Εορτολόγιο: Του Αγίου Αντωνίου σήμερα, η θεραπεία καρκινοπαθούς και το Απολυτίκιο

Εορτολόγιο: Του Αγίου Αντωνίου σήμερα, η θεραπεία καρκινοπαθούς και το Απολυτίκιο

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, στο Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννου

giorti-agiosadonios
Η 17η Ιανουαρίου 2022 είναι η 17η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αντωνίου του Μεγάλου, Αγίου Θεοδοσίου του Μεγάλου ευσεβούς βασιλέως και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.

Τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, που είναι η 17η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αντωνίου του Μεγάλου, Αγίου Θεοδοσίου του Μεγάλου ευσεβούς βασιλέως και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.

Όπως αναφέρει σε σχετική δημοσίευση το eortologio.net, τη 17η Ιανουαρίου εορτάζουν τα εξής ονόματα:

-Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Νάκος, Αντώνας, Αντωνάκος

Κλείσιμο
-Αντωνάκης, Τόνυ, Αντωνία, Αντωνούλα, Τόνια

-Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Η θεραπεία καρκινοπαθούς


Ένας συγγενής του μοναχού Ευσέβιου, αφού διαπίστωσαν οι γιατροί μετά από εξετάσεις ότι πάσχει από καρκίνο βαριάς μορφής, τα παράτησε όλα και πήγε στο μοναστήρι του Aγίου Αντωνίου.

Το μοναστήρι αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα. Δίπλα ακριβώς στο Καθολικό του ναού και σε συνέχεια με αυτόν , επικοινωνoύσε με μια πόρτα, εκεί βρισκόταν ένα δωματιάκι με αλυσίδες. Εκεί τα παλιά τα χρόνια πήγαιναν τους ασθενείς από ψυχικά νοσήματα για να γιατρευτούν και έδεναν με τις αλυσίδες αυτές όσοι ασθενείς θεωρούνταν επικίνδυνοι, ανάλογα με την ασθένεια τους.

Ο άνθρωπος αυτός, λοιπόν, τα παράτησε όλα και αφού πήγε στο μοναστήρι, κάθε μέρα δενόταν με τις αλυσίδες από το πρωί μέχρι το βράδυ και έκανε συνεχείς προσευχές και παρακλήσεις για την υγεία του.

Αφού πέρασαν δεκαπέντε ημέρες ο άνθρωπος ένιωσε καλύτερα. Έφυγε και επέστρεψε στους γιατρούς και ζήτησε εξετάσεις.

Οι γιατροί του είπαν ότι τα ταμεία δεν θα τον καλύψουν, καθώς ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν λίγος για να δικαιολογείται νέα εξέταση.

Με δικά του έξοδα έγιναν οι νέες εξετάσεις και τον βρήκαν καθαρό από την αρρώστια, ο Άγιος Αντώνιος είχε κάνει το θαύμα του λέει ο μοναχός Ευσέβιος!

Γιορτή σήμερα: Ποιος ήταν ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του.

Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Γίνεται το πρότυπο των ασκητών. Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στον μισθαποδότη Θεό σε ηλικία 105 ετών.

Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου Αντωνίου ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σύναξή του ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Εορτολόγιο: Αντώνιος, Αντώνης, Τόνης, Νάκος, Αντώνας, Αντωνάκος, Αντωνάκης, Τόνυ, Αντωνία, Αντωνούλα, Τόνια Θεοδόσιος, Θεοδόσης, Δόσιος, Δόσης.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Τόν ζηλωτήν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καί τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου· διό πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τά ἄνω ζητῶν
Τούς βιωτικούς θορύβους ἀπωσάμενος, ἡσυχαστικῶς τόν βίον ἐξετέλεσας, τόν Βαπτιστήν μιμούμενος, κατά πάντα τρόπον Ὁσιώτατε. Σύν αὐτῷ οὖν σέ γεραίρομεν, Ἀντώνιε Πάτερ, τῶν Πατέρων κρηπίς.

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία

Με περισσή ευλάβεια και ιεροπρέπεια, τιμήθηκε εχθες οι όπου γης χριστιανοί «τὸν φωτισθέντα ταῖς τοῦ Πνεύματος ἀκτῖσιν, τὸν πεπλησμένον χαρισμάτων ἐνθέων, τὸν καθαρὸν τὴν ψυχὴν καὶ τὴν καρδίαν, τὸν Ἄγγελον τὸν ἐπίγειον, τὸν βροτὸν τὸν οὐράνιον, τὸν τῆς παρθενίας διδάσκαλον καὶ τῶν ἀσκητῶν τὸν ἀρχηγόν», τὸν ὅσιο πατέρα ἡμῶν Ἀντώνιον.

Το εσπέρας τής Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε στην εντός των τειχών πόλη τής Λευκωσίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τού Αγίου Αντωνίου, Μετόχιον τής κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος τού Καθηγουμένου τής Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννου.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο.

adonios-giorti


Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που από το πρωί και καθόλη τη διάρκεια τής ημέρας μέχρι και την ώρα τού εσπερινού προσέρχονταν στον ναό με πόθο, για να ζητήσουν την βοήθεια τού μεγάλου αυτού οσίου τής Εκκλησίας μας, να ασπαστούν με ευλάβεια την ιερή εικόνα του και να κλίνουν γόνυ δεήσεως προς τον προστάτη των αγωνιζομένων πιστών.

Με την άφιξη τού αγίου Καθηγουμένου στον Ιερό Ναό, του προσεφέρθη ροδόνερο με την παραδοσιακή μυροδόχο και στη συνέχεια ο ίδιος ευλόγησε το θυμίαμα, σύμφωνα με την κυπριακή παράδοση.

Κατά τη διάρκεια τού Εσπερινού έγινε λιτανεία τής ιερής εικόνας τού οσίου περιμετρικά τού Ναού, τελέστηκε αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα κόλλυβα που προευτρεπίστηκαν «εἰς τιμὴν καὶ μνήμην τοῦ ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ μεγάλου, τοῦ καθηγητοῦ τῆς ἐρήμου».

Ακόμη, πριν το τέλος, τελέστηκαν τα μνημόσυνα όλων όσοι υπηρέτησαν στον ναό, καθώς και των ευεργετών και ιδρυτών των Σχολών τής ενορίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης τής Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετής τής σιωπής, την οποία καλλιέργησε κατά κόρον ο άκρως ησυχαστής άγιος Αντώνιος.


Στον πανηγυρικό αυτό Εσπερινό, παρέστη ανάμεσα στους πολυπληθείς πιστούς κι ο αρχηγός τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.


Με πληροφορίες από ekklisiaonline, romfea.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου - Οι έρευνες των αρχών

Αργυρούπολη: «Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή», λέει η κόρη του 46χρονου που χτύπησε τη σύντροφό του

Αλέκος Φασιανός: «Αντίο» στον Έλληνα «Άγιο» της ζωγραφικής τέχνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης