Σέρρες: «Επέλαση» αγριογούρουνων σε χωράφια της Κερκίνης

Σέρρες: «Επέλαση» αγριογούρουνων σε χωράφια της Κερκίνης

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αγρότες της περιοχής, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις αγέλες των άγριων ζώων - Πού οφείλεται ο υπερπληθυσμός τους

agriogourouno
Σοβαρά προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Κερκίνη Σερρών, δημιουργεί ο υπερπληθυσμός αγριογούρουνων στην γύρω περιοχή. Η παρουσία των άγριων ζώων έχει πάρει πλέον διαστάσεις μάστιγας, αφού κυκλοφορούν ακόμη και μέσα στα παραλίμνια χωριά.

Όπως λένε αγρότες της περιοχής δεν είναι μόνο αγριογούρουνα που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο των Κρουσίων, προς αναζήτηση τροφής, αλλά και αγέλες από αυτά ζουν πλέον μόνιμα στην παραλίμνια περιοχή στους πρόποδες βουνού, όπου εκτείνεται κυνηγετικό καταφύγιο και απαγορεύεται το κυνήγι με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί από τα άγρα ζώα, που έχουν εναρμονιστεί με το περιβάλλον.

Στην περιοχή οι ντόπιοι αγρότες καλλιεργούν σιτάρι και τριφύλλια, με τις ζημιές που προκαλούνται από την «επέλαση» των αγριογούρουνων να είναι σοβαρές. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που λιγοστεύει χρόνο με το χρόνο και η καλλιέργεια καλαμποκιού αν και το έδαφος ενδείκνυται.

Σέρρες: «Επέλαση» αγριογούρουνων σε χωράφια της Κερκίνης


«Έχουμε φτάσει στο «Αμήν». Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και οι κόποι μας πηγαίνουν χαμένοι. Έχουμε απελπιστεί» λέει στο protothema.gr o κ.Μιχάλης Αλατσίδης αγρότης, που τα χωράφια του έγιναν στόχος αγέλης αγριογούρουνων το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ζητάει την παρέμβαση των Αρχών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους αγρότες της περιοχής. «Ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος και δεν μπορούμε να βρούμε. Η μία υπηρεσία μας στέλνει στην άλλη. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, λόγω του κυνηγετικού καταφυγίου αλλά και της συνθήκης Ramsar που είναι ενταγμένη η περιοχή της Κερκίνης» λέει.

seres_1
Κλείσιμο


Σύμφωνα με τους ειδικούς, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων στη χώρα μας τείνει να λάβει διαστάσεις μάστιγας. Δεν είναι μόνο οι κατεστραμμένες καλλιέργειες, σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα, αλλά και ο κίνδυνος σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ζώων στο οδικό δίκτυο.

«Δεν φοβούνται πλέον και φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους. Ακόμη και η παράταση του κυνηγίου δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί» λέει με την σειρά του ο κ. Γιώργος Τεβετζίδης κάτοικος Κερκίνης.

seres_2


Υπολογίζονται σε 400.000 τα αγριογούρουνα που ζουν στον ελληνικό χώρο αν και ο αριθμός είναι μεγαλύτερος αφού η τάση είναι αυξητική εξαιτίας των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για την αναπαραγωγή τους. Η προστασία από τη λαθροθηρία, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η κλιματική αλλαγή οφείλονται κυρίως για τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων. Ωστόσο -σύμφωνα με τους ειδικούς- υπάρχει ακόμη ένας βασικός παράγοντας. Οι επιμειξίες αγριογούρουνων με χοίρους ελευθέρας βοσκής τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία δεν αισθάνονται φόβο για τον άνθρωπο.

seres_3





Ειδήσεις σήμερα:

Στο… «σπασμένο τηλέφωνο» αποδίδει η κυβέρνηση τα προβλήματα και ετοιμάζει «war room»

Μηνύσεις και αγωγές κατά της Αττικής Οδού ετοιμάζουν 2.000 πολίτες που εγκλωβίστηκαν

Επαναμολύνσεις 1 στα 10 κρούσματα με Omicron στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης