Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Οι καταθέσεις των γιατρών θα λύσουν τον γρίφο

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Οι καταθέσεις των γιατρών θα λύσουν τον γρίφο

Το μυστήριο των έντονων πνευμονικών οιδημάτων, οι ενδείξεις που παραπέμπουν σε ασφυκτικό θάνατο και η απουσία γενετικής προδιάθεσης έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών στην προσπάθεια να βρεθεί το σκοτεινό μυστικό που οδήγησε στον θάνατο τα τρία κοριτσάκια από την Πάτρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
patra_koritsia_new_xr
Μέσα από τις καταθέσεις των αρμόδιων γιατρών προσπαθεί το Ανθρωποκτονιών να βρει τις απαντήσεις για τον μυστηριώδη θάνατο των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα. Η ειδική ομάδα της Ασφάλειας έχει εξετάσει μέχρι στιγμής τους γιατρούς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Παίδων και αναμένεται από αύριο οι αξιωματικοί να βρεθούν στην Πάτρα και να πάρουν καταθέσεις από τους γιατρούς του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού του Ρίου για να πάρουν απαντήσεις για το ιατρικό ιστορικό της Τζωρτζίνας. Ειδικότερα, θα εστιάσουν στο τι συνέβη τα κρίσιμα λεπτά του περασμένου Απριλίου λίγο πριν υποστεί ανακοπή η 9χρονη, αλλά και το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου, όταν άφησε την τελευταία της πνοή στο Παίδων.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα η δεύτερη φάση των τοξικολογικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας είναι συμβατές με τη βαριά φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε, με κυριότερο ζητούμενο αν δικαιολογούνται οι ποσότητες που βρέθηκαν. Με απλά λόγια, η εβδομάδα που ξεκινά αύριο αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς δεν αποκλείεται να κληθούν για κατάθεση και οι ιατροδικαστές που έχουν συντάξει τις εκθέσεις θανάτου των τριών παιδιών.

Το οίδημα

Βασικό κεφάλαιο στη νέα φάση όπου πέρασαν οι έρευνες των Αρχών είναι το κοινό χαρακτηριστικό που βρέθηκε από τους ιατροδικαστές και έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Ενα πραγματικό μυστήριο καθώς χρησιμοποιώντας αυτό που αστυνομικοί και ιατροδικαστές αποκαλούν «συνδυαστική ανάλυση» οδηγούνται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ξεκινώντας από τον πρώτο θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας, διαπιστώνεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται και το έντονο πνευμονικό οίδημα που υπέστη το κοριτσάκι. Το θέμα είναι να αποδειχτεί τι το προκάλεσε και τι μερίδιο ευθύνης φέρει αυτό στον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Το ίδιο ακριβώς αναφέρεται και στην ιατροδικαστική έκθεση του θανάτου της 6 μηνών Ιριδας, ωστόσο οι γιατροί επικεντρώθηκαν περισσότερο στο πρόβλημα που παρουσίασε η καρδιά του βρέφους και συγκεκριμένα στην αγενεσία φλεβοκόμβου. Δηλαδή, οι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση ιατροδικαστές -καθώς η πρώτη έκθεση συντάχθηκε στην Αθήνα και η δεύτερη στην Πάτρα- εστίασαν περισσότερο σε συγκεκριμένα σημεία κοιτώντας για παθολογικά αίτια.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών έχει συσταθεί μια άτυπη επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νίκο Καρακούκη και τον κ. Νίκο Καλόγρια, προκειμένου να επαναξιολογήσουν τον ιατρικό φάκελο της 3,5 ετών Μαλένας την άνοιξη του 2019. Μια διαδικασία που σπάνια συμβαίνει, καθώς τέτοιου είδους επιστημονικές ομάδες συστήνονται μόνο όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι κάτι αμφισβητείται και ο φάκελος πρέπει να επανεξεταστεί. Ετσι, οι δύο κορυφαίοι ιατροδικαστές θα δουν τα στοιχεία από διαφορετικό πρίσμα, καθώς όταν «έφυγαν» τα δύο κοριτσάκια δεν υπήρχαν τα σημερινά δεδομένα με τον θάνατο του τρίτου που έπνιξε την υπόθεση στο μυστήριο δημιουργώντας το λεγόμενο στατιστικό παράδοξο, που επιβάλλει το ξεσκόνισμα των τριών υποθέσεων. Μάλιστα, αναμένεται να γίνει εκ νέου ιστολογική εξέταση προκειμένου να εξεταστεί συνδυαστικά με το πνευμονικό οίδημα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ιατροδικαστές, για την περίπτωση του θανάτου της 3,5 ετών Μαλένας στην πτέρυγα «Ελπίς» του Νοσοκομείου Παίδων.

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο των ερευνών αποτελούν κάποιες ενδείξεις στις ιατροδικαστικές εκθέσεις θανάτων της Μαλένας και της Ιριδας, που δείχνουν ότι υπήρχε έλλειψη οξυγόνου στα παιδιά προτού ξεψυχήσουν.
patra_koritsakis_in__1_
Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο, αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς δεν αποκλείεται να κληθούν για κατάθεση και οι ιατροδικαστές που έχουν συντάξει τις εκθέσεις θανάτου των τριών παιδιών

Ασφυκτικός θάνατος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ζητά να επανεξεταστούν και οι δύο εκθέσεις της Μαλένας και της Ιριδας και να μπει στο κάδρο των ερευνών η ασφυξία ως αιτία θανάτου. «Σύμφωνα με τα αντίγραφα των ιατροδικαστικών εκθέσεων, όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί, κρίνονται εξόχως σημαντικά τα ακόλουθα ευρήματα: Στο παιδί που απεβίωσε πρώτο διαπιστώθηκαν κυάνωση ονύχων χειρών, εκδορές στη ρινική χώρα, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση και εκτεταμένη κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων. Στο παιδί που απεβίωσε δεύτερο φαίνεται να διαπιστώθηκαν κυάνωση ονύχων χειρών, δερματικές αλλοιώσεις περιστοματικά, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση και αλλοιώσεις ως αιτία ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο. Τα ανωτέρω στοιχεία είμαι βέβαιος ότι θα επαναξιολογηθούν από τους συναδέλφους έτσι ώστε να μην αποκλειστούν αιτίες θανάτου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Κλείσιμο
Την υπόθεση περιπλέκει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι στις τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε πρώτη φάση στα δύο πρώτα κοριτσάκια δεν βρέθηκε καμία ύποπτη ουσία που να δικαιολογεί τα αίτια του θανάτου. Ετσι, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το τι θα δείξουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις στην περίπτωση του θανάτου της Τζωρτζίνας που άφησε την τελευταία της πνοή πριν από ενάμιση μήνα στο Παίδων. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα βοηθήσουν στο να συνταχθεί η ιατροδικαστική έκθεση θανάτου της Τζωρτζίνας και να βρεθεί το αίτιο που προκάλεσε τον αιφνίδιο χαμό της μικρής χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος που αφορά την ανίχνευση ουσιών στον οργανισμό της Τζωρτζίνας.

Από την εξέταση βρέθηκαν φαρμακευτικές ουσίες και αυτομάτως η έρευνα περνάει στο δεύτερο στάδιο, όπου θα γίνει μια σύγκριση με τη λίστα φαρμάκων που ελάμβανε το κοριτσάκι και ένας ποσοτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν οι ποσότητες συγκεκριμένων ουσιών δικαιολογούνται από τα φάρμακα που χορηγούνταν στην 9χρονη. Αν δηλαδή, όπως λένε ιατροδικαστικές πηγές, υπάγονται στα φαρμακευτικά πρωτόκολλα ή τα επίπεδα είναι τοξικά. Φυσικά, θα γίνει συσχέτιση με τις ιστολογικές εξετάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να δουν αν και ποιες ζημιές προκάλεσαν σε ζωτικά όργανα του παιδιού, όπως για παράδειγμα στην καρδιά του. Η τρίτη φάση των τοξικολογικών εξετάσεων αφορά την ύπαρξη και διερεύνηση βαρέων μετάλλων ιδιαίτερα τοξικών που είναι ικανά να προκαλέσουν τον θάνατο ενός ανθρώπου. Ειδικά το κάλιο σε πολλές περιπτώσεις πολύ συχνά προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες και τα αυξημένα επίπεδα καλίου μπορούν να προκαλέσουν από αρρυθμίες μέχρι και ανακοπή. Και συνεπώς αιφνίδιο θάνατο...

Οπως λένε χαρακτηριστικά πηγές που γνωρίζουν άριστα τις δυνατότητες της ιατροδικαστικής εξέτασης, θεωρούν δεδομένο ότι καμία ουσία δεν είναι μη ανιχνεύσιμη και με την κατάλληλη αξιοποίηση των πληροφοριών οι επιστήμονες θα καταλήξουν στα ακριβή αίτια θανάτου.
patra_koritsakis_in__2_
Οι γονιδιακοί έλεγχοι της οικογένειας Δασκαλάκη και ο θάνατος της Τζωρτζίνας ίσως είναι το κλειδί για τη λύση του γρίφου που απασχολεί όλη την Ελλάδα

Οι γιατροί

Στην πολυεπίπεδη έρευνα που διεξάγει το Ανθρωποκτονιών, οι αναλυτές, σε αυτή τη φάση, επικεντρώνονται στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας στις 29 Ιανουαρίου, καθώς έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης και να εξιχνιαστεί. Ετσι, κατέθεσαν, σε πρώτη φάση, όσοι γιατροί ασχολήθηκαν με το πρόβλημα υγείας του παιδιού στην Αθήνα. Πρόκειται για γιατρούς που εργάζονται στο Ωνάσειο και στο Παίδων. Από αύριο, κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ που έχει μεταβεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα ξεκινήσει να παίρνει καταθέσεις από τους γιατρούς από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό του Ρίου.

Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για το ιατρικό ιστορικό και έχοντας και τις καταθέσεις των επιστημόνων της Αθήνας θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν σε λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με προβλήματα υγείας, την αγωγή που έπαιρνε η Τζωρτζίνα, όπως επίσης και τις συνθήκες νοσηλείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρώτο κύκλο καταθέσεων της Αθήνας διαφαίνεται μια διάσταση απόψεων στα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί και στα όσα έχει πει η μητέρα της 9χρονης τόσο στην πρώτη της κατάθεση στο Α.Τ. Αμπελοκήπων όσο και στις συνεντεύξεις της.

Στις καταθέσεις τους οι πρώτοι γιατροί που εξετάστηκαν αναφέρθηκαν στις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας εκφράζοντας απορίες για τα αδιευκρίνιστα αίτια θανάτου, καθώς το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά και στο γεγονός ότι παρά τα όσα ανέφερε η μητέρα περί σπασμών και νευρολογικών προβλημάτων, αυτοί δεν διαπίστωσαν κάτι που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς. Καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν και οι νοσηλευτές που ασχολήθηκαν με τη φροντίδα του κοριτσιού στα νοσοκομεία που φιλοξενήθηκε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τεράστιες ουρές από τους Ρώσους για το «τελευταίο» burger - Ξεσπούν χορεύοντας οι υπάλληλοι των Mc Donalds

Ισχυρές σεισμικές δονήσεις 6,7 και 6,4 Ρίχτερ σε Ινδονησία και Φιλιππίνες

Γιάννης Ζουγανέλης για Πέτρο Φιλιππίδη: «Διεκδικούσε τα πάντα με τρόπο που δεν συμφωνώ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης