Ζακ Κωστόπουλος: «Ο θάνατός του δεν θα επερχόταν αν δεν είχε πληγεί επανειλημμένα και με σφοδρότητα», είπε ο εισαγγελέας

Ζακ Κωστόπουλος: «Ο θάνατός του δεν θα επερχόταν αν δεν είχε πληγεί επανειλημμένα και με σφοδρότητα», είπε ο εισαγγελέας

Τι ανέφερε στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός ζητώντας την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη – Γιατί ζήτησε αθώωση για τους τέσσερις αστυνομικούς

zak_kwstopoulos_diki_xr
Με μια αναλυτική αγόρευση στην οποία περιέλαβε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, το οποίο δικάζει την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ο εισαγγελέας της έδρας Σωτήριος Μπουγιούκος, ζήτησε σήμερα την ενοχή του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος αλλά και του συγκατηγορούμενού του μεσίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουγιόυκο οι εν λόγω δύο κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία σε βάρος του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου και όχι για αυτό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, όπως ζητούσε η πολιτική αγωγή. Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει αθώους τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς που είχαν σπεύσει έξω από το κοσμηματοπωλείο, αναφέροντας, κατά την αγόρευσή του, πως ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, χωρίς να υπερβούν το μέτρο.

Μάλιστα σήμερα, ενώ αγόρευε ο εισαγγελικός λειτουργός στο δικαστήριο βρέθηκε και η Μάγδα Φύσσα, όπως και οι μητέρες της Ερατούς και της Γαρυφαλλιάς, που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.

Η αγόρευση: Απερίσκεπτοι οι κατηγορούμενοι

Η αγόρευση του κ. Μπουγιούκου διήρκησε περίπου δύο ώρες στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας αφού πρώτα ανέλυσε το νομικό σκέλος της υπόθεσης, αναφέρθηκε στις πράξεις των έξι κατηγορουμένων σε συνδυασμό με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Αναφερόμενος στους δύο κατηγορούμενους για τους οποίους ζήτησε ενοχή - τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη – ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες. Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του (θύματος) αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα». Όπως μάλιστα ανέφερε ο εισαγγελέας, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης αν και είχαν δει ότι ο 33χρονος «είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα».

Συνεχίζοντας ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για μη αποδεκτή και τιμωρητική δράση των συγκεκριμένων δύο κατηγορουμένων, πλην όμως, όπως ανέφερε, στόχος τους ήταν μόνο να κρατήσουν το Ζακ Κωστόπουλο στο σημείο μέχρι να έρθουν οι αρχές.

Κλείσιμο
«Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του (του 33χρονου) στο κατάστημα και η σύλληψή του από τα όργανα» ανέφερε ο κ. Μπουγιούκος σημειώνοντας ότι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μόλις έβγαλαν τον Ζακ Κωστόπουλο από το κατάστημα σταμάτησαν να δρουν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της πολιτικής αγωγής για μετατροπή της κατηγορίας, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι και οι δύο κατηγορούμενοι θα πρέπει να κριθούν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο (δηλαδή για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία). Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, η κατηγορία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως διότι οι δύο κατηγορούμενοι «δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου».

Επίσης ο κ. Μπουγιούκος ανέφερε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής. «Δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανένα» είπε ο κ. Μπουγιούκος για να προσθέσει πως αντίθετα, οι κατηγορούμενοι «γνώριζαν ότι (το θύμα) ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει».

Σύμφωνα ακόμη με τον εισαγγελέα ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης «ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα» χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. «Ο πρώτος (ο κοσμηματοπώλης) από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι τρεις βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου» είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Ο δεύτερος κατηγορούμενος (ο μεσίτης) κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και πέντε χτυπήματα πέτυχαν το θύμα, προκαλώντας πόνο στο τελευταίο».

Επιπλέον, ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί των δύο κατηγορουμένων ότι βρίσκονταν σε άμυνα. «Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία και τον έσυραν έξω από το κατάστημα» είπε ο κ. Μπουγιούκος επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος μεσίτης δεν εξήγησε καν γιατί ενεπλάκη στην επίθεση.

Αθώωση για τους αστυνομικούς

Σε ό,τι αφορά στους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς, οι οποίοι συνέλαβαν τον Ζακ Κωστόπουλο, ο εισαγγελέας ζητώντας την αθώωσή τους είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του: «Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο τον καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο. Δεν προκύπτει ότι η δράση τους συνδέεται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα».

Οι δηλώσεις των γονιών του Ζακ Κωστόπουλου

Μετά την εισαγγελική αγόρευση σε δήλωσή της η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους».

Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, δήλωσε: «Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;».

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Τέρας ψυχραιμίας ο Αναγνωστόπουλος, «εξέταζε» τους μάρτυρες - Η κατάθεση που κατέρριψε τους ισχυρισμούς του

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ως γκέι έχω βιώσει έρωτες ωραίους, σχέσεις, χωρισμούς και δεν μπορώ να τα διηγηθώ»

Κορωνοϊός: Από 1ης Μαΐου τέλος στα πιστοποιητικά - Οι ανακοινώσεις Πλεύρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης