Γέφυρα Ευήνου: Επιστολή και συγκέντρωση των κατοίκων Γαλατά - Ξεχειλίζει η οργή για τον αποκλεισμό

Γέφυρα Ευήνου: Επιστολή και συγκέντρωση των κατοίκων Γαλατά - Ξεχειλίζει η οργή για τον αποκλεισμό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Κυριακής από τους κατοίκους του Γαλατά – Μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Ευήνου, οι πολίτες αντιμετωπίζουν απίστευτη ταλαιπωρία για να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα της Αιτωλοακαρνανίας

evinos-2
Επιστολή στους αρμόδιους για το δράμα που βιώνουν, μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Ευήνου από τις νεροποντές του Δεκεμβρίου, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Κυριακής οργανώνουν οι κάτοικοι του Γαλατά στην Αιτωλοακαρνανία.

Απηυδισμένοι από την αδιαφορία και τις καθυστερημένες αντιδράσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των δήμων Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, οι φορείς και οι κάτοικοι, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις πριν δέκα μέρες περίπου, όταν διέσχισαν συμβολικά με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα το ποτάμι.

Σημειωτέον ότι η γέφυρα του Ευήνου, συνδέει τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, και η ζημιά που υπέστη την έθεσε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα την καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία κατοίκων από τα χωριά πέριξ των εκβολών του ποταμού και την επικοινωνία τους με τα αστικά κέντρα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ενδεικτικά για να πάνε οι μαθητές στο γυμνάσιο και το λύκειο, που βρίσκεται στο γειτονικό, μόλις 5 χιλιομέτρων απόστασης, Ευηνοχώρι στήνεται ολόκληρη επιχείρηση μεταφοράς τους από την μισογκρεμισμένη γέφυρα, ενώ για τις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις τους κάνουν έναν κύκλο άνω των 20 χιλιομέτρων (30 για το Μεσολόγγι), μέσω της Ιόνιας Οδού.

evinos_1


Μεγάλα προβλήματα στις κοινότητες που γειτνιάζουν με τον Εύηνο

Στην ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση, που δημοσιοποίησαν οι κάτοικοι του Γαλατά, επισημαίνουν ότι «η κατάρρευσή τους δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους των Κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον Εύηνο, πολύ περισσότερα όμως στους κατοίκους του Γαλατά και του Περιθωρίου. Πιο συγκεκριμένα:

- Δυσκόλεψε κατά πολύ, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά, την ομαλή μετάβαση των μαθητών που διαμένουν στις προαναφερθείσες Κοινότητες και φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, καθώς και την επιστροφή στα σπίτια τους, αφού εξυπηρετούνται πλέον μόνο από τα μαθητικά δρομολόγια. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά για τέσσερις συγχωριανούς μας, που είναι ΑΜΕΑ. Τρεις από αυτούς, από την ημερομηνία κατάρρευσης της γέφυρας, δεν μεταφέρονται στο Εργαστήριο «Παναγία Ελεούσα», που εδρεύει στο Μεσολόγγι και δεν παρακολουθούν τα ειδικά προγράμματά του, επειδή ο μεταφορέας ζητά αναθεώρηση της σύμβασης, επικαλούμενος την αύξηση των χιλιομέτρων. Το ίδιο συμβαίνει και με το παιδί που φοιτά στο Ειδικό Σχολείο Μεσολογγίου. Μόνο που αυτό δεν στερήθηκε για πολλές ημέρες τα μαθήματά του, αφού ο ταξιτζής που έχει αναλάβει τη μεταφορά του είναι συγχωριανός μας και κάνει το δρομολόγιο με δικά του έξοδα. Ως πότε όμως;

- Κατέστησε απαγορευτική τη μετάβαση των κατοίκων που δεν διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Μεσολόγγι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επειδή καταργήθηκαν όλα τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ προς και από το Μεσολόγγι.

- Η μετάβαση στο Μεσολόγγι όσων διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα, αφού οι αποστάσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί.

- Η απουσία αστικής συγκοινωνίας καθιστά αδύνατη τη μετάβαση των κατοίκων ακόμα και στο διπλανό κεφαλοχώρι, το Ευηνοχώρι.

- Οι γεωργοί που έχουν τα κτήματά τους κατά μήκος της κοίτης του Ευήνου, αδυνατούν να μεταβούν με τα μηχανήματά τους σε αυτά, αφού η πρόσβαση μέσω της Ιονίας οδού είναι απαγορευτική. Με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου τα προβλήματα θα οξυνθούν.

- Ο ιδιότυπος αυτός αποκλεισμός πλήττει οικονομικά τους επαγγελματίες των δύο χωριών και κυρίως εκείνους που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο».

Προειδοποιούν για τον κίνδυνο δυστυχήματος

Προσθέτουν ακόμα τα εξής: «Από την ημέρα κατάρρευσης των γεφυρών έχουν περάσει κοντά στις πενήντα ημέρες. Η τοπική κοινωνία αγωνιά, είναι ανάστατη. Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή νέας γέφυρας στον Εύηνο χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Ανησυχούμε όμως από το γεγονός πως πολλοί κάτοικοι και κυρίως τα παιδιά του Γαλατά που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ευηνοχωρίου, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν τον υπερπολύτιμο για τις σπουδές τους χρόνο, αλλά και προκειμένου να περιορίσουν την περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους, περνάνε πεζοί πάνω από την ετοιμόρροπη γέφυρα, παρά τις αυστηρές συστάσεις των οργάνων της τάξης και των γονιών τους. Ακόμα, για τους ίδιους λόγους, αρκετοί γεωργοί, που έχουν τα κτήματά τους ένθεν κακείθεν της κοίτης του Ευήνου, περνάνε με τα αυτοκίνητά τους – σε ορισμένες περιπτώσεις και με επιβατηγά – μέσα από το ποτάμι, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες των οχημάτων τους και αγνοώντας τους κινδύνους, που παραμονεύουν. Φοβούμαστε πως οι διελεύσεις αυτές θα πυκνώσουν και οι κίνδυνοι δυστυχήματος θα αυξηθούν.

Με κορυφωμένη την αγωνία και τον φόβο μας πραγματοποιούμε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:30΄στην πλατεία του Γαλατά ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών. Παρακαλείστε να παρευρεθείτε σε αυτήν. Η παρουσία σας θα συμβάλλει καθοριστικά στη χάραξη του προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος των μελλοντικών μας δράσεων».

evinos_3
evinos_4
evinos_5



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της έκθεσης για το «Partygate» 


Νέα ψυχρή εισβολή από το Σάββατο με ισχυρές βροχές στην Αττική και χιονοπτώσεις ξανά στα ορεινά


«Ναι» στη μουσική και άρση περιορισμών στο ωράριο της εστίασης εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης