Νόμισμα 50 δραχμών του 1876 πουλήθηκε για 162.000 ευρώ - Ο Έλληνας πίσω από τη δημοπρασία-ρεκόρ

nomismapalio3

Το σπάνιο ελληνικό χρυσό νόμισμα των 50 δραχμών του 1876 πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Ζυρίχη, σε ξένο αγοραστή

Μια ιστορική, για τα ελληνικά δεδομένα, δημοπρασία, έλαβε χώρα στην Ελβετία, στις 17 Νοεμβρίου, στην οποία μεταξυ άλλων δημοπρατήθηκαν και ελληνικά σπάνια νομίσματα. Το νόμισμα που «έκλεψε την παράσταση» ήταν αυτό των 50 δραχμών του 1876.

againnomismapalio3


Το συγκεκριμένο ελληνικό νόμισμα κόπηκε το 1876 στο νομισματοκοπείο των Παρισίων σε 182 αντίτυπα. Ήταν τότε μία πρόθεση του ελληνικού κράτους να προβάλει εκσυγχρονισμό και να δείξει πως ακολουθούσε τα ευρωπαϊκά πρότυπα κοπής μεγάλων χρυσών νομισμάτων. Το νόμισμα αυτό είναι στην καλύτερη κατάσταση που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, με πιστοποίηση MS65+* και ανήλθε στο ποσό των 162.000 ευρώ σε ξένο αγοραστή.

Άλλο ένα νόμισμα που δημοπρατήθηκε ήταν οι 5 δραχμές του 1833, στο ποσό των 8.500 ευρώ. Είναι το πρώτο ασημένιο νόμισμα που κόπηκε στο Νομισματοκοπείο Αθηνών, το 1843 (με ημερομηνία 1833), με σήμα την κουκουβάγια, ενώ προηγουμένως κόβονταν στο νομισματοκοπείο του Μονάχου και του Παρισιού. Παρόλο που το συγκεκριμένο νόμισμα δεν βρισκόταν σε τόσο καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συλλεκτική αξία λόγω σπανιότητας.

nomismapalio2


Σε γενικά πλαίσια, όλα τα νομίσματα του Όθωνα σε καλή κατάσταση έχουν υψηλή συλλεκτική αξία -και κυρίως τα χάλκινα.

Οι 100 δραχμές του 1935, proof, ένα νόμισμα που επίσης δημοπρατήθηκε στην Ελβετία στη συγκεκριμένη δημοπρασία, έφτασε στο ποσό των 32.000 ευρώ. Είναι ένα αναμνηστικό νόμισμα για την παλινόρθωση της μοναρχίας (1935) που εκδόθηκε σε πολύ λίγα αντίτυπα από ιδιωτικό νομισματοκοπείο του Λονδίνου το 1940. Σημειωτέον ότι το ελληνικό κράτος, ενώ τα παρήγγειλε, δεν είχε τα χρήματα να τα πληρώσει, με αποτέλεσμα η εταιρεία έκδοσης να τα διαθέσει σε ιδιώτες συλλέκτες, για να καλύψει τα έξοδά της.

nomismapalio4


Τέλος, ακόμα ένα νόμισμα που δημοπρατήθηκε, είναι το πεντόλιρο του 1893/Victoria 5 pounds, proof: Μία ειδική κοπή ένους τύπου που κυκλοφόρησε παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο με αποικίες παγκοσμίως έκανε τα νομίσματά του, όπως τη λίρα και το πεντόλιρο, μια μονάδα που αναγνωριζόταν σε όλον τον κόσμο από Ευρώπη μέχρι και τα βάθη της Ασίας. Το ποσό της πώλησης αυτής ανήλθε στα 29.000 ευρώ.

againnomismapaliomain


Ο άνθρωπος πίσω από τη δημοπρασία-ρεκόρ

mathioudakis


Την άκρως πετυχημένη και ιστορική δημοπρασία πραγματοποίησε ο Νίκος Μαθιουδάκης και η εταιρεία του, Attica Auctions, σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοπρασιών της Ελβετίας. Όπως λένε, οτιδήποτε πιάνει στα χέρια του «γίνεται χρυσός», καθώς γνωρίζει τις παγκόσμιες αγορές για κάθε συλλεκτικό αντικείμενο: Από νομίσματα και χαρτονομίσματα έως παράσημα και κόμικ.

Η πολυετής του πορεία στον διάσημο βρετανικό οίκο Sotheby’s, η ενασχόληση και ιδιοκτησία γκαλερί στο Mayfair, αλλά και η δραστηριοποίησή του σε επιλεκτικές παγκόσμιες αγορές, επισφραγίζουν τα ρεκόρ που σπάνε οι δημοπρασίες του.

Ο Νίκος Μαθιουδάκης δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα, καθώς πιστεύει πως είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία και λατρεία για συλλεκτικά νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, παράσημα και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα, με την Attica Auctions, φέρνει μία πολυτελή εμπειρία με διεθνή πρότυπα στον κλάδο.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποφυλακίζεται το μοντέλο Αφροδίτη Μπάρμπα

Συγκινεί ο αδελφός της Παρθένας Κουτμερίδου- «Θα είμαι κοντά στο παιδί σου, θα του πω πως θυσίασες τη ζωή σου για κείνο...»

Από πού προήλθε η «περίεργη» παραλλαγή Όμικρον; Τα τρία σενάρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης