Δυνατότητες και ευελιξία σε φοιτητές και καθηγητές φέρνει ο νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

Δυνατότητες και ευελιξία σε φοιτητές και καθηγητές φέρνει ο νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο θα καθιερώνει ένα «εσωτερικό Erasmus» στα ελληνικά  πανεπιστήμια, τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας

Athens_University
Επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων στα Ιωάννινα πραγματοποίησε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου, όπως η ίδια τόνισε, να έχει γόνιμο διάλογο με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μετά το μεσημέρι, η υπουργός συμμετείχε στην 99η Σύνοδο των Πρυτάνεων.

«Προ των πυλών υπάρχει ένας νόμος-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια» ανέφερε η υπουργός και σημείωσε πως ήδη έχει συζητήσει για το μεγαλύτερο μέρος το ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται, όπως για το εσωτερικό Erasmus, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να παρακολουθήσουν μαθήματα για 6 μήνες σε κάποιο άλλο τμήμα από εκείνο στο οποίο φοιτούν, προκειμένου να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αποφασίσουν τι τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, όπως είπε, ένας φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, μπορεί να παρακολουθήσει 6 μήνες ένα τμήμα Οικονομικών και να αποφασίσει τι τον ενδιαφέρει.

Το πνεύμα του νομοσχεδίου, τόνισε η κυρία Κεραμέως, «είναι περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευελιξία για τους καθηγητές μας και ένα πιο αξιοκρατικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας συνολικά για τα Πανεπιστήμια μας».

Σε ερώτηση για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, η υπουργός απάντησε πως υπάρχουν ζητήματα υπό διευθέτηση. Το πρώτο βήμα είναι η δημόσια διαβούλευση, είπε, και προσέθεσε ότι έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις με όλους τους πρυτάνεις.

Αναφορικά με το πλαίσιο για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Έχουμε περάσει στη 2η χρονιά, ένα μέτρο το οποίο θεσπίστηκε όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί. Θυμίζω προ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούσε κάποιος να εισαχθεί με βαθμό 0,6 στα 20 και αυτό ήταν κατά τη γνώμη μας προβληματικό πρώτα από όλα για τους ίδιους τους υποψηφίους φοιτητές, γιατί οι πιθανότητες για ένα παιδί που εισάγεται με 1 στα 20 στο Πανεπιστήμιο να φοιτήσει και να αποφοιτήσει, όπως καταλαβαίνετε, είναι απειροελάχιστες. Εμάς μας νοιάζει: πρώτον να δίνουμε πραγματικές προοπτικές, δεύτερον να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιο, και τρίτον να έχουμε απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου».

Κλείσιμο
Σημαντική παράμετρος του μέτρου που εφαρμόστηκε από πέρυσι όπως είπε η υπουργός, είναι ότι τα ίδια τα Πανεπιστήμια, το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα, μπορεί να διαμορφώσει τη φυσιογνωμία που θέλει.

Για την τράπεζα θεμάτων, που «εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η υπουργός τόνισε πως το μετρό στοχεύει στην κάλυψη της ελάχιστης διδακτικής ύλης, εξασφαλίζει την ισονομία στις εξετάσεις, δίνει μία ευελιξία τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν μία σειρά θεμάτων, ενώ είναι ένα μέτρο «το οποίο στοχεύει στην εξασφάλιση περισσότερων εφοδίων για τα παιδιά».


Ειδήσεις σήμερα:

Άμπερ Χερντ για Ντεπ: Μου έσκισε το εσώρουχο και έβαλε τα δάχτυλά του μέσα μου ψάχνοντας ναρκωτικά

Τροχαίο με σοβαρά τραυματία στην Ηλιούπολη - Κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Βουλιαγμένης

Βίντεο από drone δείχνει για πρώτη φορά τις μάχες των Ρώσων μισθοφόρων της Wagner στο Ντονμπάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης