Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Άνεμοι έως 10 μποφόρ, καταιγίδες και χιόνια σε κεντρικά και βόρεια

Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Άνεμοι έως 10 μποφόρ, καταιγίδες και χιόνια σε κεντρικά και βόρεια

Ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει ταχύτατα τη χώρα από σήμερα το βράδυ, δείτε χάρτες του meteo -  Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας εξπρές οι ανέμοι έως 10 μποφόρ, οι ισχυρές καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια

ektakto_kairiko_xr
'Eκτακτο δελτίο καιρού με έντονα φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός  στη χώρα  από σήμερα το απόγευμα έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (09-02-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις  σε κεντρικά και βόρεια και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Δευτέρα (07-02-2022)

α) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα δυτικά από τις βραδινές ώρες, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 με 9 μποφόρ.

β) Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, οι οποίες τη νύχτα θα επεκταθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, το νότιο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.


Τι προβλέπεται για την Τρίτη, χαλάει ο καιρός σε όλη τη χώρα

Κλείσιμο
α) Σε όλη τη χώρα θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ.

β) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.
Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

γ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα, τι καιρό θα έχουμε την Τετάρτη

α) Τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

β) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές κατά τόπους στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

Ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει ταχύτατα τη χώρα από το βράδυ της Δευτέρας


Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ψυχρό μέτωπο αναμένεται να διασχίσει ταχύτατα τη χώρα από τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας 07/02 και από τα βόρεια. Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 08/02 το μέτωπο θα επηρεάσει πρόσκαιρα πολλές περιοχές της χώρας μας.

Κατά τη διέλευση του το ψυχρό μέτωπο αναμένεται να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 9-10 βαθμών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενίσχυση των ανέμων κατά τόπους σε θυελλώδεις, με εντάσεις 8 μποφόρ και ριπές πολύ υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα, θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις, καταιγίδες κυρίως στη βορειοανατολική χώρα και στο Αιγαίο, και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα.  

Η εν λόγω κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 1 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Στους παρακάτω χάρτες απεικονίζεται προσεγγιστικά η θέση του ψυχρού μετώπου και του βαρομετρικού, καθώς και τα φαινόμενα που θα τα συνοδεύουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

ektakto-kairossimera-meteo

ektakto-kairostora-kairos-meteo


Επισημαίνεται, ότι λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητας με την οποία το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα, αλλά και της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με αυτό, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα ως προς τη γεωγραφική κατανομή των φαινομένων και τη διάρκειά τους, ιδιαίτερα από τα ξημερώματα της Τρίτης 08/02. Στις περιοχές όπου υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, ακόμα και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου (>100m κατά μέσο όρο).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου θα πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι την Τρίτη 08/02 καθώς και η επικρατούσες διευθύνσεις τους.

ektakto-kairosTORA-meteo



Εν αναμονή του απαγορευτικού, πού θα πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι


'Εκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε νωρίτερα  η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για ανέμους έως και οκτώ μποφόρ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο βόρειο Ιόνιο αναμένονται άνεμοι έως και 9 μποφόρ, ενώ τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί και απαγορευτικό απόπλου. 

Ειδικότερα, στο Βόρειο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι 7 ή 8 μποφόρ και βορειοδυτικοί 8 ή 9 μποφόρ

-Στο νότιο Ιόνιο, δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 ή 8 μποφόρ

-Στη θάλασσα Κυθήρων, το νοτιοδυτικό Αιγαίο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, νοτιοδυτικοί 7 ή 8 μποφόρ

-Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, θάλασσα Σάμου, νοτιδυτικοί 7 ή 8 μποφόρ

Η νέα κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες με χαρακτηριστικά τις βροχές, τις σποραδικές καταιγίδες, τα χιόνια κυρίως στα ορεινά και τους θυελλώδεις ανέμους.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι έως 7 και στο Ιόνιο τοπικά έως 8 μποφόρ.


Από νωρίς το πρωί βρέχει στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.



Η κακοκαιρία δεν επηρεάζει σήμερα την Αττική, ωστόσο την Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις στη δυτική Αττική και ίσως δούμε ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια από το απόγευμα της Τρίτης.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Δευτέρα 7/2/2022, αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά και στο Ιόνιο, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν στα βόρεια ηπειρωτικά, στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το απόγευμα σε δυτικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά, Ιόνιο και Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τις ίδιες ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία καθώς και σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές των υπολοίπων βορείων και βορειοδυτικών ηπειρωτικών.

Οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και από απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός με μια ματιά

-Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού την Τρίτη με βροχές, καταιγίδες στα νότια και χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας

-Η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά την Τρίτη και Τετάρτη

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 και την Τρίτη θα είναι θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ

kairosdeutera-kairossimera-kairostora-xionia-pagetos


Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις ενώ βροχοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα ενισχυθούν σημαντικά και θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Από πού ξεκινούν τα φαινόμενα, δεν επηρεάζεται η Αττική σήμερα

Η κακοκαιρία «χτυπά» τα δυτικά τμήματα της χώρας από αργά το απόγευμα.

Δείτε χάρτη του weather.us, επηρεάζονται αρχικά τα δυτικά από το απόγευμα - Η κακοκαιρία σε χάρτη, ώρα 17:00

kairossimera-ellada-kairosTORA

Τα φαινόμενα εντείνονται σε περισσότερες περιοχές αργά τη νύχτα 

kairosDEUTERA-KAIROSTORA-KAIROS-XIONIA


Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού σήμερα 

Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν αρχικά στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο, από το απόγευμα στην υπόλοιπη Μακεδονία και το βράδυ στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Το βράδυ τα φαινόμενα στα βόρεια θα ενταθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας χώρας και τη νύχτα πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο τους 13 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και τη νύχτα πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές.

Ανεμοι: Νοτιοοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Από αργά το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ ενισχυόμενοι περαιτέρω τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, που το βράδυ στα βόρεια θα ενταθούν. Από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και τη νύχτα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα και από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν στη Θεσσαλία και τις Σποράδες βροχές και τη νύχτα στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα νότια τοπικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

kairosimera-kakokairiatora-xionia


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και το απόγευμα τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές που το βράδυ θα ενταθούν και αργά το βράδυ θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από αργά το βράδυ θα στραφούν βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι περαιτέρω τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιδείνωση του καιρού την Τρίτη, χιονοπτώσεις και στην Αττική 

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία της Κρήτης, αλλά και πρόσκαιρα στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά. Ωστόσο γρήγορα στα δυτικά και στη συνέχεια στα κεντρικά και τα βόρεια, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ως τη νύχτα θα περιοριστούν στη νότια και ανατολική νησιωτική χώρα.
Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και μέχρι το μεσημέρι στα πελάγη τοπικά έως 9 μποφόρ, όμως από το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και δε θα ξεπεράσει στη βόρεια Ελλάδα και τα κεντρικά της ανατολικής χώρας τους 08 με 10 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 12 βαθμούς. Στις Κυκλάδες, στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς αλλά σε αυτές τις περιοχές η πτώση θα είναι αισθητή από το απόγευμα.

kairostriti-kakokairiaexpress


Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά.

Έως τους -3,2 βαθμούς οι ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στους -3 βαθμούς Κελσίου έπεσαν οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Δευτέρας 07/02. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας, με τη χαμηλότερη να καταγράφεται στο Φαράγγι Μοιρών Φλώρινας.

kairossimera-pagetos-meteo



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Έμπειροι στην αναρρίχηση με άρτια εκπαίδευση οι τρεις ορειβάτες

Δολοφονία Άλκη στη Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή σήμερα 9 άτομα

Σε κλήσεις και sms η λύση στα μυστήρια της σουίτας 602
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης