Όταν υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εργασίας οι επιστήμονες επιστρέφουν στην Ελλάδα

Όταν υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες εργασίας οι επιστήμονες επιστρέφουν στην Ελλάδα

Δύο νέοι επιστήμονες, που ξεκίνησαν την καριέρα τους στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να εργαστούν σε αξιόλογες θέσεις, μάς μιλούν για την εμπειρία τους.

elv-1a

Sponsored Content

Χιλιάδες νέοι με προσόντα και δεξιότητες υψηλού επιπέδου αναζήτησαν τα τελευταία χρόνια μια καλύτερη εργασιακή προοπτική στο εξωτερικό. Το φαινόμενο του brain drain, συνέπεια κυρίως της οικονομικής κρίσης, αποστράγγισε το πιο παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.

Η απώλεια αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού από την Ελλάδα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία και πλέον υπάρχει επιτακτική ανάγκη της μεταστροφής του φαινομένου, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη και να υπάρξει ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος. Η προσέλκυση των νέων επιστημόνων πίσω στην Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει το brain drain σε brain gain. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν προοπτικές σταδιοδρομίας και εξέλιξης στη χώρα μας αλλά και ελκυστικά περιβάλλοντα που να λειτουργούν ως πόλοι έλξης για τους νέους επιστήμονες.

Οπωσδήποτε, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων, της Πολιτείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η βιομηχανία και η ελληνική παραγωγή είναι κρίσιμοι κλάδοι που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΕΛΒΑΛ, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, μια μεγάλη βιομηχανία με παραγωγικό αποτύπωμα, που απασχολεί επιστήμονες με κύριες ειδικότητες μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων.

Είναι ο μοναδικός παραγωγός επίπεδων προϊόντων αλουμινίου στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του τομέα έχει καθιερωθεί ως μια από τις κορυφαίες βιομηχανίες του κλάδου τη σε παγκόσμιο επίπεδο, με 9 εργοστάσια στην Ελλάδα και το 2ο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα θερμής έλασης εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη.

Κάποιοι από τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό και απέκτησαν ουσιαστικές εμπειρίες βρήκαν στην ΕΛΒΑΛ τις θέσεις εργασίας για τις οποίες άξιζε να επιστρέψουν, αλλά και να μείνουν στην Ελλάδα. Δύο νέοι μηχανικοί, η Λίνα Αλεξάκη και ο Μιλτιάδης Τοτόμης, μιλούν για τους λόγους της επιστροφής τους.

_C2_1154

Σπάζοντας τα στερεότυπα
Η Λίνα Αλεξάκη είναι κόρη ενός οικονομικού διευθυντή και μιας ιδιοκτήτριας λογιστικού γραφείου, που άφησε την οικογενειακή παράδοση για να ακολουθήσει την κλίση της στις θετικές επιστήμες. Μπήκε στη σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας και στη συνέχεια έφυγε για μεταπτυχιακό στη Γλασκώβη στο Design Εngineering. Βρήκε μια θέση εργασίας στο Λονδίνο δουλεύοντας σε κατασκευαστική εταιρία στην οποία έγινε Υπεύθυνη του τμήματος R&D ,αναπτύσσοντας εφαρμογές στο 3D printing μετάλλων. Δούλεψε πολύ πάνω στο 3D printing χάλυβα αποκτώντας σημαντική τεχνογνωσία και επέστρεψε το 2020 στην Ελλάδα εξαιτίας του Covid και του Brexit. Η ευκαιρία όμως που βρήκε στην Elval την κράτησε στη χώρα. Τώρα, ως Junior Product Sales Manager στην Εμπορική Διεύθυνση, σπάει τα στερεότυπα εργαζόμενη σε μια βαριά παραγωγική βιομηχανία και αποδεικνύει ότι όλοι έχουν ξεχωριστές ικανότητες για να κάνουν το επάγγελμα που τους αρέσει.
«Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις καριέρα στην Ελλάδα χωρίς εργασιακή εμπειρία. Μετά το μεταπτυχιακό πρώτα έψαξα για δουλειά στην Ελλάδα πριν φύγω για την Αγγλία. Μου πήρε 6 μήνες χωρίς να βρω κάτι και έφυγα για το Λονδίνο όπου βρήκα μια θέση μέσα σε 2-3 μήνες. Οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην Ελλάδα, έχουν να προσφέρουν πολλά στην χώρα με νέες ιδέες, τεχνογνωσία και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να δημιουργήσουν νέες δουλειές. Εάν μπορείς να βρεις μια καλή δουλειά, η Ελλάδα είναι ένας μικρός παράδεισος. Εγώ έφυγα αρχικά το 2015-2016 καθώς τότε δεν είχαμε ανακάμψει ακόμα από την κρίση και δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες καριέρας . Σήμερα, βλέπω με μεγάλη ευχαρίστηση ότι όχι μόνο ανοίγουν πολλές νέες θέσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει ανέβει και η ποιότητα αυτών των θέσεων. Πολλές από αυτές μπορώ να πω ότι είναι ευρωπαϊκού επιπέδου. Ακόμα και στις ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης βλέπω μεγάλη διαφορά, καθώς τα πράγματα κινούνται πολύ καλύτερα σε θέματα οργάνωσης και HR. Αυτό είναι εξαιρετικό. Η Elval ήταν ο βασικός μου στόχος για να βρω δουλειά. Παρακολουθούσα τη σελίδα της στο Linkedin κάθε μέρα για να δω μήπως έχει ανοίξει κάποια θέση. Συγκρίνοντας την εμπειρία με την Αγγλία, και τα 3 χρόνια που πέρασα εκεί, διαπιστώνω ότι η Elval σε πολλά σημεία την ξεπερνάει».


Κλείσιμο
_C2_1236

Διεθνής καριέρα στην Ελλάδα
Ο Μιλτιάδης Τοτόμης που σήμερα είναι Προϊστάμενος Παραγωγής στο Τμήμα Θερμής Έλασης της ΕΛΒΑΛ, έφυγε για σπουδές Μechanical Εngineering στην Αγγλία στο παίρνοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο. Είναι ένας λαμπρός επιστήμονας που διακρίθηκε και διέπρεψε στις σπουδές του, ένα δυνατό και δημιουργικό μυαλό που κέρδισε σημαντικά βραβεία για τις εργασίες του. Στο προπτυχιακό, η εργασία της ομάδας του διακρίθηκε στον Πανεπιστημιακό διαγωνισμό κατασκευής μονοθέσιου Formula , η μεταπτυχιακή του διατριβή πήρε τον τίτλο της καλύτερης διατριβής του έτους στο τμήμα του Πανεπιστημίου του Portsmouth. ενώ στο πλαίσιο των σπουδών του έχει εκδώσει 2 πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μετά τις σπουδές, επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, όμως στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει αυτόνομη καριέρα, και άφησε τη «στρωμένη δουλειά» για το εξωτερικό. Βρήκε αμέσως δουλειά στο Άμστερνταμ στον κλάδο των εξορύξεων πετρελαίου και το διάστημα 2013-2016 εργάστηκε ως Data Engineer σε μεγάλα projects εξορύξεων σ’ολόκληροτον κόσμο. Εργάστηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής:Από τη Ρουμανία, τη Νιγηρία και το Κονγκό μέχρι την Ιαπωνία. Ο λόγος που επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν στην Ελβάλ ότι βρήκε μια αξιόλγη θέση καριέρας στην παραγωγή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου αλουμινίου.
«Βλέπω από κοντά, ότι η Elval βρίσκεται πάνω από τα στενά ελληνικά δεδομένα τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Η εταιρία θέλει να βρίσκεται συνεχώς στην αιχμή της τεχνολογίας στον κλάδο της και επενδύει διαρκώς και με συνέπεια τόσο στα συστήματα, όσο και στους ανθρώπους της. Για αυτό διέκρινα αμέσως ότι η θέση που μου προσφέρθηκε στην ΕΛΒΑΛ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για εμένα, αφού μπορώ να συνεχίσω τη διεθνή μου καριέρα, μένοντας στον τόπο μου και κοντά στην οικογένειά μου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης