Κακοκαιρία «Ελπίς»: Επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση τα σχολεία σήμερα και αύριο

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση τα σχολεία σήμερα και αύριο

Δεν θα λειτουργήσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Αττική και σε δεκάδες δήμους ανά τη χώρα - Αναλυτικά τι ισχύει για τα πανεπιστήμια

tilekpaidefsi
Επανέρχεται από σήμερα η τηλεκπαίδευση στα σχολεία, έστω και για δύο ημέρες. Αυτή τη φορά η τηλεκπαίδευση γίνεται λόγω του χιονιά και όχι λόγω κορωνοϊού, καθώς με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και δεκάδων δήμων σε όλη τη χώρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο. Η τελευταία φορά που έκαναν οι μαθητές τηλεκπαίδευση ήταν την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, προβλέπεται εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες, και για την Πρωτοβάθμια και για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κoπτσή «η τηλεκπαίδευση, τονίζεται στην ανακοίνωση, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν για έκτακτους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί αυτή να διεξαχθεί δια ζωσης».

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων

Οι λόγοι που οδήγησαν την Πολιτική Προστασία στο κλείσιμο των σχολείων είναι οι εξής:

1) Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία «Ελπίδα» θα επηρεάσει από το βράδυ της Κυριακής 23/1, τις περιοχές των Σποράδων, της Εύβοιας, των Βόρειων και Δυτ. Κυκλάδων, της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής και Βόρειας Αττικης. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν αρχικά με ήπιες χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και σταδιακά θα ενταθούν από το μεσημέρι και μετά σε όλη την Αττική, περιλαμβανομένων των περιοχών του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων προαστίων. Τα φαινόμενα ισχυρών χιονοπτώσεων θα διαρκέσουν έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης και μετά θα ακολουθήσει παγετός.
2) Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, λοιπόν, και με δεδομένο ότι υπάρχει ως εναλλακτική λύση η τηλεκπαίδευση, κρίθηκε ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές για όλους να ανασταλεί για δυο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευσης και τα μαθήματα να γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.
3) Στην απόφαση συνυπολογίστηκαν οι εξής παράγοντες: το γεγονός ότι οι μαθητές αύριο θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.
Κλείσιμο
4) Μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης με κάθε μέσο. Και τα δύο επιτυγχάνονται με τη λύση που υιοθετήθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, δεν θα λειτουργήσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Αττική καθώς κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Αττική σήμερα Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ύστερα από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών προχώρησε στην απόφαση για προληπτικούς λόγους και την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.

Επισημαίνεται, ότι ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις του. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης προχώρησαν στη απόφασή να μην λειτουργήσουν από αύριο δια ζώσης τα μαθήματα στα σχολεία καθώς όπως επισημάνθηκε από τους μετεωρολόγους το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας στην Αττική θα ξεκινήσει από αύριο πρωί και θα αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την Τρίτη, δημιουργώντας χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις. Επίσης στην απόφαση του κλεισίματος συνέτεινε και η ανάγκη εφαρμογής των πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας. Στα σχολεία, όπως είναι γνωστό, θα πρέπει να είναι ανοιχτά τα παράθυρα. Επίσης, στο κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων προχωρούν αρκετοί δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.

Πανεπιστήμια

Σε ότι αφορά στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας εφόσον αναστείλουν οι Περιφέρειες τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, θα ανακοινωθούν οδηγίες από το κάθε Πανεπιστήμιο τι ακριβώς θα γίνει. Ηδη το ΕΜΠ σε ανακοίνωσή του λέει ότι αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία του ΕΜΠ για 24 και 25 Ιανουαρίου, λόγω αναμενόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών. Οι Σχολές θα ανακοινώσουν τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των εξετάσεων.

Μαθηματικό ΕΚΠΑ
Λόγω αναμενόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών, αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΣΘΕ/ΕΚΠΑ για τη Δευτέρα 24/1 και την Τρίτη 25/1.

Χημικό ΕΚΠΑ
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες για τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών
Λόγω των αναμενόμενων έκτακτων καιρικών συνθηκών, η εκπαιδευτική διαδικασία όλων των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής αναστέλλεται για το διήμερο της Δευτέρας και Τρίτης 24 & 25 Ιανουαρίου 2022.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που προβλέπεται να επικρατήσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κατόπιν συστάσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανακοινώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες του Πανεπιστημίου με φυσική παρουσία σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25-01-2022.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου Πειραιώς στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω αναμενόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών.

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία (αναβάλλονται οι εξετάσεις) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 λόγω των προβλεπόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών σε συνάρτηση με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid - 19.Οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΕΛΜΕΠΑ
Βάσει απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 24/1/2022, οι εξετάσεις στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αναβάλλονται λόγω της εντεινόμενης κακοκαιρίας και των χιονοπτώσεων στην Κρήτη.

Πολυτεχνείο Κρήτης
H Πρυτανεία του Ιδρύματος λαμβάνοντας υπόψη: την πρόγνωση της ΕΜΥ για ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα 24ωρα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς πολίτες για αποφυγή μετακινήσεων τον αυξημένο κίνδυνο για τα μέλη του Ιδρύματος λόγω παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων με την οποία όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα παραμείνουν κλειστές στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2022 αποφασίζει ότι το Ίδρυμα θα λειτουργήσει με ειδικές περιοριστικές συνθήκες για τις επόμενες δύο ημέρες, δηλαδή Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, για την ασφάλεια των μελών του.
Όσον αφορά στην τρέχουσα εξεταστική περίοδο, το πρόγραμμα εξετάσεων των δύο αυτών ημερών, δηλαδή Δευτέρα 24.01.2022 και Τρίτη 25.01.2022, μεταφέρεται αυτούσιο, χωρίς αλλαγές σε ημέρες, ώρες ή αίθουσες, στην αρχή της κενής εβδομάδας μεταξύ των δύο εξαμήνων, δηλαδή Δευτέρα 14.02.2022 και Τρίτη 15.02.2022.

Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών

Την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και Τρίτη 25 Ιανουαρίου η Σχολή θα παραμείνει κλειστή λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι εξετάσεις των δύο ημερών αναβάλλονται για τις 21 και 22 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

«Απαράδεκτη και προκλητική η επικοινωνιακή «μέριμνα» του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη διενέργεια τηλεκπαίδευσης εξ αιτίας της κακοκαιρίας» χαρακτηρίζει η ΔΟΕ το θέμα της τηλεκπαίδευσης λέγοντας ότι «Τα σχολεία, όμως, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, κλείνουν λόγω των καιρικών συνθηκών και το Υ.ΠΑΙ.Θ. ανακοινώνει την Κυριακή, που θα έπρεπε να γνωρίζει πολύ καλά ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν γιατί είναι αργία επομένως οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προχωρήσουν και στις απαραίτητες ενέργειες, ως μόνο μέτρο την τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που κλείνουν». Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και τις εντολές για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα σχολεία που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας.

Και τονίζουν ότι «Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να οργανώνουν από το σπίτι τους, με ίδια μέσα, την τηλεκπαίδευση. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους».



Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις - Οδηγίες για την ασφάλεια των εργαζομένων

Πέθανε στα 73 του χρόνια ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Τιερί Μιγκλέρ

Ισραήλ: Τριπλασίασε την αντίσταση στην σοβαρή νόσηση η 4η δόση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης