Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο με... τρεις επιλογές Αναστασιάδη, αν και αποχωρεί

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο με... τρεις επιλογές Αναστασιάδη, αν και αποχωρεί

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δημιουργούν την εικόνα της αναμέτρησης τριών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη, στις επόμενες προεδρικές εκλογές

cyprus_electios
Ο Κύπριος Πρόεδρος διανύει τους τελευταίους μήνες της δεύτερης και τελευταίας θητείας του, καθώς τον Φεβρουάριο του 2023 σε ηλικία 78 ετών αποχωρεί οριστικά από την ενεργό πολιτική. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τρίτη θητεία και ήδη το προεκλογικό σκηνικό στήνεται. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο των υποψηφιοτήτων και της στήριξης που θα τύχουν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επειδή κανένα κόμμα δεν διαθέτει ποσοστά ικανά για να αναδείξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναζητούνται συμμαχίες, τουλάχιστον για τον δεύτερο γύρο των εκλογών όταν θα αναμετρηθούν οι δύο επικρατέστεροι.

Το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), έχει επιλέξει να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές με τον Πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου και τυγχάνει την υποστήριξης του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος υπήρξε Πρόεδρος του κόμματος για σειρά ετών.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης το αριστερό ΑΚΕΛ, προσανατολίζεται στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος είναι διπλωμάτης και είχε επιλεγεί από τον Νίκο Αναστασιάδη ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Παραιτήθηκε από την θέση του πριν λίγες ημέρες, λόγω της απουσίας εξελίξεων στο Κυπριακό. Για σειρά ετών ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη.

Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα), κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ και διετέλεσε και στην πρώτη και την δεύτερη πενταετία του Νίκου Αναστασιάδη, Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός εξωτερικών. Την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αναμένεται να στηρίξουν και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δημιουργούν την εικόνα της αναμέτρησης τριών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη, στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το παράδοξο των εξελίξεων είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ και καιρό διακηρύττουν την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και ανατροπής της πολιτικής Αναστασιάδη… την οποία επιχειρούν με επιλογή συνεργατών του Κύπριου Προέδρου.

Οι διαβουλεύσεις που υπήρξαν μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για στήριξη κοινού υποψηφίου ναυάγησαν και έτσι τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα θα στηρίξουν δύο διαφορετικούς υποψήφιους.

Στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προηγείται σταθερά ο τέως υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει επισήμως την υποψηφιότητα του.

Πρόθεση διεκδίκησης της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εκφράσει ακόμα ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, ο πρώην υπουργός Μάριος Ηλιάδης, ο Πρόεδρος του Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς και ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Κανένας εξ αυτών δεν τυγχάνει της στήριξης κάποιου κόμματος.




Ειδήσεις σήμερα:

Θεράπων ιατρός Μαλένας: «Δύο ώρες πριν πεθάνει το παιδί έπαιζε και περπατούσε, δεν μπορεί να είχε ηπατική ανεπάρκεια»

To αεροπλάνο του Πούτιν για τη «συντέλεια του κόσμου» και ο συμβολισμός του στην παρέλαση της 9ης Μαΐου

ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ; Αύριο αποφασίζουν την ονομασία τα μέλη του κόμματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης