Ιταλία: Ώρα μηδέν για την εκλογή προέδρου -Φαβορί ο Μάριο Ντράγκι, μπορεί να διαρκέσει μέρες η ψηφοφορία

Ιταλία: Ώρα μηδέν για την εκλογή προέδρου -Φαβορί ο Μάριο Ντράγκι, μπορεί να διαρκέσει μέρες η ψηφοφορία

Περισσότεροι από χίλιοι νομοθέτες και περιφερειακοί εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν στη σύνθετη μυστική ψηφοφορία, που περιγράφεται ως παρόμοια με τον διορισμό νέου Πάπα

mario_draghi
Σήμερα ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ιταλίας, λίγες ώρες αφότου ο Σίλβιο Μπερλκουσκόνι εγκατέλειψε το όνειρό του να γίνει ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

Βάσει διατάγματος της κυβέρνησης Ντράγκι, από σήμερα στις 3:00 μ.μ - όταν ξεκινά η πρώτη ψηφοφορία- τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου που είναι θετικά στον κορωνοιό, θα μπορούν να προσέλθουν στο πάρκινγκ της Βουλής, και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.  Όσοι χρησιμοποιήσουν ΙΧ αυτοκίνητο θα ψηφίσουν χωρίς να βγουν από το όχημά τους. Όσοι μεταβούν στο μέγαρο της Βουλής «Μοντετσιτόριο» με μοτοσικλέτα ή με τα πόδια, θα χρησιμοποιήσουν ειδικό περίπτερο, που στήθηκε σήμερα.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, όλα τα ψηφοδέλτια, πριν φτάσουν στα χέρια του προέδρου της ιταλικής βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, πρόκειται να απολυμανθούν. Περισσότεροι από χίλιοι νομοθέτες και περιφερειακοί εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν στη σύνθετη μυστική ψηφοφορία, που περιγράφεται ως παρόμοια με τον διορισμό νέου Πάπα, η οποία θα μπορούσε να περάσει από πολλούς γύρους πριν από τον διάδοχο του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Ο νικητής της επταετούς θητείας απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στους τρεις πρώτους γύρους ψηφοφορίας.  Στον τέταρτο γύρο αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία. Μόνο σε τρεις περιπτώσεις στην ιστορία των εκλογών αναδείχθηκε νέος πρόεδρος στον πρώτο γύρο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπηρέτησε την Ιταλία τέσσερις φορές ως πρωθυπουργός, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για την υποψηφιότητά του και σε μια εγκάρδια επιστολή έγραψε ότι στο πνεύμα της «εθνικής ευθύνης» ζήτησε από τους υποστηρικτές του να «παραιτηθούν» χαρακτηρίζοντάς τον ως υποψήφιο.

Την Κυριακή εισήλθε στο νοσοκομείο για «εξετάσεις» ρουτίνας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, αν και δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι νοσηλευόταν από την Πέμπτη και υπήρχαν αναφορές στα ιταλικά ΜΜΕ ότι η οικογένειά του ανησυχούσε για την υγεία του.

Κλείσιμο
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ηγείται του κόμματος «Forza Italia», άσκησε βέτο στην έγκριση του σημερινού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2023.

Φαβορί ο «σούπερ Μάριο»

Ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιλέχθηκε από τον νυν πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να ηγηθεί μιας αποκαλούμενης "τεχνοκρατικής" κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2021, στο απόγειο της πανδημίας και, ως τεχνοκράτης, πιθανότατα θα απολάμβανε διακομματικής υποστήριξης στην ανάληψη του αξιώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πρόεδροι της Ιταλίας έχουν περιορισμένη εξουσία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός χωρίς την έγκρισή τους. Οι πρόεδροι είναι αυτοί που διορίζουν τους αρχηγούς κυβερνήσεων και τους υπουργούς που οι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί προτείνουν. Μπορούν επίσης να ασκήσουν βέτο σε διορισμούς.

Μπορούν να διαλύσουν το κοινοβούλιο ή να αποφασίσουν να μην το κάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν να λειτουργούν ως δύναμη σταθερότητας σε περιόδους κρίσεων.  Εππλέον, μπορούν να πείσουν τα κόμματα να αποδεχτούν τον διορισμό ενός μη πολιτικού ως πρωθυπουργού όπως ο Ντράγκι, χωρίς να υπάρξει προσφυγή σε εκλογές.

Οι πρόεδροι στην Ιταλία εκλέγονται από το σύνολο των Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών, καθώς και εκπροσώπους των περιφερειών της Ιταλίας .Η εκλογή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια για πρόεδρο της Ιταλίας ήταν το 1972, όταν ο Τζιοβάνι Λεόνε έφτασε σε πλειοψηφία 51% μετά από 23 ψηφοφορίες.

Ο Ντράγκι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία

Δεδομένης της υπάρχουσας διακομματικής υποστήριξης προς την κυβέρνησή του, ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, με ορισμένους από τους σημερινούς υποστηρικτές του πιθανότατα να υποστηρίζουν με ενθουσιασμό την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία.

Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στη θέση του προέδρου της Ιταλίας θα μπορούσε επίσης να ρίξει μία άγκυρα σταθερότητας σ΄ένα σύστημα εξουσίας που συχνά καταναλώνει περίπου έναν πρωθυπουργό τον χρόνο στη μεταπολεμική περίοδο.

Σε ηλικία 74 ετών, ο Μάριο Ντράγκι έχει διατελέσει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Χαίρει εμπιστοσύνης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η αποχώρησή του θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τις οποίες διάφορα κόμματα θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κερδίσουν.

Άλλοι υποψήφιοι

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι ο Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην πρωθυπουργός και η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια.
Παρά τη θέση της και την πολιτική βούληση να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα μια γυναίκα, δεν θα είχε την πλήρη υποστήριξη του «Κινήματος Πέντε Αστέρων», του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, το οποίο αντιτάχθηκε στα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. 

Άλλοι υποψήφιοι είναι ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, πρώην πρόεδρος της Βουλής και η Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι, νυν πρόεδρος της Γερουσίας. Μια νέα θητεία για τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος διόρισε τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα ήταν η πιο εύκολη.

Βουλευτές και γερουσιαστές θα διατηρούσαν τις θέσεις τους μέχρι το 2023, τα κόμματα θα απέφευγαν μια πολιτική σύγκρουση για τον διάδοχό του και ο Ντράγκι θα είχε τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Ωστόσο, ο 80χρονος πρόεδρος έχει επανειλημμένως διαψεύσει τις φήμες ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην ηγεσία του κράτους .Λόγω της επταετούς διάρκειας της προεδρικής θητείας, μια επανεκλογή είναι σπάνιο φαινόμενο.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο στόχαστρο του Ερντογάν η «Χάρις Αλεξίου» της Τουρκίας

Χιόνια έως και 20 πόντους στα βόρεια προάστια της Αθήνας προβλέπει ο Καλλιάνος

Παγώνη: Τριπλά εμβολιασμένοι που νόσησαν μπορεί να ξανακολλήσουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης