Πέτρος Φιλιππίδης: Στο εδώλιο σήμερα για βιασμό κατ' εξακολούθηση και δύο απόπειρες - Συνεχίζεται η δίκη Λιγνάδη

Πέτρος Φιλιππίδης: Στο εδώλιο σήμερα για βιασμό κατ' εξακολούθηση και δύο απόπειρες - Συνεχίζεται η δίκη Λιγνάδη

Ποιοι θα καταθέσουν στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, η δικογραφία και η στάση του ηθοποιού - Η υπεράσπιση αναμένεται να ζητήσει διακοπή - Άγνωστο αν ο ίδιος θα βρεθεί στη δικαστική αίθουσα - Σε διπλανό ακροατήριο θα συνεχιστεί και η δίκη με κατηγορούμενο τον Δ. Λιγνάδη

lignadis_fillipidis_diki_2xr
Αρχίζει σήμερα, εκτός απρόοπτου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση που έλαβε χώρα το 2008 και για δυο απόπειρες βιασμού, τα έτη 2010 και 2014. Άγνωστο παραμένει αν ο κατηγορούμενος ηθοποιός, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2021, θα εμφανιστεί σήμερα στο ακροατήριο, δεδομένου ότι από την πλευρά της υπεράσπισής του έχει ανακοινωθεί δημοσίως ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Αντίθετα, στο ακροατήριο αναμένεται να βρεθούν οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική κακοποίησή τους, όπως επίσης και «επώνυμες» μάρτυρες που οι καταγγέλλουσες έχουν προτείνει. Πρόκειται για τις γνωστές ηθοποιούς Κάτια Δανδουλάκη, Χρύσα Παππά, Λένα Δροσάκη και Εβελίνα Παπούλια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ζητηθεί από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, ένα αίτημα που θα κρίνει το δικαστήριο αν θα το κάνει ή όχι δεκτό. Την ίδια ώρα, στη διπλανή αίθουσα από αυτή που έχει οριστεί να διεξαχθεί η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, θα συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα.

Η δικογραφία για Φιλιππίδη: Οι τρεις καταγγελίες σε βάρος του

Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται ότι βίασε συνάδελφό του, κόρη ηθοποιού. Μάλιστα, με την μητέρα ης καταγγέλλουσας ο κατηγορούμενος ηθοποιός είχε συνεργαστεί σε δυο θεατρικές παραστάσεις από το 2004 έως το 2010. Η καταγγέλλουσα έχει καταθέσει ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης της επιτέθηκε σεξουαλικά τον Σεπτέμβριο του 2008 στο καμαρίνι του θεάτρου «Ήβη» και ενώ τον είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Εκεί, ο ηθοποιός σύμφωνα με τη μαρτυρία της, προχώρησε σε ασελγείς πράξεις εναντίον της. Επιπρόσθετα, η ηθοποιός έχει καταθέσει ότι ο συνάδελφος της περίπου τρεις μήνες πριν τον βιασμό της στο θέατρο, την είχε καλέσει σε γραφείο θεατρικής εταιρείας και εκεί προσπάθησε για πρώτη φορά να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της, παρά τη θέλησή της.

Κλείσιμο
Η δεύτερη περίπτωση για την οποία δικάζεται ο γνωστός ηθοποιός αφορά σε απόπειρα βιασμού τον Φεβρουάριο του 2010 στο θέατρο «Μουσούρη». Η εν λόγω κατηγορία του αποδόθηκε και πάλι έπειτα από καταγγελία συναδέλφου του, η οποία κατέθεσε ενώπιον της Δικαιοσύνης, πως εντός του θεάτρου υπέστη άγρια σεξουαλική επίθεση από τον κατηγορούμενο σήμερα συνάδελφό της και στην προσπάθεια της να γλυτώσει από τα χέρια του φώναζε και υπέστην τραυματισμό. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο κατηγορούμενος μετά την επίθεση εναντίον της, την απείλησε ότι θα την καταστρέψει επαγγελματικά.

Η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Πέτρος Φιλιππίδης, αφορά σε απόπειρα βιασμού άλλης συναδέλφου του μέσα στο αυτοκίνητο του. Η κοπέλα έχει καταθέσει ότι μετά από επαγγελματικό ραντεβού της με τον κατηγορούμενο, εκείνος την οδήγησε με το αυτοκίνητό του σε δρόμο του Παλαιού Ψυχικού και αφού κλείδωσε τις πόρτες του οχήματος του, της επιτέθηκε και προσπάθησε να την αναγκάσει να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέλησή της. Η καταγγέλλουσα έχει καταθέσει ότι βρέθηκε σε απόγνωση και ότι γλύτωσε από την επίθεση, όταν ο κατηγορούμενος άνοιξε τις πόρτες του οχήματός του αφήνοντας την φύγει, αφού πρώτα την απείλησε ότι θα την καταστρέψει. Μάλιστα, η παθούσα κατέθεσε πως ήταν τέτοιο το σοκ που υπέστη ώστε εγκατέλειψε το επάγγελμα του ηθοποιού.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Φιλιππίδης με την απολογία του στην ανακρίτρια είχε αρνηθεί το σύνολο των κατηγοριών που του έχουν αποδοθεί. Στο πλαίσιο της απολογίας του έκανε λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς», για «μανία εκδίκησης», ενώ αναφερόμενος ειδικά στις δυο συναδέλφους του που τον κατήγγειλαν για απόπειρα βιασμού τους, υποστήριξε ότι θέλησαν «να χτυπήσουν το κατεστημένο» διότι ο ίδιος είναι «αγαπητός στο κοινό». Σε ό,τι αφορά στην ηθοποιό που τον κατήγγειλε για βιασμό της, την χαρακτήρισε στην απολογία του ως μια γυναίκα «άρρωστα εμμονική και παρεμβατική», η οποία κινήθηκε εναντίον του, επειδή ο ίδιος δεν σύναψε ερωτική σχέση μαζί της.

Ωστόσο, στο βούλευμα που εκδόθηκε για την υπόθεση, οι δικαστές έχουν αντικρούσει τους παραπάνω ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας».

«Κλονισμένη υγεία, θα ζητήσω διακοπή»

Ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι η υγεία του εντολέα του είναι κλονισμένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο ίδιος τηλεφώνησε στους δικηγόρους των καταγγελλουσών και τους ενημέρωσε ότι ο εντολέας του δεν θα είναι σε θέση να παραστεί στη δίκη. «Πήρα τους δικηγόρους των γυναικών που καταγγέλλουν τον κ. Φιλιππίδη και τους είπα ότι δεν είναι σε θέση σωματικά να παραστεί στο δικαστήριο. Από τη στιγμή που ο πρωταγωνιστής μίας δίκης δεν είναι σε θέση να είναι εκεί, δε θα ξεκινήσει η δίκη. Θα ζητήσω διακοπή της δίκης. Και μετά, αν δε μπορεί να έρθει, θα τον παρακαλέσω να έρθει έστω και με καροτσάκι. Διότι δίκη χωρίς να είναι παρών ο Φιλιππίδης, θα είναι παρωδία» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό».

«Το πρόβλημα είναι παθολογικό και ελπίζω να είναι σε θέση να έρθει στην επόμενη δικάσιμο. Ακόμα και με καροτσάκι θα έρθει. Δεν είναι σε κατάσταση να πάει στο νοσοκομείο ακόμα. Θα έρθει στο δικαστήριο ακόμα και με καροτσάκι», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Δημητρακόπουλος.


Η δίκη του Λιγνάδη

Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη σήμερα, αν δηλαδή θα διακοπεί η θα ξεκινήσει κανονικά, σε διπλανή δικαστική αίθουσα θα συνεχιστεί η δίκη του επίσης ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη. Στο ακροατήριο αναμένεται να καταθέσουν σήμερα φίλοι του πρώτου άνδρα που είχε καταγγείλει τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για βιασμό του. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ζητηθεί εκ νέου εξέταση του πρώτου μάρτυρα και καταγγέλλοντος, καθώς ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την παρουσία του στη δίκη προκειμένου να του υποβάλλει νέες ερωτήσεις, αν αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη της διαδικασίας.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση Λιγνάδη είχε ολοκληρωθεί πάντως επεισοδιακά, καθώς ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας κατέθεσε μήνυση σε βάρος του πρώτου μάρτυρα για ψεύδη κατάθεση. «Η κατάθεση είναι απολύτως ψευδής. Η μήνυση υποβλήθηκε 10 ή 11 χρόνια μετά από το συμβάν, δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, αλλά ούτε και μάρτυρες» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας υποστηρίζοντας ότι ο μάρτυρας «έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πότε αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, μπέρδεψε τις ημερομηνίες και δεν είπε αλήθεια για την επαγγελματική του ταυτότητα». Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Κούγιας «περί κοινού απατεώνα».

Συνολικά ο δικηγόρος του κατηγορούμενου σκηνοθέτη εντόπισε 19 αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε -κατά τον ίδιο- ο μάρτυρας. «Ζητούμε την εφαρμογή του άρθρου 38 και να διαβιβαστεί η μήνυση στην εισαγγελία για να ασκήσει δίωξη» ανέφερε στο ακροατήριο ο κ. Κούγιας με τον συνήγορο του μάρτυρα και μηνυτή Γιάννη Βλάχο να επιφυλάσσεται να σχολιάσει στη σημερινή συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος μηνυτής του Δημήτρη Λιγνάδη είχε καταθέσει στη δίκη ότι βιάσθηκε από τον κατηγορούμενο, μέσα στο σπίτι του, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον του στο χώρο του θέματος. Εκεί ο κατηγορούμενος, κατά τους ισχυρισμούς του, τον «κέρασε» ποτό και τσιγάρο και ο ίδιος σχεδόν αμέσως μετά έχασε τις αισθήσεις του. «Ο Λιγνάδης με χειρίστηκε, με εκμεταλλεύτηκε. Εκμεταλλεύτηκε την αθωότητα μου σε αυτή την ηλικία που δεν είχα εμπειρίες από τίποτα. Ήμουν το κατάλληλο θύμα. Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος αυτό το πράγμα. Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή, ότι εγώ έκανα κάτι λάθος» είπε στο δικαστήριο ο μάρτυρας και περιγράφοντας τις στιγμές της σεξουαλικής κακοποίησής του είπε: « Ήπια το πότο έκανα και το τσιγάρο που μου πρόσφερε…..‘Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τί γίνεται γύρω μου. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι και έγειρα στον καναπέ. Ένιωθα ότι ήταν πολύ κλειστά στο σαλόνι. Έκατσα στο καναπέ στο μπαλκόνι. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως. Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι, ούτε πόδι». Τότε, κατά τους ισχυρισμούς του μάρτυρα έλαβε χώρα και η σεξουαλική κακοποίησή του από τον κατηγορούμενο. «Ήθελα να γυρίσω από την άλλη αλλά δεν μπορούσα. Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό, το οποίο πρέπει να κράτησε ένα, δυο, τρία λεπτά. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου», κατέθεσε ο μάρτυρας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ώρα αποφάσεων για το Πεκίνο: Κρίσιμη επικοινωνία Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

Χάσμα στις διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας, οι Ρώσοι ενισχύουν το στρατό εισβολής

Η Ιαπωνία ανακοινώνει κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία, στο στόχαστρο και η Ζαχάροβα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης