Αποφυλάκιση με βραχιολάκι ζητά ο Γκουρούσης που κρατείται για το «ριφιφί» στις θυρίδες

Αποφυλάκιση με βραχιολάκι ζητά ο Γκουρούσης που κρατείται για το «ριφιφί» στις θυρίδες

Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης ζήτησε την άρση της προσωρινής του κράτησης από τις φυλακές Τρικάλων – Το protothema.gr αποκαλύπτει όλο το υπόμνημα

gkourousis01-mesa
Την άρση της προσωρινής του κράτησης από τις φυλακές Τρικάλων και τον κατ’ οίκον περιορισμό με την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι προκειμένου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «να μου δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψω στην γυναίκα, τα παιδιά μου και τα εγγονάκια μου, που με έχουν απόλυτη ανάγκη» ζητεί ο πρωταγωνιστής της κινηματογραφικής υπόθεσης με την αρπαγή του θησαυρού των θυρίδων από την τράπεζα του Ψυχικού Βασίλης Γκουρούσης.

Ο 58χρονος σύζυγος της celebrity αισθητικού Τέτας Καμπουρέλη και θεατρικός παραγωγός, μέσω υπομνήματος που κατέθεσε και αποκαλύπτει το protothema.gr ζητά να αφεθεί ελεύθερος με βραχιολάκι, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και μάλιστα αναφέρεται αναλυτικά και στο θέμα που έχει να κάνει με τον εντοπισμό του DNA του στις θυρίδες.

«Μέχρι σήμερα, η ανάκριση περατώνεται και δεν έχει προκύψει το παραμικρό νεότερο στοιχείο για την υπόθεση. Το μεικτό δείγμα dna αμφισβητείται υπερασπιστικά και επιστημονικά όπως αναλυτικά στο υπόμνημα μας αναφέρεται με αποτέλεσμα ένας αθώος άνθρωπος να βρίσκεται στη φυλακή», επισημαίνει στο protothema.gr o δικηγόρος του κ. Αντώνης Βουλγαράκης.


gkourousis_kaboureli1



Το υπόμνημα

Στις πρώτες γραμμές του υπομνήματος που κατέθεσε ο Βασίλης Γκουρούσης ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 9.12.21, συστήνεται.

«Συνελήφθην στις 23.03.2021 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και, κατόπιν της απολογίας μου ενώπιον του κ. Προέδρου του 12ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, κρίθηκα προσωρινώς κρατούμενος. Ακολούθως εξεδόθη το υπ’ αριθμ. 3/2021 Ένταλμα Προσωρινής Κράτησης και οδηγήθηκα στις Φυλακές Τρικάλων.

Είμαι 58 ετών, παντρεμένος με την Θέκλα (Τέτα) Καμπουρέλη με την οποία έχω αποκτήσει τρεις γιούς και έχουμε και τρία εγγονάκια. Είμαι επιχειρηματίας και μαζί με την σύζυγό μου δραστηριοποιούμαστε με επιτυχία στον χώρο της αισθητικής και του καλλωπισμού, παρέχοντας υπηρεσίες κομμωτικής και περιποίησης νυχιών στο Χαλάνδρι, στην Αθήνα και στην Κηφισιά. Παράλληλα δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά και στον χώρο του θεάτρου ως θεατρικός παραγωγός. Η κατηγορία εις βάρος μου σύμφωνα με την υποβλητική αναφορά του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ταυτοποίηση βιολογικού μου υλικού σε συλλεγέν μικτό δείγμα ενός πλαστικού κουτιού που –θεωρητικά– ανευρέθη, χωρίς όμως να κατασχεθεί, εντός της υπ’ αριθμ. 406000014 τραπεζικής θυρίδας στην Τράπεζα. Στο ίδιο 2 υποκατάστημα η οικογένειά μου διατηρεί ομοίως τραπεζική θυρίδα, στην οποία έχω νομίμως πρόσβαση».

gkourousis_kaboureli


Τι λέει για το DNA

Κλείσιμο
Στη συνέχεια αναφέρεται στο ζήτημα που αφορά στο dna που βρέθηκε στις θυρίδες και υποστηρίζει: «Από την πρώτη στιγμή δήλωσα κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχα έρθει σε άμεση επαφή με το εσωτερικό της θυρίδας υπ’ αριθμ. 406000014 και πως η μόνη εύλογη εξήγηση της ανεύρεσης του βιολογικού μου υλικού στο συγκεκριμένο σημείο, και μάλιστα αναμεμειγμένο με βιολογικό υλικό τουλάχιστον άλλων δύο ατόμων, ήτο η δια τρίτου προσώπου μεταφορά αυτού από το σημείο όπου πρωτογενώς εναποτέθηκε από εμένα. Και τούτο διότι:

α) Το ανωτέρω δείγμα αποτελεί μικτό βιολογικό υλικό, και όχι αμιγώς δικό μου βιολογικό υλικό, που αποδεικνύει ότι δεν εναποτέθηκε πρωτογενώς από εμένα στο σημείο αυτό, αλλά μεταφέρθηκε δια τρίτου προσώπου από το αρχικό σημείο. Είναι δε αυτονόητο ότι στο χώρο του θησαυροφυλακίου, όπου νομίμως εισέρχομαι, τόσο εγώ όσο και οι μισθωτές των λοιπών θυρίδων, ερχόμαστε άπαντες σε άμεση σωματική επαφή με κοινές επιφάνειες, όπως η πόρτα εισόδου του θησαυροφυλακίου, τα κοινόχρηστα καθίσματα, το κοινόχρηστο τραπέζι όπου εναποτίθενται τα κουτιά και το περιεχόμενο των θυρίδων, το βιβλίο εισόδου, το στυλό που υπογράφουμε κατά την είσοδο κλπ Ειδικά, δε, η επίμαχη υπ’ αριθμ. 406000014 θυρίδα ευρίσκεται ακριβώς δίπλα στο τραπέζι και τα καθίσματα όπου κάθονται οι μισθωτές. Μόλις που πρέπει να αναφερθεί ότι σε περιβάλλον προστατευμένο από καιρικές συνθήκες, υγρασία κλπ όπως ακριβώς ο κλειστός χώρος του θησαυροφυλακίου, το βιολογικό υλικό διατηρείται αναλλοίωτο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για χρόνια.

β) Περαιτέρω, το ανωτέρω δείγμα συνελέγη από εσωτερικό σημείο του ως άνω πλαστικού κουτιού, με το οποίο σπάνια θα έρθει σε επαφή κάποιος κατά τη χρήση του κουτιού ή κατά τη μεταφορά του εντός και εκτός της τραπεζικής θυρίδας, καθώς πρόκειται για «τυφλό», δυσπρόσιτο, μη λειτουργικό σημείο (εσωτερική ακμή). Πολλώ δε μάλλον, ακριβώς επειδή πρόκειται για το συγκεκριμένο δυσπρόσιτο σημείο, εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να έχουν έρθει σε άμεση πρωτογενή επαφή τρια διαφορετικά πρόσωπα σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Εξάλλου, στις χειρολαβές του επίμαχου κουτιού, ήτοι στο μοναδικό σημείο με το οποίο έρχεται κάποιος αναγκαστικά σε άμεση επαφή προκειμένου να το εξάγει από την θυρίδα και να το εισάγει σε αυτήν, ανευρέθη μίγμα βιολογικού υλικού της μισθώτριας και τρίτου αταυτοποίητου προσώπου, αλλά όχι δικό μου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την με ημερομηνία 17.03.2021 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, δεν εχει ταυτοποιηθει δικο μου βιολογικο υλικο σε καμια απο τις λοιπες τρεις θυριδες. Σύμφωνα, δε, με την 15.12.2020 Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης, η διάρρηξη των συγκεκριμένων θυρίδων απαιτούσε πολύ επίπονη διαδικασία, και είναι δεδομένο ότι ο δράστης θα άφηνε πίσω του πλούσιο βιολογικό υλικό.

Ακολούθως, στην από 21.03.2021 Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης αναφέρεται ότι «οι θύρες και στις τέσσερις θυρίδες έχουν υποστεί φθορές και έφεραν επίκτητα ίχνη σε διάφορα σημεία, κυρίως στην πλευρική τους μεταλλική επιφάνεια, προς την πλευρά του ανοίγματός τους, καθώς και στο μεταλλικό κάσωμα. Τα εν λόγω ίχνη προκλήθηκαν από τη χρήση μηχανικού εργαλείου το οποίο εκτιμάται ότι ήταν κατσαβίδι ενισχυμένου (βαρέως) τύπου… για την πρόκληση τέτοιας μορφής ιχνών κρίνεται ότι θα πρέπει να επέλθουν επανειλημμένες κρούσεις, με την ταυτόχρονη χρήση εργαλείου τύπου σφυριού (ή παρόμοιου τύπου εργαλείου)». Είναι προφανώς αδύνατον οι αναφερόμενες στην ως άνω έκθεση ενέργειες του δράστη για την παραβίαση των θυρίδων, να έλαβαν χώρα εντός του ωραρίου λειτουργίας της τράπεζας, και να μην έγιναν αντιληπτές από το προσωπικό αυτής. Εξάλλου όπως προκύπτει ξεκάθαρα από το βιντεοληπτικό υλικό κατά την διάρκεια των ολιγόλεπτων επισκέψεών μου στην θυρίδα, ακριβώς έξω και δίπλα από τον χώρο του θησαυροφυλακίου στο υπόγειο της Τράπεζας πηγαινοέρχονταν υπάλληλοι της Τράπεζας που αποκλείεται να μην άκουγαν τα συνεχή χτυπήματα σε μεταλλική επιφάνεια που σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη απαιτούνταν για την παραβίαση των θυρίδων.

γ) Επισημαίνεται ότι το πλαστικό κουτί στο οποίο ανευρέθη το μίγμα βιολογικού υλικού δεν συμπεριλαμβάνεται στην από 13.11.2020 έκθεση κατάσχεσης της επίμαχης θυρίδας, ούτε στην από 19.3.2021 έκθεση απόδοσης στη μισθώτρια. Αντιθέτως, γίνεται αναφορά σε ένα «σιδερένιο μαύρο κουτί», το οποίο σαφώς δεν σχετίζεται με βιολογικό υλικό. Δηλαδή το επίμαχο πλαστικό κουτί το οποίο συνδέεται άμεσα με το μοναδικό εις βάρος μου στοιχείο, δεν ευρίσκεται στα πειστήρια της δικογραφίας με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποτελεσματική άσκηση των υπερασπιστικών μου δικαιωμάτων. Από τα ανωτέρω εγείρονται εύλογα ερωτήματα και υπόνοιες ως προς την αξιοπιστία της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε κατά τη διαδικασία λήψης και ανάλυσης του βιολογικού υλικού και των εν γένει ευρημάτων.
Για τα ανωτέρω ζητήματα υπέβαλα από την πρώτη κιόλας ημέρα ενώπιον του κου Προέδρου την από 26.03.2021 αίτηση διορισμού του γενετιστή δόκτορα Γεωργίου Φιτσιαλου ως τεχνικού συμβούλου, προκειμένου να προβεί με επιστημονικά κριτήρια και μεθόδους σε εργαστηριακό έλεγχο, ανάλυση και αξιολόγησή των δεδομένων που είχε στην διάθεσή της η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και εισέφερε στην ποινική δικογραφία η προανακριτική αρχή».
gkourousis_kaboureli2



Το καμουφλάζ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το καμουφλάζ που φέρεται σύμφωνα με την Αστυνομία να χρησιμοποιούσε ο Βασίλης Γκουρούσης ο ίδιος αναφέρει πως «ελλείψει οιουδήποτε άλλου επιβαρυντικού αποδεικτικού υλικού εις βάρος μου θεωρήθηκε από την αστυνομία ως δήθεν ύποπτη η εκ μέρους μου χρήση καπέλου, χειρουργικής μάσκας και γαντιών, σε μια δήθεν προσπάθειά μου να αποκρύψω την ταυτότητά μου και τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου. Το επιχείρημα αυτό είναι εντελώς αβάσιμο, δεδομένου ότι αφενός μεν καταγράφεται η είσοδός μου στο χώρο του θησαυροφυλακίου κατόπιν επιδείξεως της αστυνομικής μου ταυτότητας, αφετέρου την επίμαχη περίοδο (τέλη Οκτωβρίου 2021) η χρήση χειρουργικής μάσκας και η λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας σε χώρους διαρκούς προσέλευσης κοινού ήταν υποχρεωτική και επιβεβλημένη στο πλαίσιο των μέτρων της πολιτείας για την αποφυγή διάδοσης του ιού Covid-19.

Σημειωτέον, λόγω ακριβώς της έξαρσης του ιού, λίγες μόλις ημέρες αργότερα επεβλήθη το δεύτερο lockdown στη χώρα μας (11/2020). Περαιτέρω, αναφέρεται ως δήθεν ύποπτο το γεγονός ότι έφερα μαζί μου κρεμαστή θήκη φορητού υπολογιστή, στην οποία δήθεν απέκρυψα τα αφαιρεθέντα κλοπιμαία, ενώ σχολιάζεται ομοίως ως ύποπτο και το ότι κρατούσα το παλτό μου στο ίδιο χέρι με τη θήκη. Και αυτό το επιχείρημα είναι έωλο, διότι αφενός είναι συνήθης στην καθημερινή ζωή η χρήση θήκης ή σακιδίου, αφετέρου είναι αδύνατον ο τεράστιος όγκος των αφαιρεθέντων αντικειμένων από τις θυρίδες να χωρούσε σε μια θήκη λαπτοπ με περιορισμένη χωρητικότητα, ενώ σίγουρα η μεταφορά των αντικειμένων αυτών δεν θα περνούσε απαρατήρητη. Οι ίδιες οι παθούσες δε αναφέρουν ότι το σύνολο των αντικειμένων που τους αφαιρέθηκαν γέμιζαν τουλάχιστονδύο βαλίτσες!! Σημειωτέον ότι όπως προκύπτει από το βιντεοληπτικό υλικό των επίμαχων επισκέψεών μου στην Τράπεζα την 21 και 22/10.2020, άπαντες οι πελάτες και οι εργαζόμενοι φορούν μάσκα στο πρόσωπό τους (υποχρεωτική για τους κλειστούς χώρους λόγω των μέτρων covid-19), ενώ αρκετοί φορούν και γάντια μιας χρήσεως.

Ενώ είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν προσπαθώ να αποκρύψω δήθεν τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου και τα στοιχεία της ταυτότητας μου (πώς άλλωστε αφού εισέρχομαι στο θησαυροφυλάκιο με την ταυτότητά μου ούτως ή άλλως), αλλά πριν μεταβώ στο υπόγειο 5 της Τράπεζας για να επισκεφθώ την θυρίδα μου, πραγματοποιώ συναλλαγή στο ταμείο όπου και συνομιλώ με τους υπαλλήλους οι οποίοι με γνωρίζουν. Άπασες οι έρευνες της αστυνομίας στην οικία μου, στην επιχείρηση της συζύγου μου, στο αυτοκίνητό μου και στη μηχανή μου, είχαν αρνητικο αποτέλεσμα καθώς δεν βρέθηκε οιοδήποτε στοιχείο που να με συνδέει με την αποδιδόμενη πράξη. Ακόμα και τα κατσαβίδια οικιακής χρήσης που κατασχέθηκαν, είναι σαφώς διαφορετικού τύπου και μεγέθους από αυτά που περιγράφει ο πραγματογνώμονας στην από 15.12.2020 Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης ότι χρησιμοποιήθηκαν στη διάρρηξη των τεσσάρων θυρίδων, όπως επιβεβαιώθηκε πανηγυρικώς με την υπ’αρ. 3022/22/684-θ’/14.09.2021 Συμπληρωματική Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης.

gkourousis_rififi


Ακόμα και μετά την απολογία μου όλες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με παραγγελία του κου Ανακριτή είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και ουδέν στοιχείο επιβαρυντικό προέκυψε Εξάλλου, όπως προκύπτει από την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού κ. Nικολαου, υπήρξα στόχος καθημερινής παρακολούθησης «ώστε να εξακριβωθεί η ενεστώσα διεύθυνση κατοικίας μου, καθώς και τυχόν μέρη που ενδεχομένως να απέκρυπτα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα… που ενδεχομένως να προέβαινα σε πώληση των αφαιρεθέντων αντικειμένων προκειμένου να μη βρεθούν στην κατοχή [μου]».

Υπήρξα λοιπόν στόχος παρακολούθησης από την αστυνομία με απολύτως αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς το μόνο που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί ήταν η καθημερινή μετάβασή μου, από τη μόνιμη κατοικία μου στη Βάρη προς το κομμωτήριο της συζύγου μου στο Χαλάνδρι, και προς λοιπές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Δεν διαπιστώθηκε τίποτα άλλο, ούτε ύποπτα ραντεβού, ούτε ύποπτες επαφές, ούτε παράλογα έξοδα, ούτε προσπάθεια απόκρυψης ή αποθήκευσης αντικειμένων, ούτε φυσικά προσπάθεια διαφυγής μου ή προπαρασκευή αυτης.Επί διάστημα πλέον των έξι μηνών (από τον φερόμενο χρόνο τη κλοπής κατά την προανακριτική αρχή) ουδέν μεμπτόν και άξιο αναφοράς προέκυψε εις βάρος μου. Εντύπωση, τέλος, προξενεί ότι η προανακριτική αρχή μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 ότε και με συνέλαβε, δεν προέβη σε σειρά ενεργειών απαραίτητων για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση των δραστών.

Συγκεκριμένα, δεν προέβη σε καμία απολύτως έρευνα εις βάρος των ατόμων που είχαν πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο με εξοπλισμό και με απεριόριστο χρόνο χωρίς 6 επιτήρηση. Δεν ελήφθη από κανέναν άλλον δείγμα βιολογικού υλικού (ενώ υπάρχουν ακόμα και σήμερα αταυτοποίητα ορφανά δείγματα), δεν εξετάστηκε καθόλου για ποιον λόγο είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός του θησαυροφυλάκιο τον Σεπτέμβριο του 2020, δεν ελήφθη κατάθεση από τον υπεύθυνο ασφαλείας του συναγερμού. Αντιθέτως, θεωρήθηκε κρίσιμη για τον χρονικό προσδιορισμό της διάρρηξης η κατάθεση του κλειδαρά που τον Σεπτέμβριο του 2020 για 2-3 ώρες άλλαξε 50 κλειδαριές στον χώρο του θησαυροφυλακίου δίπλα από τις επίμαχες θυρίδες παρουσία υπαλλήλου της Τράπεζας, και ο οποίος σημειωτέον στην πρώτη του κατάθεση απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θυρίδες να παραβιάστηκαν με κατσαβίδι, καθώς σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία του από την εργασία του με κλειδαριές τέτοιου τύπου η «γλώσσα» έσπασε με ανοιχτή την πόρτα της θυρίδας (δηλαδή ο δράστης είχε ανοίξει την πόρτα με κλειδί-passpartout και εν συνεχεία έσπασε την γλώσσα για φαίνεται παραβιασμένη).

Όλα τα ανωτέρω ουδόλως ερευνήθηκαν από την προανακριτική αρχή, ενώ προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η συμπληρωματική κατάθεση αστυνομικού ενώπιον του κ. Ανακριτή ότι για διάστημα πλέον των 5 μηνών μέχρι την σύλληψή μου και την παράνομη λήψη βιολογικού υλικού υπ’ εμού, δεν ελέγχθηκε κανένας άλλος ύποπτος. Συμπερασματικά, εκτός του μικτού δείγματος βιολογικού υλικού (με τους προβληματισμούς που αναφύονται και θα αναφερθώ εκτενώς κατωτέρω), απολύτως κανένα άλλο στοιχείο δεν υπάρχει εις βάρος μου στην παρούσα δικογραφία ούτε στο συλλεγέν προανακριτικό υλικό αλλά ούτε και στο νέο υλικό που έχει εισφερθεί κατά την ανάκριση το διάστημα των 9 μηνών που είμαι στην φυλακή».

kaboureli


Το dna

Στην αίτηση του ο Βασίλειος Γκουρούσης παραθέτει την έκθεση του τεχνικού συμβούλου κ. Φιτσιάλου.

«Από το σύνολο των δεδομένων και αναλύσεων που από την πρώτη στιγμή αιτήθηκα να μου χορηγηθούν και εν τέλει η Δ.Ε.Ε. απέστειλε με καθυστέρηση 4 μηνών και αφού αναγκάστηκα να τα αιτηθώ δυο φορές δια του κου Ανακριτή, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το μοναδικό στοιχείο στο οποίο στηρίζεται η εις βάρος μου κατηγορία, και δη η «ταυτοποίηση» του βιολογικού μου υλικού, παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα ως προς την αποδεικτική του αξιοποίηση και αξιολόγηση, όπως θα αναλυθεί κατωτέρω. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχα έρθει σε άμεση επαφή με το εσωτερικό της θυρίδας υπ’ αριθμ. 406000014 και πως η μόνη εύλογη εξήγηση της ανεύρεσης του βιολογικού μου υλικού στο συγκεκριμένο σημείο, και μάλιστα αναμεμειγμένο με βιολογικό υλικό τουλάχιστον άλλων δύο (2) ατόμων, ήτο η δια τρίτου προσώπου μεταφορά αυτού από το σημείο όπου πρωτογενώς εναποτέθηκε από εμένα.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός μου δεν αποτελούσε ούτε υπερασπιστικό πυροτέχνημα, ούτε μία μη ρεαλιστική εξήγηση, σε μία προσπάθεια να αρνηθώ –δήθεν- άνευ ετέρου τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Αποτελούσε την μόνη λογική εξήγηση ενός αδίκως κατηγορηθέντος αθώου ανθρώπου, που από την μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε τυλιγμένος σε μία κόλλα χαρτί από μία προανακριτική αρχή που προσπαθούσε πάση θυσία να κλείσει την υπόθεση ενεργώντας στα όρια του νόμου ή και μερικές φορές πάνω από αυτά, όπως προκύπτει αποδεδειγμένα από την ίδια την δικογραφία.

Το υλικό που εναποτίθεται στις επιφάνειες αποσυνδέεται από τον ίδιο και στη συνέχεια ακολουθεί τη δική του ανεξάρτητη πορεία μεταφερόμενο σε άλλα τυχαία σημεία από άλλα άτομα ή αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα σημεία της αρχικής εναπόθεσης. Εξίσου πιθανή με τη μεταφορά του γενετικού υλικού στους κοινόχρηστους χώρους της αίθουσας είναι και η μεταφορά του στους προσωπικούς χώρους εντός των θυρίδων από τα χέρια των ιδιοκτητών τους ή από αντικείμενα που εξέρχονται των θυρίδων και έρχονται σε επαφή με τους κοινόχρηστους χώρους και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στο εσωτερικό.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναμενόμενο να βρεθεί γενετικό υλικό του Γκουρουση Βασιλείου εντός της αίθουσας των θυρίδων, τόσο στα σημεία με τα οποία ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή όσο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της αίθουσας έχει ακουμπήσει ανθρώπινο χέρι ή αντικείμενο και το οποίο έχει μεταφέρει εκεί το 14 γενετικό του υλικό, ακόμα και αν ο ίδιος δεν το έχει αγγίξει ποτέ. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι, από το σύνολο των 14 πειστηρίων που συλλέχθηκαν, ο Γκουρουσης Βασίλειος ανιχνεύεται σε ένα μόνο πειστήριο και μάλιστα εντός μεικτού γενετικού υλικού τουλάχιστον 3 ατόμων, με τη συνεισφορά ενός εξαιρετικά μικρού αριθμού κυττάρων. Τα άτομα που συνδέονται με τη σκηνή ενός εγκλήματος συνήθως ανιχνεύονται σε πολλαπλά σημεία, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη της σχετικότητας της ανίχνευσής τους. Αντίθετα, μια μοναδική ανίχνευση - και δεδομένης της ελάχιστης ποσότητας βιολογικού υλικού από την οποία προέρχεται – αποτελεί συνήθως τυχαία παρατήρηση και αποδίδεται σε φαινόμενα δευτερογενούς μεταφοράς γενετικού υλικού.

Η ανίχνευση του Γκουρούση Βασιλείου στο Εργ. Πειστήριο 12, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της αίθουσας, δεν μπορεί να συνδεθεί με κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το γενετικό υλικό μπορεί να έχει εναποτεθεί σε οποιοδήποτε χρόνο από την αρχική του επίσκεψη έως την ημέρα που λήφθηκε δείγμα προς ανάλυση (παρκαρισμένο DNA).

Η εναπόθεση μπορεί να έχει γίνει και από την ίδια την ιδιοκτήτρια της θυρίδας σε κάποια από τις επισκέψεις της (συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας στις 13/11/20) μεταφέροντας το γενετικό υλικό του Γκουρουση Βασιλείου και ενός τουλάχιστον επιπλέον ατόμου, από τον εξωτερικό χώρο στο εσωτερικό της θυρίδας.

Αφού λοιπόν η ανίχνευση του Γκουρούση Βασιλείου σε οποιοδήποτε σημείο της αίθουσας, ακόμα και στο εσωτερικό των θυρίδων, είναι άκρως αναμενόμενη λόγω υψηλής πιθανότητας μεταφοράς του γενετικού του υλικού, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραμείνει στο επίπεδο της «πηγής» αλλά οφείλει να μεταφερθεί στο επίπεδο της «ενέργειας» και να εκτιμηθεί αν ο ίδιος διέρρηξε τις θυρίδες και έκλεψε το περιεχόμενο ή όχι. Για τον σκοπό αυτό, διατυπώνονται οι παρακάτω παρατηρήσεις:

1) Από τα ευρήματα της ανάλυσης δεν προκύπτει ότι το γενετικό υλικό του Γκουρουση Βασιλείου προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο σωματικό υγρό (π.χ. αίμα, σάλιο) γεγονός που θα μπορούσε να παραπέμψει σε συγκεκριμένες ενέργειες του ιδίου. Επιπλέον, η χαμηλή ποσότητα γενετικού υλικού αποτελεί ένδειξη ότι δεν προέρχεται από την άμεση εναπόθεση κάποιου σωματικού υγρού (π.χ. αίμα, σάλιο, ιδρώτας κτλ) καθώς οι σωματικές εκκρίσεις είναι υλικά πλούσια σε DNA.

2) Το γενετικό υλικό που απομονώθηκε είναι μεικτό, προέρχεται δηλαδή από περισσότερα του ενός άτομα, και εκτός από την ιδιοκτήτρια της θυρίδας και τον Γκουρουση Βασίλειο, ανιχνεύονται γενετικά στοιχεία ενός τουλάχιστον επιπλέον ατόμου για το οποίο είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν ήρθε σε επαφή με το πειστήριο ή αν πρόκειται επίσης για υλικό που έχει μεταφερθεί εκεί από άλλο άτομο ή αντικείμενο. 

3) Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Πειστηρίου 12 δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα σχετικά α) με τον τρόπο εναπόθεσης του γενετικού υλικού αν δηλαδή εναποτέθηκε μέσω άμεσης επαφής ή μέσω μηχανισμών δευτερογενούς μεταφοράς και β) με το χρόνο εναπόθεσης, αν δηλαδή η εναπόθεση είναι πρόσφατη και συμπίπτει χρονικά με τη διάπραξη της κλοπής ή αν είναι προγενέστερη αυτής.

4) Το γενετικό υλικό του Γκουρούση Βασιλείου δεν έχει ανιχνευθεί σε καμία άλλη από τις θυρίδες που διαρρήχθηκαν αλλά και σε κανένα άλλο σημείο της θυρίδας στην οποία ανιχνεύθηκε. Το γεγονός αυτό συνηγορεί υπέρ της τυχαιότητας της ανίχνευσης του κατηγορουμένου στο Πειστήριο 12 καθώς αν ο ίδιος εναπόθεσε το γενετικό του υλικό μέσω άμεσης επαφής, θα είχε ανιχνευθεί και σε άλλα σημεία τα οποία ακούμπησε. Συνοψίζοντας τις παραπάνω παρατηρήσεις, η ανίχνευση του Γκουρούση Βασιλείου στο Εργ. Πειστήριο 12, εντός μικτού γενετικού υλικού τουλάχιστον 3 ατόμων, με συνεισφορά εξαιρετικά χαμηλής ποσότητας κυττάρων, σε χώρο όπου είναι αναμενόμενη η εναπόθεση του υλικού του και χωρίς παράλληλη ανίχνευσή του σε άλλα πειστήρια, όχι μόνο δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι προϊόν μεταφοράς, αλλά συνηγορεί ισχυρά υπέρ της τυχαίας και μη σχετικής με την κλοπή, ανίχνευσης και επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη από τις Δικαστικές Αρχές στην τελική τους απόφαση».

voulgarakis_antonis
O δικηγόρος του Βασίλη Γκουρούση κ. Αντώνης Βουλγαράκης


Οι επισκέψεις

Ένα ολόκληρο κεφάλαιο αναφέρεται στις επισκέψεις του κατηγορούμενου στην τράπεζα.

Ο ίδιος αναφέρει πως «κοινές επισκέψεις κατηγορουμένου με παθούσα (σ.σ αναφέρεται στο όνομα γνωστής Αθηναίας - κατόχου της θυρίδας). Περαιτέρω, η προανακριτική αρχή για άγνωστο λόγο εισέφερε στο υλικό της δικογραφίας τις επισκέψεις μου στο επίδικο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας μονο από τον μήνα Αύγουστο 2020 και εντεύθεν, παρουσιάζοντας ως δήθεν ύποπτη την συχνότητα των επισκέψεών μου (δύο ανά μήνα περίπου) από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Οκτώβριο 2020. Αντιθέτως όσον αφορά στα πρόσωπα των παθουσών ιδιοκτητριών των θυρίδων προσκομίστηκε από την προανακριτική αρχή το σύνολο των επισκέψεών τους από την έναρξη της μίσθωσης των θυρίδων έως και τον Νοέμβριο του 2020.

Μάλιστα, το γεγονός της μη ύπαρξης -εντός της δικογραφίας- δικών μου επισκέψεων πριν τον Αύγουστο του 2020 εκτιμήθηκε από τον κ. Ανακριτή ως αντένδειξη στον ισχυρισμό μου περί μεταφοράς του βιολογικού μου υλικού από την ιδιοκτήτρια και κύρια δότη στο μικτό μίγμα DNA κα …. (λόγω μη ύπαρξης κοντινών χρονικά επισκέψεών μας που θα δικαιολογούσε μία πιθανή μεταφορά).

Βεβαίως, οι επισκέψεις μου στο θησαυροφυλάκιο και στην μισθωμένη θυρίδα σαφώς και δεν ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020 αλλά αρκετά έτη προγενέστερα, γεγονός που θα μπορούσε η προ-ανακριτική αρχή να διαπιστώσει με ένα απλό ερώτημα στην Τράπεζα. Κατόπιν δικής μου αίτησης στην Τράπεζα μου χορηγήθηκε το σύνολο των επισκέψεων στην θυρίδα μου από το έτος 2018 και εντεύθεν (στοιχείο που δεν εισφέρθηκε ούτε από την προανακριτική ούτε από την ανακριτική αρχή στην δικογραφία κατά τους 9 μήνες και το πρώτον εισφέρεται κατόπιν δικών μου ενεργειών με το παρόν υπόμνημά μου).

Από μία αρχική απλή επισκόπηση προκύπτει ξεκάθαρα η συχνότητα των επισκέψεών μου ήδη από το 2018. Ωστόσο, το πλέον σημαντικό στοιχείο που προκύπτει σε αντιπαραβολή με τις επισκέψεις της ιδιοκτήτριας είναι ότι τουλάχιστον 2 ΦΟΡΕΣ σε 2 επισκέψεις στην θυρίδα, η παθούσα επισκέφθηκε το θησαυροφυλάκιο όχι απλά σε κοντινό χρονικό διάστημα με εμένα ώστε να δικαιολογείται η πιθανότητα μεταφοράς βιολογικού μου υλικού από την ίδια, αλλά ακριβώς μετά από εμένα!!

Συγκεκριμένα:

1. Tην 13.12.2018 επισκέφθηκα την θυρίδα μου την 13.46 μ.μ. και η κα … εισήλθε αμέσως μετά από εμένα και ώρα 13.57 μ.μ την ίδια ημέρα. 24 2. Την 28.11.2019 επισκέφθηκα την θυρίδα μου 13.37 μ.μ (ήτοι ο τελευταίος/ προτελευταίος πελάτης) και η κα … επισκέφθηκε την θυρίδα την 29.11.2019 και ώρα 08.12 π.μ (ήτοι η πρώτη πελάτισσα που εισήλθε το επόμενο πρωινό αμέσως μετά από εμένα που ήμουν ο τελευταίος την προηγούμενη ημέρα). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έκτοτε πραγματοποίησε μόλις 1 επίσκεψη την 27.05.2020, μέχρι την 13.11.2020 που διεπίστωσε την διάρρηξη, γεγονός που ενισχύει έτι περαιτέρω το ενδεχόμενο μεταφοράς και διατήρησης του μεταφερόμενου βιολογικού μου υλικού (το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να διατηρηθεί για πολλά έτη).

Βραχιολάκι

Τέλος ζητεί την αποφυλάκιση του με βραχιολάκι αναφέροντας πως «Η διαμονή μου είναι μόνιμη και γνωστή. Είχα και έχω μόνιμη και γνωστή διαμονή στην Βάρη με σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας όπου διαβιώ μαζί με την σύζυγό μου Καμπουρέλη Θέκλα, προκύπτει δε από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού αλλά και από την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού, ο οποίος είχε αναλάβει από την υπηρεσία του την καθημερινή επιτήρησή μου. Η οικογενειακή και επαγγελματική μου κατάσταση, είναι τέτοια που εγγυάται τη σύννομη συμπεριφορά και κοινωνική πορεία μου σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.

2. Δεν είμαι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων δεν έχω καταδικαστεί στο παρελθόν για ομοειδείς πράξεις και από από κανένα στοιχείο της δικογραφίας ή της προσωπικότητάς μου δεν προκύπτει ότι, εφόσον Εσείς δεν με κρίνετε προσωρινά κρατούμενο, προτίθεμαι να διαπράξω άλλες αξιόποινες πράξεις. Από την ως άνω εκτεθείσα οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική υπόστασή μου, προκύπτει σαφώς, ότι εκ μέρους μου δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή διάπραξης αδικημάτων, αλλά αντιθέτως η μέχρι τώρα πορεία μου Σας παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα 28 ώστε να θεμελιώσετε την κρίση Σας πως ουδεμία περίπτωση υφίσταται να τελέσω στο μέλλον οιαδήποτε παράνομη πράξη.

3. Δεν είμαι φυγόποινος ή φυγόδικος ουδέποτε κατά το παρελθόν υπήρξα φυγόποινος ή φυγόδικος, ούτε βέβαια προέβην σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να διευκολύνω την φυγή μου και ουδέποτε κρίθηκα ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή για παραβίαση περιορισμών διαμονής, ώστε τυχόν πιθανολόγηση περί κινδύνου ενδεχόμενης φυγής μου αποδυναμώνεται, είμαι δε διατεθειμένος να θέσω τον εαυτό μου στην διάθεση των ανακριτικών αρχών και να εμφανιστώ οπουδήποτε και οποτεδήποτε με καλέσει η Δικαιοσύνη. Άλλωστε όπως προκύπτει από την πολυήμερη παρακολούθησή μου από τους αστυνομικούς, καθημερινώς εξερχόμουν από την μόνιμη συζυγική οικία μου με προορισμό την επιχείρηση της συζύγου μου, ουδεν μεμπτό ή ύποπτο παρουσίασε η συμπεριφορά μου, ουδεμία ύποπτη επαφή είχα και ουδεμία προπαρασκευαστική πράξη για τυχόν διαφυγή μου ή φυγοδικία μου από τις αρχές έλαβε χώρα.

Περαιτέρω, επειδή είμαι αθώος όλων των κατηγοριών καθώς ουδεμία ανάμειξη έχω με την παρούσα υπόθεση, προσέρχομαι, δε, ως ικέτης ενώπιόν Σας και παρακαλώ θερμά όπως γίνει δεκτή η παρούσα και όπως μου δοθεί η ευκαιρία να επιστρέψω στην γυναίκα, τα παιδιά μου και τα εγγονάκια μου, που με έχουν απόλυτη ανάγκη, επιβάλλοντάς μου κάθε πρόσφορο περιοριστικό όρο που Υμείς θα κρίνετε για την εξασφάλιση της παρουσίας μου στο δικαστήριο, ακόμα και του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση. Επειδή η συνδρομή των αναφερόμενων αυστηρών προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η προσωρινή κράτηση κατά τη ρητώς εκπεφρασμένη βούληση του ποινικοδικονομικού μας νομοθέτη, ουδόλως συντρέχουν στο πρόσωπό μου. 31 Επειδή είμαι ειλικρινά πρόθυμος να θέσω τον εαυτό μου στην διάθεση των ανακριτικών αρχών και να εμφανιστώ οπουδήποτε και οποτεδήποτε με καλέσει η Δικαιοσύνη, αποδεχόμενος όποιους τυχόν περιοριστικούς όρους κρίνετε σκόπιμους να επιβάλλετε. Επειδή, έχω μόνιμη και σταθερή διαμονή και δεν έχω κάνει καμία προπαρασκευαστική ενέργεια για να διαφύγω. Επειδή έχω μόνιμη και σταθερή εργασία από την οποία εξασφαλίζω την κάλυψη των βιοτικών μου αναγκών. Επειδή η ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ενώ συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες εννέα μήνες από την παραπομπή μου ενώπιον του κ. Ανακριτή και ως εκ τούτου η εκδίκαση της παρούσης υποθέσεως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Επειδή το παρόν είναι νόμιμο και βάσιμο, ασκείται δε νομίμως από τον υπογράφοντα δυνάμει ειδικής εξουσιοδοτήσεως. για τους λόγους αυτούς παρακαλώ

-Να γίνει δεκτό το παρόν Υπόμνημά μου ως νόμιμο και βάσιμο.

-Να μην εξακολουθήσει η προσωρινή κράτηση που μου επεβλήθη με το υπ’αρ. 3/2021 ένταλμα του κ. Προέδρου του 12ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης