Εύηνος: Συμβολικό κλείσιμο της Ιόνιας Οδού από τους οργισμένους κατοίκους

Εύηνος: Συμβολικό κλείσιμο της Ιόνιας Οδού από τους οργισμένους κατοίκους

Οι κάτοικοι βιώνουν τεράστια προβλήματα μετά την κατάρρευση της γέφυρας στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, καθώς επί ένα τετράμηνο δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της ζημιάς και την άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού

kinitopoihseis_gefira_euinou_ar
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι κάτοικοι των χωριών στις εκβολές του Ευήνου, που βιώνουν τεράστια προβλήματα μετά την κατάρρευση της γέφυρας στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, καθώς επί ένα τετράμηνο δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της ζημιάς και την άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού.

Απογοητευμένοι από την αβελτηρία του υπουργείου Υποδομών και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (που πετάνε ακόμα… χαρταετό), εκατοντάδες κάτοικοι από τον Γαλατά, το Ευηνοχώρι, το Περιθώρι, τον Άγιο Γεώργιο και το Κουτσοχέρι, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από τους δήμους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό στην Ιόνια Οδό στον κόμβο της Γαυρολίμνης.

Κινητοποιήσεις γέφυρας Ευήνου

«Εκφράσαμε την απόγνωση και την απογοήτευσή μας για το ότι, αν και έχουν περάσει τέσσερις ολόκληροι μήνες από την κατάρρευση των γεφυρών (σημείωση: οδική και σιδηροδρομική) και παρά τις σχετικές δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων» ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Και τονίζει ότι «με την μεγαλειώδη σε παλμό, αγωνιστικότητα και μαζικότητα συγκέντρωσή μας δηλώσαμε προς κάθε κατεύθυνση πως διεκδικούμε και απαιτούμε:

1. Την άμεση διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων, οι οποίοι έχουμε «πνιγεί» οικονομικά, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

2. Την ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου, που διαμένουν στις πληγείσες Κοινότητες, στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

3. Την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.

Κλείσιμο
4. Την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.

5. Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας».

Εύηνος: Συμβολικό κλείσιμο της Ιόνιας Οδού από τους οργισμένους κατοίκους


Εύηνος: Κλείσιμο της Ιόνιας Οδού από οργισμένους κατοίκους

Ο αποκλεισμός της Ιόνιας Οδού για λίγα λεπτά την Ιόνια οδό, έγινε προκειμένου να αναδειχθεί «η ανάγκη εξεύρεσης διεξόδου στα αδιέξοδα, στα οποία έχουμε περιέλθει, χωρίς δική μας ευθύνη», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή, διαμηνύοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με σύνθημα «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ - «ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ και τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ - Απαιτούμε ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ, ΤΩΡΑ».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Νίκος Γκίζας, οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου Γιώργος Καραπάνος και Νίκος Λαγούδης, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα παράγοντες της περιοχής.

kinitopoihseis_gefira_euinou
kinitopoihseis_gefira_euinou2
Επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στους κατοίκους των γύρω χωριών και επειδή διαπιστώνει «καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων» απέστειλε παράλληλα επιστολή στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, θέλοντας να κάνει ευρύτερα γνωστό το θέμα και να πιέσει τις αρμόδιες αρχές να κινηθούν αποτελεσματικά. Η επιστολή, στην οποία αναφέρεται και όλο το ιστορικό της κατάστασης, και την οποία επιμελήθηκε ο επικεφαλής της Συντονιστικής Κώστας Σακαρέλος, έχει ως εξής:

Ενημερωτική επιστολή – Αίτημα συνδρομής

Κυρίες και κύριοι, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 οι γέφυρες του Ευήνου ποταμού, στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, τόσο η σιδηροδρομική όσο και η οδική κατέρρευσαν.
kinitopoihseis_gefira_euinou3
kinitopoihseis_gefira_euinou4

Η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εκπρόσωποι των μαζικών φορέων και κάτοικοι της Κοινότητας Γαλατά, πήραν την πρωτοβουλία και στις 21 Ιανουαρίου του 2022 απέστειλαν ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση στον τότε Αιτωλοακαρνάνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, στους βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στην Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Αιτωλ/νίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στους Δημάρχους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π. Μεσολογγίου, στους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Ι.Π.Μεσολογγίου, στους Προέδρους των Κοινοτήτων Περιθωρίου και Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Ευηνοχωρίου, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου, καθώς και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Λυκείου Ευηνοχωρίου, με την οποία τους καλούσαν σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά.

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η εν λόγω Γενική Συνέλευση, η οποία, με ομόφωνη απόφασή της, μεταξύ των άλλων, απηύθυνε έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:

Να αναζητήσουν τρόπους άμεσης και προσωρινής αποκατάστασης της επικοινωνίας των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου με το Μεσολόγγι, την πρωτεύουσα του νομού.

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης των προβλημάτων με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γέφυρας.

Να μεριμνήσουν, το συντομότερο δυνατό, για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση της 30ης Ιανουαρίου εξέλεξε 19μελή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με σκοπό την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα.

Στις 11 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η νεοσύστατη Συντονιστική Επιτροπή και αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων του Ευηνοχωρίου, του Γαλατά, του Περιθωρίου και όλων των άλλων παρευήνιων Κοινοτήτων στο ύψος του Ευήνου, επί της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022.

Στη συγκέντρωση εκείνη αναγνώστηκαν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο. Ανακοινώθηκε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Πάτρα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.

Μετά τη σύσκεψη, το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις πεσμένες γέφυρες στον Εύηνο. Παρίσταντο και στελέχη του ΟΣΕ. Παρόντες ήταν επίσης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, οι αντιδήμαρχοι κ. Παπαϊωαννίδης και Τραχύλης, καθώς και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Γαλατά κ. Μπαλωμένος και Περιθωρίου κ. Δαδάνης. Εκεί ειπώθηκε πως είναι ρητή εντολή του πρωθυπουργού για την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας των κατοίκων Γαλατά και Περιθωρίου με την πρωτεύουσα του νομού. Ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε εντολή στους παριστάμενους αρμοδίους για άμεση αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γέφυρας, προκειμένου αυτή να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή λύση μέχρι την κατασκευή της οδικής.

Στις 15 Μαρτίου του 2022, η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με σχετική απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής, ενέκρινε έργα αποκατάστασης της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας, προϋπολογισμού 2.054.838,71 ευρώ, προκειμένου αυτή, αφού επισκευαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική λύση για τη μετακίνηση των κατοίκων, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα οδική γέφυρα, η οποία θα δώσει και την οριστική λύση.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει μια ανησυχητική στασιμότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φήμες που φτάνουν στ’ αυτιά μας για μεγάλες καθυστερήσεις στα ανακοινωθέντα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων της κατασκευής και επισκευής των δυο γεφυρών, μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Κάναμε υπομονή τέσσερις μήνες. Δεν αντέχουμε άλλο την οικονομική εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
kinitopoihseis_gefira_euinou5

Ζητάμε:

1. Την άμεση διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των κατοίκων, που πλήττονται οικονομικά, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού της απόστασης μετάβασης στις εργασίες τους.

2. Την ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου, που διαμένουν στις πληγείσες Κοινότητες, στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

3. Την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων μέσα από την κοίτη του ποταμού. Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και οι αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους δεξιά κι αριστερά της κοίτης του Ευήνου, βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, επειδή αδυνατούν να μεταβούν σε αυτά και να τα καλλιεργήσουν, αφού απαγορεύεται η κίνηση αγροτικών μηχανημάτων στην Ιόνια οδό.

4. Την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.

5. Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας.



Ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το κελί της Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό

Άγρια δολοφονία στην Τήνο: 90χρονος σκότωσε τον διευθυντή της Σχολής Αγιογραφίας

«Η προτεραιότητά του είναι ο εαυτός του», λένε επιστήμονες που αναλύουν την τελευταία συνέντευξη του Μάνου Δασκαλάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης