Εκλογές ΔΣΑ: Ο Θέμης Σοφός διαψεύδει τον συνυποψήφιο του, Δημήτρη Αναστασόπουλο

Εκλογές ΔΣΑ: Ο Θέμης Σοφός διαψεύδει τον συνυποψήφιο του, Δημήτρη Αναστασόπουλο

Αφορμή για την ανακοίνωση του Θέμη Σοφού, οι κατηγορίες του Αναστασόπουλου, μετά τη δημοσιοποίηση συνάντησης του πρώτου με μέλη του Τομέα Δικαιοσύνης της Ν.Δ. - Αφήνει αιχμές και για τον Βερβεσό για το θέμα των χορηγιών

sofos_themis
Διαψεύδει ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός τον συνυποψήφιό του, Δημήτρη Αναστασόπουλο, για όσα φέρεται να ανέφερε για εκείνον ο τελευταίος, ενώ αφήνει αιχμές και για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκπνοή του μήνα σε όλους τους Δικηγορικού Συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν εκλογές.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο κ. Σοφός αναφέρει:

«Το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφιος Πρόεδρος κατά τις αρχαιρεσίες της 28/29 Νοεμβρίου 2021, Δ. Αναστασόπουλος, κατόπιν της δημοσιοποίησης της συνάντησής του με μέλη του Τομέα Δικαιοσύνης της Ν.Δ, έσπευσε να απαντήσει για το πρόσωπό μου ότι «πρόκειται για πολιτική αθλιότητα ενός ανθρώπου που στην πιο δύσκολη στιγμή για το δικηγορικό σώμα επιδίωξε να γίνει αρεστός στην κυβέρνηση και όχι να στηρίξει τους δικηγόρους».

Ουδέν ψευδέστερον και ουδέν αθλιότερον του ψεύδους. Αφού λοιπόν συκοφαντεί και υβρίζει ο Δ. Αναστασόπουλος, η πρόκληση είναι προφανής: Όμως, δεν θα απαντήσουμε ομοίως με ύβρεις και συκοφαντία, αλλά – και πάλι – με πραγματικά περιστατικά: Ο Δ. Αναστασόπουλος, έχων την ιδιότητα του αιρετού εκπροσώπου του δικηγορικού σώματος, ως μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α., διαχειρίζεται,τα τελευταία έτη, χρηματικές χορηγίες του ΟΤΕ, της EUROBANK, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, και άλλων μεγάλων οργανισμών, υπό την άλλη (ταυτόχρονη) ιδιότητά του, ήτοι ως Πρόεδρος ιδιωτικού σωματείου,νομικής ύλης και φύσης. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα: Ορθά οι κάθε νομικής φύσης οργανισμοί προβλέπουν στους προϋπολογισμούς τους χορηγίες για την προαγωγή επιστημονικού έργου. Επίσης αξιέπαινο είναι το έργο των συντονιστών επιστημονικών συνεδρίων και των κατά καιρούς εισηγητών, μεταξύ των οποίων είναι και ο γράφων.

Εν προκειμένω όμως δεν ελέγχεται ο πάροχος, ή ο διοργανωτής ενός συνεδρίου, αλλά η ιδιότητα του λήπτη ή διαχειριστή χρηματικών χορηγιών. Έχουμε καλέσει τον κ. Δ. Αναστασόπουλο σε συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να μας αναφέρει (α) το ύψος και την προέλευση των χορηγιών και (β) εάν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της ιδιότητάς του, ως εκπροσώπου του δικηγορικού σώματος και αυτής του διαχειριστή χρηματικών χορηγιών οργανισμών, στους οποίους είτε απασχολούνται δικηγόροι (έμμισθοι ή μη) είτε εγείρονται θεσμικά ζητήματα δικηγόρων.

Πώς λοιπόν μπορεί να τοποθετείται ως αιρετό μέλος του Δ.Σ. σε θεσμικά ζητήματα συναδέλφων, όταν συγχρόνως, «με άλλο καπέλο», τα τελευταία έτη διαχειρίζεται χορηγίες της εργοδοσίας τους; Θα ήθελαν οι δικηγόροι που απασχολούνται π.χ. στην EUROBANK ή στην Ε.Τ.Ε., ο αιρετός εκπρόσωπός τους, είτε ως μέλος του Δ.Σ. είτε ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Α.,να διαχειρίζεται χορηγίες της εργοδοσίας τους; είναι αυτή η οικονομικής εξάρτησης σχέση αιρετού, που τους εκπροσωπεί, ασφαλής θωράκιση της προστασίας των συμφερόντων των εργαζομένων δικηγόρων; Το ερώτημα τέθηκε και επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. τον Ιούλιο του 2021 και δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση ποτέ έως και σήμερα.

Ζητήσαμε από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Βερβεσό να μας δώσει αντίγραφο των πρακτικών κι εκείνος, ως συνήθως δυστυχώς, έβαλε το θέμα «κάτω από το χαλί» για να αποφευχθεί (… τι τελικά;…) η «αναστάτωση», δεν δόθηκε σε κανένα μέλος του Δ.Σ. αντίγραφο των πρακτικών, συγκαλύπτοντας έτσι το εν λόγω σοβαρότατο αυτό θεσμικό ζήτημα.

Γιατί δεν μπαίνουν στην ημερησία διάταξη του Δ.Σ.Α. οι χρηματικές χορηγίες και η επ΄ αυτών ανοιχτή συζήτηση; Όπου διαφαίνονται κενά στη Δημοκρατία, υπάρχει η διαφάνεια που τα θεραπεύει. Είναι προφανές ότι ο κ. Βερβεσός προτιμά το δίλημμα «Βερβεσός ή Αναστασόπουλος». Είναι όμως προφανές και ότι η φωνή των δικηγόρων χαλάει τη σιωπή τους. Ο νοών νοείτω».

Ειδήσεις σήμερα:

Απογραφή 2021: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν λάβει τον φάκελο

Κερατσίνι: Οργή και ερωτήματα για τον θάνατο της 8χρονης που σφήνωσε σε πόρτα εργοστασίου

Δείτε τις 24 περιοχές με τους περισσότερους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης