Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Έμπειροι στην αναρρίχηση με άρτια εκπαίδευση οι τρεις ορειβάτες

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Έμπειροι στην αναρρίχηση με άρτια εκπαίδευση οι τρεις ορειβάτες

Οι τρεις φίλοι, αν και γνώριζαν καλά τις πλαγιές του Χελμού, επιχείρησαν μια παράτολμη ανάβαση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες - Πάνω από 30 άτομα στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών

kalavrita_oreivates_xr
Στις χιονισμένες κορυφές του Χελμού γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τους τρεις έμπειρους ορειβάτες, οι οποίοι αναζητούνταν απο το μεσημέρι του Σαββάτου και χθες το απόγευμα εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων.

Οι σοροί των 3 ορειβατών βρέθηκαν σε μια χαράδρα στα Ύδατα της Στυγός μετά απο ενα ολονύχτιο θρίλερ που εξελίχθηκε στις πλαγιές των Καλαβρύτων. Η επιχείρηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το συγκεκριμένο σημείο είναι δύσβατο ενώ και η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω της ομίχλης που δυσχέραινε τις έρευνες των διασωστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασώστες προσέγγισαν τέσσερις φορές την περιοχή που βρίσκονταν οι τρεις ορειβάτες αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν καθώς το έδαφος ήταν σαθρό απο το χιόνι ενώ υπήρχαν και ίχνη χιονοστιβάδας.

Τα στοιχεία που οδήγησαν τους άνδρες της ΕΜΑΚ στη χαράδρα ήταν ενα κόκκινο κράνος, ενα μπουφάν και ενα σακίδιο που εντόπισε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής σε απόσταση τριών χιλιομέτρων απο το χιονοδρομικό κέντρο.

Απο νωρίς το πρωί της Κυριακής, στον Χελμό είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής στην οποία συμμετείχαν 23 πυροσβέστες, η ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, 2 ελικόπτερα καθώς και ομάδα χειριστών drones.

Κλείσιμο
Λίγο μετα τις 3 το μεσημέρι, ένας ιδιώτης εντόπισε τον έναν από τους τρεις ορειβάτες και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο και μετά από έρευνες εντόπισαν μια ώρα αργότερα και τους άλλους δύο της παρέας.

Αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, οι διασώστες εκτιμούν πως οι τρεις ορειβάτες είτε παρασύρθηκαν από μια μεγάλη χιονοστιβάδα σε απόσταση δυο χιλιομέτρων είτε πάτησαν σε παγωμένο μονοπάτι που έσπασε με αποτέλεσμα να πέσουν από μεγάλο ύψος στο κενό.

5503627


Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών αναμένεται να προσδιορίσει η ιατροδικαστική εξέταση στην οποία θα υποβληθούν οι σοροί τους.

Τα σωστικά συνεργεία έδωσαν μάχη προκειμένου να απομακρύνουν τις σορούς των τριών φίλων από την απότομη χαράδρα οι οποίες τελικά μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στο χωριό Μεσορούγγι Ακράτας.

Οι τρεις αναρριχητές, ηλικίας 56, 49 και 40 ετών, είχαν ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη».

Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους. Αμέσως σήμανε συναγερμός για τον εντοπισμό τους.

Έμπειροι στην αναρρίχηση, με αναβάσεις σε δύσκολα υψώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρτια εκπαίδευση χαρακτηρίζονται οι τρεις ορειβάτες που εντοπίστηκαν νεκροί νωρίς το απόγευμα στα Καλάβρυτα.
5503623
5503626_2

Πρόκειται για τον Γιάννη Τορέλλι, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, τον Αθανάσιο Σωτηρόπουλο, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και τον Παναγιώτη Τέκο, προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμο κάτοικο Πατρών.

Ο Γιάννης Τορέλλι θεωρούταν εκ των κορυφαίων αναρριχητών στην Ελλάδα ενώ και οι άλλοι δυο είχαν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους σε αρκετά βουνά της χώρας. Ήταν ο πρώτος Έλληνας αναρριχητής που σκαρφάλωσε διαδρομή 9ου βαθμού το 92 και απο τους ελάχιστους Έλληνες που σκαρφάλωσε διαδρομή 10ου βαθμού. Ηταν εκείνος που άνοιξε την πασίγνωστη διαδρομή Αιγιαλίς στην Κάλυμνο.

Στα 20 του χρόνια, το 2000, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ακολουθεί τα χνάρια του Τορέλλι που έχει ανοίξει νέες διαδρομές στο φαράγγι της Κλεισούρας, τη μητρόπολη της αθλητικής αναρρίχησης.

Ανεβαίνουν σε βράχους απάτητους και δημιουργούν δρόμους που παίρνουν ονόματα για να περιγράψουν διαμάντια αισθητικής που γίνονται σημεία αναφοράς για τους λάτρεις του αθλήματος. Η παγοαναρρίχηση κατακτά τους έμπειρους αθλητές που διαρκώς βάζουν νέους πιο δύσκολους στόχους.

«Δεν έχεις επαφή με τα χέρια σου, έχεις εργαλεία τα οποία τρυπούν τον πάγο και γατζώνονται. Είναι επικίνδυνα για κάποιον που δεν έχει εμπειρία. Πρέπει να έχει εκπαιδευτεί και να έχεις επίγνωση της κάθε δυσκολίας, υπάρχουν δυσκολίες και δυσκολίες στην παγοαναρρίχηση ή στην αναρρίχηση» δήλωσε ο οδηγός βουνου, Παύλος Τσιάντος.

Έμπειροι ορειβάτες, εκπαιδευτές, φίλοι, γνωστοί παρα πολύ, γνωστοί στο χώρο, έχουν ανοίξει διαδρομές πολύ δύσκολες και πολύ απαιτητικές, δήλωσε ο πρόεδρος Ελληνικής Ομάδας Διασωσης Αττικής, Σπύρος Χρυσανθόπουλος.

5503623


Ο Παναγιώτης Τέκος προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κορινθίας μαζί με τους αλλους δύο άτυχους αναρριχητές απολάμβανε το άθλημα σε κάθε ευκαιρία. Η παρέα εμφανιζόταν συχνά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Αν και γνώριζαν καλά τις πλαγιές του Χελμού, αυτή τη φορά επιχείρησαν μια παράτολμη ανάβαση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όπως λένε ορειβάτες που γνωρίζουν την περιοχή, τα Ύδατα της Στυγός, ένα ύψωμα κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, είναι ένα σημείο που προσεγγίζεται δύσκολα ακόμη και το καλοκαίρι.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 30 άτομα στην επιχείρηση μεταφοράς των τριών ορειβατών - Τι έφταιξε και σκοτώθηκαν

Η Κάιλι Τζένερ έγινε για δεύτερη φορά μαμά και μοιράζεται μια τρυφερή φωτογραφία στο Instagram

Το παιδικό όνειρο του Πάπα Φραγκίσκου να γίνει χασάπης και η απάντησή του στο ερώτημα «γιατί υποφέρουν τα παιδιά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης