Θέσεις διδακτικού́ και διοικητικού́ προσωπικού́ των Πανεπιστημίων με νέες προσλήψεις ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ

Θέσεις διδακτικού́ και διοικητικού́ προσωπικού́ των Πανεπιστημίων με νέες προσλήψεις ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ

Τι αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

panepistimio_03
Θέσεις διδακτικού́ προσωπικού́ και διοικητικού́ προσωπικού́ των Πανεπιστημίων με νέες προσλήψεις ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ . Επίσης, η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί ο διδάσκων έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης στα Πανεπιστήμια, λόγω του κορωνοιού. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν επίσης «να ανασταλεί άμεσα η πρόσληψη ειδικών φρουρών για στελέχωση των ΟΠΠΙ και να διατεθούν τα κονδύλια για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού».

Συνθήκες εξετάσεων στα πανεπιστήμια

«Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ότι τα πανεπιστήμια, κατά την εξεταστική περίοδο που ξεκινά, θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης. Οι συνθήκες εξέτασης, ιδίως στα υπερπληθή μαθήματα, η ανεπάρκεια των υποδομών και ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιβαίνουν στα μέτρα προστασίας και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας» λένε οι πανεπιστημιακοί.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητεί όπου δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτή η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, πρέπει αυτά να προσαρμόζονται, με εναλλακτικές και πιο αυστηρές επιλογές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της εκπαίδευσης, με πρόνοια για την προστατευμένη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι, συνοικούν με ευάλωτα πρόσωπα, έχουν επιβαρυμένη υγεία, ή απομονώνονται ως κρούσματα.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί ο διδάσκων έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης που προβλέπονται στον ισχύοντα νόμο.
Ελλείψεις σε θέσεις ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι τα πανεπιστήμια και οι πανεπιστημιακοί έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα στη διάρκεια της κρίσης την τελευταία δωδεκαετία εξαιτίας αφενός της διακοπής της αναπλήρωσης των κενών θέσεων προσωπικού, και αφετέρου των περικοπών στη χρηματοδότηση και στους μισθούς και τις συντάξεις.

«Οι προκηρύξεις θέσεων των τελευταίων ετών δεν κάλυψαν τα συσσωρευμένα κενά. Ούτε καλύπτουν πλήρως τις νέες κενές θέσεις κάθε έτους, παρόλο που δε χρειάζεται για τις θέσεις αυτές η έγκριση κατανομής πίστωσης και παρά τις αρχικές υποσχέσεις της υπουργού παιδείας. Η ενίσχυση των Πανεπιστήμιων με πρόσθετο μόνιμο προσωπικό́ όλων των κατηγοριών αποτελεί́ σημαντική́ προτεραιότητα. Η απόδοση νέων θέσεων διδακτικού́ προσωπικού́ καθώς η ανανέωση του διοικητικού́ προσωπικού́ των Ιδρυμάτων με νέες προσλήψεις είναι επιτακτική́».
Κλείσιμο
Η ΠΟΣΔΕΠ λέει ότι «Καθώς οι ελλείψεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τα κενά Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού που δεν αναπληρώνονται έγκαιρα συνιστούν ένα πρόβλημα σημαντικό που δεν είναι μόνο ποσοτικό. Τα μέλη ΔΕΠ υπηρετούν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, υψηλής εξειδίκευσης, και όταν αποχωρούν δεν μπορεί να υποκαθίστανται από συναδέλφους άλλου αντικειμένου ή νέους διδάσκοντες χωρίς εμπειρία. Χάνονται έτσι γνωστικά αντικείμενα και μαζί η συσσωρευμένη γνώση, με σοβαρές και μακρόχρονες επιπτώσεις στη διδασκαλία, την έρευνα και το επίπεδο των σπουδών», τονίζει.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά την απαρέγκλιτη τήρηση της ετήσιας αναπλήρωσης με έγκαιρη κατανομή θέσεων ΔΕΠ, καθώς και ανακοίνωση – δέσμευση του Υπουργείου για προγραμματισμένη χορήγηση νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στην επόμενη τετραετία που να αναπληρώνουν τα συσσωρευμένα κενά σε προσωπικό (άνω των 3.000 θέσεων), και σε κάθε περίπτωση να δοθούν τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις μέσα στην επόμενη διετία.



Ειδήσεις σήμερα:

Παραμένει κλειστή από τα ξημερώματα η Συγγρού - Ελέγχουν τζαμαρίες και το δίκτυο φυσικού αερίου μετά την έκρηξη

Διαθέσιμη έως την Τρίτη η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης με rapid test για τους εμβολιασμένους

Με τηλεκπαίδευση τα σχολεία έως και την Παρασκευή - Τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα σε Αττική και Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης