«Αποκλείεται να είναι μηδενική η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Omicron» εκτιμά ο Σουρβίνος

«Αποκλείεται να είναι μηδενική η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Omicron» εκτιμά ο Σουρβίνος

Όπως τόνισε ο καθηγητής, χρειάζεται ένα διάστημα μερικών εβδομάδων για να «εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο η Omicron διαφεύγει των εμβολίων»

ergastirio4343
Σε μια περίοδο που η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Omicron έχε τεθεί επί τάπητος, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος τόνισε πως όσο κι «αν δεχθούμε τις δηλώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, περί της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αυτή  αποκλείεται να μηδενιστεί» .

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τα εμβόλια «σίγουρα θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία απέναντί του, τουλάχιστον όσο αφορά στη σοβαρή νόσηση, στη διασωλήνωση και στο θάνατο».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο καθηγητής, χρειάζεται ένα διάστημα μερικών εβδομάδων για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσο η Omicron διαφεύγει των εμβολίων και για την ενδεχόμενη υπερ-μεταδοτικότητά της. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει μια πρώτη μικρή ένδειξη περί αυξημένης μεταδοτικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία της Νότιας Αφρικής.

Μάλιστα, στάθηκε στη σημασία της τρίτης εμβολιαστικής δόσης και έκανε έκκληση σε όσους είναι δικαιούχοι να την πραγματοποιήσουν άμεσα: «Ακόμα κι αν μειωθεί ποιοτικά η αποτελεσματικότητα, η ενίσχυση ποσοτικά των αντισωμάτων αυτήν την εποχή είναι απολύτως απαραίτητη για όλους. Μπορεί οι εταιρείες να επανασχεδιάζουν τα εμβόλια τους λόγω της Όμικρον, όμως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τα υφιστάμενα εμβόλια για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Επτά στους δέκα Έλληνες πετούν τόνους από φρούτα και λαχανικά στα σκουπίδια

«Υπήρξαν δύο φορές που αν δεν ήμουν στο νοσοκομείο, θα είχα "φύγει", πίστευα πως δε θα βγω από εκεί»,  λέει ο Ανδρέας Μικρούτσικος

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Ευστρατίου μετά την εμπλοκή του σε υπόθεση ναρκωτικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης