Παράταση ωραρίου των υποθηκοφυλακείων της Αττικής ζητούν οι δικηγόροι Αθήνας και Πειραιά

Παράταση ωραρίου των υποθηκοφυλακείων της Αττικής ζητούν οι δικηγόροι Αθήνας και Πειραιά

Το αίτημα παράτασης ωραρίου αφορά στην εξυπηρέτηση αποκλειστικά των δικηγόρων που διενεργούν ελέγχους τίτλων – Σύμφωνα με το ΔΣΑ, ο ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής έκανε δεκτό το αίτημα

ypothikofylakeio
Παράταση του ωραρίου στα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία της Αττικής για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των δικηγόρων που διενεργούν ελέγχους τίτλων ζήτησαν οι Αθηναίοι και Πειραιώτες δικηγόροι από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή, κάτι που αποδέχθηκε ο τελευταίος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.


Ειδικότερα, με τον Πάνο Αλεξανδρή και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς προκειμένου «να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους στα υποθηκοφυλακεία».

Ποια θέματα συζητήθηκαν

Η αντιπροσωπεία του δικηγορικού σώματος έθεσε στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, τα εξής ζητήματα, σύμφωνα πάντα με την σχετική ανακοίνωση:

«1. Ζητήθηκε η διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης αποκλειστικά των δικηγόρων για τη διενέργεια ελέγχου τίτλων στα άμισθα και έμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Αττικής, τα οποία παραμένουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (και δεν έχουν περιέλθει στην δικαιοδοσία του Ελληνικού Κτηματολογίου).


2. Υπήρξε διαμαρτυρία διότι παρά το ότι οι ισχύουσες ΚΥΑ, μετά την 15.9.2021, δεν προβλέπουν την εξυπηρέτηση με ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων, εντούτοις πολλά Υποθηκοφυλακεία εξακολουθούν να λειτουργούν με καθεστώς ραντεβού για τις εγγραπτέες πράξεις, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται στην πράξη η τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας.

Για το ζήτημα αυτό η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για έκδοση γνωμοδότησης.


3. Καταγγέλθηκαν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς έναντι δικηγόρων σε συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία καθώς και μακροχρόνιων καθυστερήσεων (για τη χορήγηση ραντεβού, την έκδοση βεβαιώσεων, κ.λπ.).

Για τα φαινόμενα αυτά η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ήδη υποβάλει αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης:

α) συμφώνησε στην ενιαία επέκταση του ωραρίου σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία Νομού Αττικής για τη διενέργεια ελέγχου τίτλων αποκλειστικά από δικηγόρους, και επιφυλάχθηκε να μελετήσει, από κοινού με τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το ακριβές χρονικό πλαίσιο της διεύρυνσης του ωραρίου.

β) για την κατάργηση του καθεστώτος εξυπηρέτησης με ραντεβού, ανέφερε ότι, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το δικηγορικό σώμα, εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο (υπ’ αριθ. 58505/9.11.2021), κατά την οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, τα Υποθηκοφυλακεία δεν δύνανται να περιλαμβάνουν το μέτρο του ραντεβού στις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία τους.

γ) για το ζήτημα των πειθαρχικά ελεγκτέων συμπεριφορών παρέπεμψε στην εισαγγελική αρχή, που κατά νόμο εποπτεύει τα Υποθηκοφυλακεία, στην οποία το δικηγορικό σώμα έχει ήδη προσφύγει».
Ειδήσεις σήμερα:

Πανεπιστημιακός-«καθηγητής στην απάτη», υποσχόταν «χρυσές» επενδύσεις, άρπαξε 15 εκατ. ευρώ


«Έβλεπε παντού εχθρούς, είχε κάνει μήνυση σε όλο τον κόσμο», λέει για την Κλοντιάνα Τσέλο ο πρώην σύντροφός της


Σκάνδαλο λόμπινγκ συγκλονίζει τους Τόρις στη Βρετανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης