτοκτονικό επεισόδιο και θα καταλάβεις. (Δεν σού το εύχομαι, φυσικά, σχήμα λόγου είναι). Θα σού πούνε ότι το κράτος δεν είναι για να λύνει τα κοινωνικά προβλήματα...άσε, πικρή εμπειρία. Δεν θέλω να το συζητήσω...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Kozani-poker

Ο 37χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος επέτρεπε σε έξι πελάτες ηλικίας 28 ως 59 χρόνων τη διενέργεια παράνομου «πόκερ» μετατρέποντας τον χώρο του καταστήματος σε καζίνο