«Πρεμιέρα» των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, με click away οι αγορές για όσους δεν διαθέτουν test

«Πρεμιέρα» των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, με click away οι αγορές για όσους δεν διαθέτουν test

Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα -Ο οδικός χάρτης των νέων μέτρων: εμπόδια για ανεμβολίαστους, έλεγχοι και πρόστιμα - Όλα όσα ισχύουν για πιστοποιητικά, μάσκες και εστίαση - Δείτε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα

metra-lianemporio-arthro
Πρεμιέρα κάνουν σήμερα τα νέα μέτρα, εστιασμένα στους ανεμβολίαστους πολίτες, με την ισχύ τους να ξεκινά από τις 6 το πρωί και να εκπνέει την ίδια ώρα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η αυξητική τάση, άλλωστε, των διασωληνώσεων ανεμβολίαστων πολιτών τις τελευταίες ημέρες σήμανε «κόκκινο συναγερμό», σε συνδυασμό με τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έφτασαν χθες μια ανάσα πριν τις 7.000 και συγκεκριμένα στα 6.909, καταρρίπτοντας κιόλας το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ, μοναδικό από την έναρξη της πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Μάσκα παντού

Αποβλέποντας στον περιορισμό του τέταρτου κύματος της πανδημίας σε ελεγχόμενα επίπεδα, οι τελευταίες εκκρεμότητες, αλλά και λεπτομέρειες των νέων υγειονομικών περιορισμών ρυθμίστηκαν χθες το απόγευμα με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής απόφασης, στην οποία προβλέπονται τόσο επιμέρους μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες (που αποτελούν και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση της πανδημίας), αλλά και μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες, δηλαδή:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

 • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας,
 • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός,

με εξαίρεση άτομα, για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

3. Τοποθέτηση αντισηπτικών

4. Υποχρέωση αναγραφής εμφανώς των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων και του μέγιστου αριθμού πελατών

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Κλείσιμο
Μεγαλύτερη βαρύτητα, ωστόσο, στην νέα δέσμη μέτρων που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, δίνεται στην ιχνηλάτηση των ανεμβολίαστων πολιτών, αλλά και την προστασία τους με αυτόν τον τρόπο από την πιθανότητα μόλυνσής τους στην κοινότητα. Για το λόγο, αυτό οι υγειονομικοί περιορισμοί προβλέπουν για τους ανεμβολίαστους στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή ως εξής:

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό (αρνητικό) τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

 • • δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια,
 • •τράπεζες,
 • •μικτούς χώρους διασκέδασης
 • •ανοιχτούς χώρους διασκέδασης
 • • εμπορικά κέντρα
 • •κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, περιποίηση νυχιών, σολάριουμ) , αλλά και
 • • στις εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε:

 • Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες),
 • φαρμακεία
 • πρατήρια υγρών καυσίμων,
 • pet shop,
 • καθαριστήρια,
 • καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Click away για ανεμβολίαστους χωρίς τεστ

Παράλληλα, το νέο υγειονομικό πλαίσιο παρέχει στους ανεμβολίαστους πολίτες που δεν διαθέτουν διαγνωστικό τεστ, να προχωρούν σε αγορές στα εμπορικά καταστήματα με τη λογική click away, δηλαδή να παραλαμβάνουν στην είσοδο του καταστήματος (χωρίς να μπαίνουν μέσα), όποιο προϊόν θα έχουν προηγουμένως παραγγείλει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Ανήλικοι ανεμβολίαστοι (-18ετών)

Στην περίπτωση μικρών παιδιών, αλλά και εφήβων ως 18 ετών που δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό, τότε προβλέπεται η είσοδός τους σε μικτούς και αμιγείς χώρους με την επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test). Το ίδιο ισχύει και για την είσοδο σε παιδότοπο, παιδιών ηλικίας 4-17ετών.

Μέτρα μόνο για εμβολιασμένους

Αλλαγές πριν το σφύριγμα της εκκίνησης των νέων μέτρων προβλέπονται και για τους εμβολιασμένους πολίτες. Συγκεκριμένα, καθίστανται υποχρεωτικά η χρήση μάσκας και η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Μέτρα για εμβολιασμένους και μη

Τέλος, νέοι, υγειονομικοί περιορισμοί τίθενται σε εφαρμογή και για τις δύο ομάδες πολιτών, εμβολιασμένους και μη, οι οποίες αφορούν στις πληρότητες των μικτών χώρων, ιδίως όταν πρόκειται για καλλιτεχνικά δρώμενα.

Αναλυτικά, εάν πρόκειται για:

1. θεατρικές παραστάσεις

2. κινηματογραφικές προβολές

3. συναυλίες και ζωντανά θεάματα,

τότε, ο χώρος που θα έχει επιλεχθεί, θα πρέπει να διαθέτει:

 • 50% ή ως 10.000 άτομα πληρότητα στη μικτή χρήση (εμβολιασμένοι και μη μαζί)
 • 100% πληρότητα στην αμιγή τους χρήση (μόνο για εμβολιασμένους) και υποχρεωτική χρήση μάσκας
Επίσης, με την Κοινή Υπουργική απόφαση ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή, όπως οι πληρότητες σε:

Δικαστήρια: μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα

Νοσοκομεία: 1 συνοδός ανά ασθενή

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 85% των επιβατών

Ασφυκτική περιφρούρηση

Η εκκίνηση των νέων μέτρων συνοδεύεται από μπαράζ ελέγχων, τους οποίους θα πραγματοποιούν:

 • 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα
 • 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Για λόγους διαφάνειας, τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα δρουν σε διαφορετικές περιοχές, από αυτές που υπηρετούν κανονικά τα μέλη τους, ενώ οι έλεγχοι θα διενεργούνται αιφνιδιαστικά και ταχύτατα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός τυχόν παραβάσεων.

Στα «όπλα» που φέρει η φαρέτρα των ελεγκτικών κλιμακίων είναι τα διπλασιασμένα πλέον πρόστιμα, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στην «μαύρη λίστα», δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες.

Την επίσκεψη των ελεγκτικών μηχανισμών θα δεχθούν πρώτα οι υπότροπες επιχειρήσεις, ενώ οι έλεγχοι στη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακου θα επεκταθούν σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως:

 • χώρους νυχτερινής διασκέδασης
 • χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους
 • μεγάλα εμπορικά κέντρα
 • σούπερ μάρκετ
 • λιανεμπόριο

Σε επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.

Προσεκτικοί ως προς τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας θα πρέπει να είναι από πλευράς τους και επιχειρηματίες, καθώς θα πρέπει να απαιτούν την αντιπαραβολή του πιστοποιητικού με το δελτίο ταυτότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Ειδικά για τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών αναμένεται να τεθούν οι ημιεξωτερικοί χώροι, χώροι δηλαδή με οροφή και πλαϊνά προστατευτικά, οι οποίοι θεωρούνται κλειστοί, σε αντίθεση με τους ανοιχτούς, για τους οποίους δεν προβλέπεται οροφή και περιμετρική κάλυψη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ημέρες περσινού Νοεμβρίου θυμίζει η πορεία θανάτων λόγω Covid, «βραχνάς» οι ανεμβολίαστοι

Ζωή Αλεξοπούλου: Το χάπι δεν είναι υποκατάστατο του εμβολίου, δηλώνει η Ελληνίδα κλινική διευθύντρια της Merck

Γκουίλιαμ Πιου: Το «ασχημόπαπο» που κατέκτησε τις πασαρέλες έχει... κόκκινα γένια και κάποτε ζύγιζε 140 κιλά!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης