Θεσσαλονίκη: Μετά τα επεισόδια φοιτητών-ΜΑΤ για την βιβλιοθήκη στο Αριστοτέλειο, αλληλέγγυοι έκαναν πορεία με συνθήματα κατά της αστυνομίας

Θεσσαλονίκη: Μετά τα επεισόδια φοιτητών-ΜΑΤ για την βιβλιοθήκη στο Αριστοτέλειο, αλληλέγγυοι έκαναν πορεία με συνθήματα κατά της αστυνομίας

Από το πρωί δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι μέσα στον χώρο του ΑΠΘ για να περιφρουρήσουν τις εργασίες κατασκευής βιβλιοθήκης -  Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, με κουκουλοφόρους να επιτίθενται στις δυνάμεις της αστυνομίας και να σημειώνονται σοβαρά επεισόδια με άγριο ξύλο και 3 συλλήψεις - Δείτε βίντεο από τη στιγμή που αντιεξουσιαστές σπάνε ρολά και τζάμια 

poreia-thessaloniki__1_
Πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη φοιτητικών συλλόγων και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, τα άτομα διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία της αστυνομίας εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον τρεις κάδους απορριμάτων, ωστόσο δεν σημειώθηκε κάποιο εκτεταμένο επεισόδιο με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον τρεις κάδους απορριμάτων


poreia-thessaloniki__2_

Κλείσιμο
Όταν η πορεία έφτασε έξω από το ύψος του ΥΜΑΘ, ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με δύο κρότου λάμψης. Το επεισόδιο έληξε άμεσα χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Καμάρα.

Θεσσαλονίκη: Πορεία φοιτητών και αναρχικών μετά τα σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ


Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Τρίτης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στον πανεπιστημιακό χώρο προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης που γίνονται στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», καθώς συνεργεία ξεκίνησαν σήμερα την απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Τμήμα Βιολογίας.

Από το πρωί η κατάσταση είναι έκρυθμη εντός του campus, με κουκουλοφόρους να επιτίθενται στις δυνάμεις της αστυνομίας και να σημειώνονται σοβαρά επεισόδια με άγριο ξύλο, χημικά και χρήση κρότου λάμψης.

poreia-foititwn__3_
poreia-foititwn__2_


Επιπλέον, άτομα με κράνη και κουκούλες στο κεφάλι, κινήθηκαν μαζικά στις 3 το μεσημέρι στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ και κατάφεραν να παραβιάσουν τα προστατευτικά ρολά του κτιρίου χρησιμοποιώντας λοστούς και άλλα εργαλεία.

Στη συνέχεια, αφού έσπασαν τα τζάμια της πόρτας, κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό του και να προκαλέσουν φθορές σε διάφορους χώρους, πριν φτάσουν οι δυνάμεις της αστυνομίας.

Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί να γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για τις καταστροφές στο Τμήμα Βιολογίας.

Βίντεο από τη στιγμή που σπάνε τα ρολά:

Αντιεξουσιαστές έσπασαν τα ρολά και μπούκαραν στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ (3)


Αντιεξουσιαστές έσπασαν τα ρολά και μπούκαραν στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ (1)

Αντιεξουσιαστές έσπασαν τα ρολά και μπούκαραν στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ (2)



Θυμίζουμε ότι στις 3 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η σύγκλητος του ΑΠΘ.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν έξω από το κτήριο με μεγάλη καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα άτομα που μπήκαν στο εσωτερικό του κτηρίου δεν κατάφεραν να φτάσουν έως την πρυτανεία ωστόσο έχουν προκαλέσει ζημιές σε διάφορους χώρους.

Προηγήθηκαν επεισόδια έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από την Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κουκουλοφόροι, αρκετοί σε αριθμό, πέταξαν πέτρες, μάρμαρα, πυροσβεστήρες και άλλα αντικείμενα προς το σημείο που γίνονται εργασίες για τη Βιβλιοθήκη, ενώ αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και πέταξαν κρότου λάμψης.

Ο δυνάμεις της Αστυνομίας προχώρησαν και στην προσαγωγή ενός ατόμου.  Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής παρουσίας εντός του ΑΠΘ, από μέλη φοιτητικών συλλόγων και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Δείτε εικόνες και βίντεο:
Επεισόδια στο ΑΠΘ 10/5/2022
 
ΑΠΘ: Επεισόδια με την Αστυνομία για τα έργα κατασκευής της Βιβλιοθήκης (2)
 
ΑΠΘ: Επεισόδια με την Αστυνομία για τα έργα κατασκευής της Βιβλιοθήκης


APTH_epeisodia8
APTH_epeisodia9
APTH_epeisodia7
APTH_epeisodia6
IMG_20220510_134951_1

Συνεργεία, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων άρχισαν από νωρίς το πρωί εργασίες για την απομάκρυνση των μπαζών, μετά τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

«Οι εργασίες θα συνεχιστούν» λέει ο πρύτανης στο protothema.gr

«Από σήμερα αρχίζουμε και πάλι τα έργα κατασκευής της Βιβλιοθήκης, ακόμα και με την παρουσία της Αστυνομίας, αν χρειαστεί» λέει στο “protothema.gr” o πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. Και τονίζει ότι «θα ξαναρχίσουμε το έργο σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε τέτοιου είδους νοοτροπίες να μας σταματήσουν. Από σήμερα κιόλας θα το ξανακάνουμε».

Ο πρύτανης υπογραμμίζει ότι «οι εργασίες στην πρώην κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό" θα συνεχισθούν υπό την επιτήρηση των αστυνομικών δυνάμεων όσο χρειαστεί, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και να αποδοθούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητηθεί η αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στον ισόγειο χώρο κτιρίου του Τμήματος Βιολογίας, στον οποίο κατασκευάζεται η Βιβλιοθήκη. Από την πλευρά τους οι τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσουν αποτίμηση των ζημιών, ωστόσο θεωρείται δεδομένη η απόφαση για την κατασκευή της Βιβλιοθήκης.

APTH_epeisodia5
APTH_epeisodia4
APTH_epeisodia3
APTH_epeisodia2
APTH_epeisodia


Δείτε βίντεο: ΑΠΘ: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ΜΑΤ και φοιτητές - Τρεις συλλήψεις
ΑΠΘ: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε ΜΑΤ και φοιτητές - Τρεις συλλήψεις

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικίας

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στα φάρμακα


Κώστας Γκουσγκούνης: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» του εγγονού του για τις συμβουλές του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης