Μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συναντήσεων με πιθανούς φορείς ζητά το υπουργείο Υγείας

Μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συναντήσεων με πιθανούς φορείς ζητά το υπουργείο Υγείας

Τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού αναφέρει σε εγκύκλιό του το υπουργείο ενόψει των εορτών -Ζητά οι συναντήσεις να γίνονται σε περιορισμένο κύκλο ατόμων και self test όταν κάποιος συναντηθεί με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες 

athina_giortes
Μάσκα, αποστάσεις, τήρηση των κανόνων υγιεινής, συναντήσεις με περιορισμένο αριθμό ατόμων και self test σε περίπτωση επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ζητά το υπουργείο Υγείας, σε εγκύκλιό του, με την οποία υπενθυμίζει τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι χώρες της Ευρώπης εμφανίζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε επίπεδα ρεκόρ. «Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που συνεπάγεται η εξάπλωση της παραλλαγής "Omicron", στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάδοσης της παραλλαγής "Δέλτα" είναι σοβαρός».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, επισημαίνει ότι αν και τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τη σοβαρότητα της λοίμωξης που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή της «Omicron» παραμένουν περιορισμένα, τα μέχρι σήμερα στοιχεία εγείρουν ανησυχία ότι ακόμη και στην περίπτωση χαμηλότερης βαρύτητας λοίμωξης/ασθένειας, μια απότομη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται στην «Omicron» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων σοβαρής νόσησης, αξιολογώντας τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού ως «πολύ υψηλό».

Σαφώς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό στοιχείο της πολυεπίπεδης προσέγγισης που απαιτείται για τη μείωση του αντίκτυπου ακόμη και της νέας παραλλαγής «Omicron», ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η συνεχιζόμενη εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα». Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο των εορτών, απαιτείται ελαχιστοποίηση του εφησυχασμού και τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας.

Ποια μέτρα συνιστά το υπουργείο

- Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων.

- Χρήση υψηλής προστασίας μάσκας προσώπου.

Κλείσιμο
- Υγιεινή των χεριών.

- Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) καθώς και επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Επιπλέον για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, συστήνονται τα ακόλουθα:

-Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

-Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων.

-Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.

-Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.

-Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

-Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.

-'Ατομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας

-Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

-Υπενθυμίζεται η ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης