Άγιο Όρος: Το «περιβόλι των αντιεμβολιαστών»

Άγιο Όρος: Το «περιβόλι των αντιεμβολιαστών»

Ανθίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας στην Αθωνική Πολιτεία, όπου μόνο το 30% των1.800 μοναχών έχει εμβολιαστεί - 40 μέχρι τώρα οι νεκροί από κορωνοϊό, αλλά κάποιοι «γέροντες-γκουρού» συνεχίζουν τα κηρύγματα κατά των εμβολίων μέσα από «κλειστές» ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, μη διστάζοντας να επικαλούνται τον όσιο Παΐσιο

Agio_oros_2
Σημαιοφόροι του κινήματος κατά των εμβολίων είναι μοναχοί και ασκητές στο Αγιον Ορος, παρά το γεγονός ότι έχουν χαθεί περισσότεροι από 40 μοναχοί από κορωνοϊό. Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα -οι μισοί από τους 1.800 μοναχούς έχουν νοσήσει και μόλις το 30% έχει εμβολιαστεί-, ενώ συνεχίζονται οι «θεωρίες συνωμοσίας» και το αντιεμβολιαστικό κήρυγμα, κυρίως σε κλειστές ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων και SMS. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παραπομπές στον γέροντα Παΐσιο… «Καθημερινώς, “ως κύματα θαλάσσης κυμαινομένης” καταφθάνουν προσκυνητές στο Αγιον Ορος, και κάποιοι μέχρι το κελλί μας. Ολοι αυτοί, καθώς και όσοι στέλνουν γράμματα, έχουν μια αγωνία και ένα ερώτημα: “Τι θα γίνη με το υποχρεωτικό εμβόλιο;”.

Ολα τα υπόλοιπα προβλήματα που τους έπνιγαν μέχρι τώρα τέθηκαν σέ δεύτερη μοίρα», απαντά σε επιστολή, από την καλύβη Αναστάσεως - Καψάλα, στο Αγιον Ορος, ο ιερομόναχος Ευθύμιος, ο οποίος επικαλείται τον Παΐσιο, απαντώντας σε πιστούς και μοναχούς για το εμβόλιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ζούσε σήμερα είναι αδιανόητο να τον βλέπαμε με μάσκα και γάντια, να έχει στην τσέπη του μπουκάλι με το οινόπνευμα και να αποφεύγει τους ανθρώπους ή να τους μιλά από απόσταση». Και συνεχίζει λέγοντας ότι σε παρόμοια περίπτωση «όταν έγινε έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και εξέταζαν τα λαχανικά και τα φρούτα για να τρώνε αυτά που έχουν λιγότερη ακτινοβολία.
5310298

Ο όσιος Παΐσιος, ερωτηθείς, είπε να κάνουμε τον σταυρό μας και να τρώμε άφοβα, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα». Ο ιερομόναχος περνά περισσότερους από 8 μήνες στο κελί του με 2-3 αξιολογότατους μοναχούς.

Οι ρασοφόροι-«γκουρού»

Υπό τη σκιά της πανδημίας που εξαπλώνεται στη Χερσόνησο του Αθω, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές μοναχούς που με τη ρητορική τους καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους. Οι ιερομόναχοι αυτοί που βγαίνουν έξω και εξομολογούν έχουν οδηγήσει στον θάνατο πολύ κόσμο, κατήγγειλε ο ιερομόναχος Ιωσήφ, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι συμβουλεύουν τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο και ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη. «Φταίει η νοτροπία, δύσκολα οι μοναχοί αλλάζουν γνώμη, είναι πείσμονες άνθρωποι, για τον λόγο αυτό εξάλλου πήγαν στο Αγιον Ορος. Μπορεί σε μια μονή να έχουν 4-5 νεκρούς, δεν πείθονται όμως, παραμένουν πεισματικά στις απόψεις τους και δεν αναρωτιώνται πώς μπαίνουν στα χωράφια της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Φαρμακευτικής. Δεν έχουν επιφυλάξεις», λέει στο «ΘΕΜΑ» ανώτερος παράγοντας του Αγίου Ορους και συμπληρώνει: «Θα περίμενε κανείς μια διαφορετική αντιμετώπιση, με σοβαρότητα, όταν ο κόσμος προστρέχει και ελπίζει στο κύρος της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία παγκοσμίως χαίρει σεβασμού. Θα πρέπει η στάση τόσο της Ιεράς Κοινότητας όσο και των ηγουμένων των μονών να είναι πιο αποτελεσματική». Ποιες μονές είναι υπέρ του εμβολίου και ποιες κατά:

1 Mονές απόλυτες κατά του εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι αποκαλούμενες φιλοθεϊτικές μονές:
Κλείσιμο
■ Καρακάλου
■ Φιλοθέου
■ Κωνστανταμονίτου
■ Ξηροποτάμου
Και στη Μονή Βατοπεδίου, στην οποία νόσησε ο ηγούμενος Εφραίμ, έγινε προσπάθεια να αλλάξει το τοπίο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι μοναχοί παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι.
104755-agioros211280

2 Στις αποκαλούμενες ξενόφωνες μονές έχουν νοσήσει πολλοί μοναχοί, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα των προθέσεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής μονές κατατάσσονται στους αντιεμβολιαστές:
■ Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσόφωνοι)
■ Ζωγράφου (Βουλγαρόφωνοι)
■ Χιλανδαρίου (Σερβόφωνοι)

3 Υπέρ του εμβολίου τάσσονται οι μοναχοί στις μονές:
■ Εσφιγμένου
■ Παντοκράτορος
■ Ξενοφώντος
■ Κουτλουμουσίου
■ Σίμωνος Πέτρας

Οι περιπτώσεις νόσησης δεν είναι όλες τόσο βαριές ώστε να νοσηλεύονται, με αποτέλεσμα οι νοσούντες να παραμένουν στα μοναστήρια. Οι βαριά νοσούντες, όμως, διακομίζονται διά θαλάσσης ή αέρος σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο Αγιον Ορος υπάρχει το Κέντρο Υγείας, στο οποίο είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, self και rapid tests. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, «στη Μονή Φιλοθέου, ενώ πέθαναν 3 άτομα το τελευταίο δεκαήμερο και νοσεί το μισό μοναστήρι, έχουν έρθει γιατροί που συνδέονται με τη Ρωσία και δεν δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν».
5064661

Ο σατανάς που «σφραγίζεται» μέσα τους

«Απαιτούνται επαρκή μέτρα, μοναχοί κυκλοφορούν στα μαγαζιά χωρίς μάσκες, φοβούνται τον σατανά και περιφέρονται στις Καρυές, στα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική χωρίς την τήρηση υγειονομικών μέτρων», περιγράφουν εκκλησιαστικοί παράγοντες σχετικάμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι ίδιοι προσθέτουν μάλιστα ότι οι μοναχοί αυτοί καταπατούν και τους κανόνες, καθώς «δεν κάνουν υπακοή στον επίσκοπό τους που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αγνοούν τους κανόνες για υπακοή, ακτημοσύνη και παρθενία που είναι και οι αρχές του μοναχισμού. Θεωρούν ότι με το εμβόλιο μπαίνει ο σατανάς μέσα τους και σφραγίζεται».

Οι θεωρίες συνωμοσίας μεταφέρονται και στον περιορισμένο -λόγω των υγειονομικών μέτρων- αριθμό επισκεπτών. Σημειώνεται ότι το μοναχικό κίνημα συγκροτήθηκε για τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, μια και παλιότερα οι μοναχοί είχαν νωρίτερα ανάλογες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες για τα φάρμακα.


Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε live: Στην τελική ευθεία η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας - Το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία


Στα 11.124 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 97 θάνατοι και 571 διασωληνωμένοι


Βόλος: Πυροβολισμοί στο Αλιβέρι από αστυνομικούς που κυνηγούσαν ανήλικο - Ξεσηκωμός στον οικισμό των Ρομά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης