Αντώνης Συκάρης: Όλα όσα τον ταλαιπώρησαν μέχρι την κατάκτηση του Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ

Αντώνης Συκάρης: Όλα όσα τον ταλαιπώρησαν μέχρι την κατάκτηση του Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ

Ηλίαση, μοναξιά, διάρροια - Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης ενημέρωνε καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής του τους διαδικτυακούς του φίλους για  τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε μέχρι την κατάκτηση του έβδομου ψηλότερου βουνού του κόσμου

sikaris23
Έχοντας σαν αρχή στην ορειβατική του ζωή την φράση: «Η κορυφή που μας αξίζει είναι αυτή που δεν εγκαταλείψαμε ποτέ» ο αλπινιστής Αντώνης Συκάρης έφυγε ευτυχισμένος για το μεγάλο ταξίδι, καθώς κατάφερε μετά από σκληρό αγώνα να ολοκληρώσει τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από το να ανέβει το Νταουλαγκίρι το έβδομο ψηλότερο βουνό του κόσμου ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.

Καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής τον παγκοσμίου φήμης ορειβάτη είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν από κοντά μέσα από αναρτήσεις και βίντεο που o ίδιος ανέβαζε στα προσωπικά του social media εκτός από την σύζυγο του Καλλιόπη, τα δυο του παιδιά Βιολετίνα και Γιάννης και την μόλις δυο ετών εγγονή του Ίριδα και χιλιάδες διαδικτυακοί του φίλοι που σήμερα πενθούν μαζί τους. Αρκεί μια ανάγνωση στα μηνύματα που έχουν αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook για να καταλάβει κάποιος πως ο Αντώνης Συκάρης υπάρξει έμπνευση για πολλούς, αλλά και μέντορας για τους λάτρεις της ορειβασίας.

Μηνύματα γεμάτα θαυμασμό και αγάπη για έναν σπάνιο άνθρωπο που έμελλε να φύγει από την ζωή κατά την κατάβαση του από την κορυφή κι όταν σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα της Τρίτης ώρα Νεπάλ άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια αλλά και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.



Σε αυτή την σωματική προσπάθεια είχε αναφερθεί κι ο ίδιος λίγες ημέρες πριν όταν τον ταλαιπωρούσε ένα σημαντικό κοιλιακό πρόβλημα που προσπαθούσε ν αντιμετωπίσει. Για την ακρίβεια στις 2 Απριλίου και στην προσπάθεια για τα 5.600 μέτρα της αποστολής ο ίδιος έγραψε μεταξύ άλλων σημαντικών:

Κλείσιμο
«Πιθανόν οφείλεται στο stress που έχω σε αυτό το βουνό, που με στοιχειώνει εδώ και 24 ολόκληρα χρόνια με τις ανθρώπινες απώλειες αλλά και τις αποτυχίες μου.

3 Απριλίου

Παραμένοντας στο bc, μια μικρή ηλίαση που προκλήθηκε κατά την διάρκεια της κατάβασης, λόγω της αντανάκλασης του ηλίου επάνω στο χιόνι, αλλά και μια ξαφνική διάρροια με ταλαιπωρούν ελαφριά σήμερα Κυριακή.

4 Απριλίου

Παραμονή στο basecamp, προσπάθεια θεραπείας από τα δυο παραπάνω συνήθη προβλήματα στα βουνά των Ιμαλαΐων αλλά και διαρκείς σκέψεις.

Τώρα που σας γράφω αυτές τις γραμμές είναι απόγευμα Δευτέρας αν και δεν είμαι ακόμα τελείως καλά από τις διάρροιες έχω ετοιμάσει τα πράγματα μου και έχω βάλει το ξυπνητήρι μου για τις 3.45 το πρωί γιατί αύριο 5 Απριλίου θα ξεκινήσουμε για τρεις νύκτες στο camp 1, 5.600m και camp 2, 6.500m. Ήθελα να μην σας το πω, αλλά τελικά πάντα σας λέω αυτό που νιώθω. Αν και είμαι τόσο χαρούμενος που έχω Ίντερνετ και τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να πραγματοποιήσω αυτό που ιδίως τόσο πολύ θέλω, εντούτοις νιώθω μεγάλη μοναξιά και απομόνωση. Το δουλεύω όμως και πιστεύω ότι σύντομα θα το ξεπεράσω και θα είμαι και πάλι ψυχικά δυνατός για να φθάσω στην κορυφή».



Όπως φανερώνουν τα λόγια του η ανάβαση προς την κορυφή ήταν ένας συνεχόμενος αγώνας που δεν είχε να κάνει μόνο με την διαδρομή, αλλά και με την σωματική και ψυχική του υγεία. Για όσους γνωρίζουν το βουνό ο Αντώνης Συκάρης πάλεψε σκληρά προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια και να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Άλλωστε όπως έγραψε κι ο ίδιος στις 5 Απριλίου:

«Ξέρετε ο καλύτερος τρόπος να φθάσεις στον στόχο σου είναι να χωρίσεις την διαδρομή σε μικρές νίκες. Η κάθε μικρή νίκη σου προσφέρει ένα μέρος της δύναμης μέχρι να φθάσεις στην συνολική, αυτή που χρειάζεσαι για να φθάσεις στο προορισμό σου».



Έναν προορισμό την κορυφή του Νταουλαγκίρι και τα 8.167 μέτρα που είχε προσπαθήσει κι άλλες φορές ν ανέβει. Η πρώτη το 1998 ήταν ένα από τα βασικά μέλη της ελληνικής αποστολής στο Νταουλαγκίρι κατά την οποία έχασε την ζωή του ο Νίκος Παπανδρέου. Την ίδια κορυφή είχε βάλει στόχο χωρίς αποτέλεσμα και το 2019, αλλά και το 2021 όπου μαζί με την σύζυγο του Πόπη ταξίδεψαν στο Νεπάλ και κατά την διάρκεια της ανάβασης εκείνη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Συκάρης να εγκαταλείψει την προσπάθεια καθώς και το δικό του τεστ έδειξε πως είχε πέσει θύμα του ιού.






Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Στους 22 βαθμούς θα φτάσει σήμερα ο υδράργυρος - Η πρόγνωση μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα

Έναν 62χρονο άνδρα αναζητάει η αστυνομία για τους πυροβολισμούς στο μετρό του Μπρούκλιν

Η άσεμνη φράση του Σοϊλέδη στο Survivor που εξόργισε την Ασημίνα



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης