Επίθεση στον Βασιλακόπουλο: Οι αρνητές απειλούν επιστήμονες - Γιατροί περιγράφουν όσα βιώνουν

Επίθεση στον Βασιλακόπουλο: Οι αρνητές απειλούν επιστήμονες - Γιατροί περιγράφουν όσα βιώνουν

Γραπτά μηνύματα, e-mails και απειλές κατά των μέτρων και του εμβολίου - Στην «καραντίνα» οι γιατροί υπό το φόβο επιθέσεων

arnites
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις εκλαμβάνει μέρα με την μέρα η στοχοποίηση γιατρών, αλλά και ευρύτερα επιστημόνων που έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα λόγω της συμβολής τους στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα, με τις μαρτυρίες τους να σοκάρουν αναφορικά με απειλές και προπηλακισμούς που δέχονται το τελευταίο διάστημα.

Αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου αποτέλεσε η επίθεση που δέχτηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος στη διάρκεια του Σαββάτου, όταν βρέθηκε στο Καστράκι Καλαμπάκας, εξαιτίας της συμμετοχής του σε ιατρικό συνέδριο. Κατευθυνόμενος σε ταβέρνα της περιοχής μαζί με περίπου 25 συναδέλφους του πνευμονολόγους, ο κ. Βασιλακόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο από τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, όταν ο Καθηγητής και οι συνάδελφοί του «ζητήσαμε να γίνει έλεγχος πιστοποιητικών υγειονομικής ασφάλειας και με πέταξαν έξω», όπως περιέγραψε ο ίδιος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι γίνεται καθημερινά στόχος απειλών εξαιτίας της θέσης του υπέρ του εμβολιασμού ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, σε σημείο που «σκέφτομαι να ζητήσω αστυνομική προστασία. Πάρα πολλές φορές δέχομαι απειλές», δήλωσε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Απειλές χωρίς τέλος

«Κάποιος ξυπνάει στις 6.08 το πρωί και στέλνει στο messenger Βασιλακόπουλε ψόφα. Έχουμε ξεφύγει» γνωστοποίησε ακόμη ο Καθηγητής, ο οποίος επισήμανε πως δεν μπορούμε να έχουμε α λα καρτ εφαρμογή των νόμων στη δημοκρατία, αναφερόμενος στους περιορισμούς που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας. Εκτός από την προχθεσινή επίθεση στην ταβέρνα, ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως «δέχομαι μηνύματα ακόμη και για τη νεκρή μητέρα μου, ενώ με απείλησαν να μου κάψουν και το αυτοκίνητο». «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες απειλές δέχομαι», κατέληξε.

Πέρα από τη διάσταση της υποχρεωτικής εφαρμογής των μέτρων, ο Καθηγητής υπογράμμισε και αυτήν του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι συνεπείς επιχειρηματίες της εστίασης χάνουν πελάτες λόγω των ελέγχων που διεξάγουν, μεταφέροντας και την προσωπική εμπειρία του, σύμφωνα με την οποία σε πολλά μαγαζιά «δεν κάνουν ελέγχους ούτε στο 10% των πελατών».

Δημοσιοποιώντας την τραυματική εμπειρία του, «ο στόχος της δημόσιας παρέμβασής μου δεν είναι να δικαιωθώ, τιμωρώντας τον μαγαζάτορα και αυτούς που μου επιτέθηκαν, αλλά να ευαισθητοποιήσω την ελληνική κοινωνία ότι πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με ηρεμία και να ακολουθήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, παρότι αιτία της επίθεσης που δέχτηκε αποτελεί, κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι «είμαι δημόσιο πρόσωπο κι επειδή είμαι υπέρ του εμβολιασμού σθεναρά».

Σοκαριστικές αποκαλύψεις

Την ίδια ώρα, διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις όλο και περισσότερων γιατρών και επιστημόνων που έχουν επωμισθεί το βάρος της συνδρομής της Πολιτείας και της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, καθώς η επίθεση στον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Θόδωρο Βασιλακόπουλο άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, φέρνοντας στην επιφάνεια ασφυκτικές πιέσεις, απειλές και προπηλακισμούς που δέχονται και άλλοι συνάδελφοί του από αρνητές του εμβολίου, αλλά και πολίτες που αντιδρούν στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, φτάνοντας μέχρι του σημείου να αμφισβητούν και την ύπαρξη της πανδημίας.

Κλείσιμο
Επιστρατεύοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τη δια ζώσης επικοινωνία, αρνητές και αντιδρώντες εκτοξεύουν με κάθε μέσο απειλές και ύβρεις εναντίον της επιστημονικής κοινότητας, προκαλώντας έντονη ψυχολογική πίεση στους θεράποντες γιατρούς.

«Θα σε βρούμε όπου και να πας κι αν δεν σε βρούμε εμείς θα σε βρει Αυτός και υπογράφανε ως ”Χριστού Μαχητές” δυο γράμματα τέτοια πήρα και κάτι μηνύματα στο τηλέφωνο. Ούτε τρομοκρατώ είμαι πάντα ψύχραιμος, λέω την αλήθεια ότι ένα ποσοστό 10% που θα αρρωστήσει από τους ανεμβολίαστους θα το περάσει άσχημα και 1% με 2% θα διασωληνωθεί», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να κάμπτεται από τους αρνητές, αλλά αντίθετα οι γιατροί θα πρέπει να επισκέπτονται τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους στο σπίτι τους, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα έχει δεχθεί τηλεφωνικά και ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς, σε σημείο που να αισθάνεται ότι τίθεται στο στόχαστρο σε τέτοιο βαθμό, που να αποφεύγει τις κοινωνικές εξόδους, φοβούμενος για τυχόν προπηλακισμό εναντίον του, αλλά και της οικογένειάς του.

«Δεν βγαίνουμε»

«Εγώ συνειδητά και η σύζυγος μου, η οποία είναι επίσης γιατρός λοιμωξιολόγος δεν βγαίνουμε ακριβώς για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αν πάμε σε ένα εστιατόριο ο αντίστοιχος ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να κάνει τον έλεγχο, για να έχει περισσότερη πελατεία και να μην έλθει σε αντίθεση με τους πελάτες του», ανέφερε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής και Ιατρείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής Μetropolitan General Μάριος Λαζανάς.

«Ύβρεις φυσικά ακούσαμε και φυσικά όλοι οι γιατροί έχουν ακούσει καθημερινά στο νοσοκομείο έχουμε περιστατικά τέτοια από κει και μετά σημασία έχει να το διαχειριστείς εσύ. Ένα από τα mail έγραφε ειλικρινά σας παραδεχόμαστε, γιατί εμείς σας βρίζουμε κι εσείς μας απαντάτε με ηρεμία ψυχραιμία και με επιστημονικά δεδομένα», αποκάλυψε με τη σειρά της και η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μάλιστα, η κ. Παγώνη λαμβάνει ακραία μηνύματα και στην ηλεκτρονική της αλληλογραφία, αλλά παραμένει απτόητη, επιτυγχάνοντας μάλιστα να μεταστρέψει δύο ανεμβολίαστους πολίτες.

Τσουνάμι αντιδράσεων

Θέση απέναντι στην επίθεση κατά του Καθηγητή Πνευμονολογίας έλαβαν και οι επιστημονικές οργανώσεις του κλάδου, ενώ το περιστατικό καταδίκασε ακαριαία και η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «είναι απαράδεκτο μέσα στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο να μην τηρούν τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών αλλά και να προπηλακίζουν λειτουργούς της υγείας που υπηρετούν με συνέπεια το ιατρικό καθήκον, όπως συνέβη σήμερα εις βάρος Καθηγητών Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής». Επιπρόσθετα, «η ανευθυνότητα των αρνητών του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία», καταλήγουν με νόημα τα μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών «καταδικάζει την κοινωνική πόλωση και τον διχασμό και καλεί όλους τους πολίτες να δείχνουν σεβασμό στους συμπολίτες τους και ομοψυχία απέναντι στον κοινό εχθρό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις συστάσεις της επιστήμης». Στον αντίποδα, επισημαίνει, «όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στον εχθρό. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και καλούμε τους πολίτες να σέβονται τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και να τηρούν σχολαστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να προστατέψουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τον κοινωνικό σύνολο», σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Γιώργο Πατούλη.

Θέση για την επίθεση έλαβε και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, τονίζοντας ότι «ανάλογες συμπεριφορές εναντίον όλων των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, εκτός από την ομόθυμη καταδίκη, απαιτούν και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από την πολιτεία».

«Θετικές κριτικές» για την Καλαμπάκα

Παρά το σοκ της επίθεσης κατά του Καθηγητή Βασιλακόπουλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, μετά από σχετικό κάλεσμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, με συμμετέχοντες άτομα που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η χθεσινή κινητοποίηση, ωστόσο, είχε έντονο άρωμα… Καλαμπάκας, καθώς σε σελίδες και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απηύθυναν το σχετικό κάλεσμα, δεν έλειψαν και ενθαρρυντικά σχόλια υπέρ της ταβέρνας, όπου σημειώθηκε η επίθεση κατά του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Θόδωρου Βασιλακόπουλου, ζητώντας μάλιστα από τους συμμετέχοντες στις κλειστές διαδικτυακές ομάδες να αφήσουν θετικές κριτικές για το εν λόγω κατάστημα.



Ειδήσεις σήμερα

Σε καραντίνα οι 23 Έλληνες τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 στη Βενετία

Πέντε αστυνομικοί νεκροί σε «τρομοκρατική» επίθεση στη Μπουρκίνα Φάσο

Ξεκινάει η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή: Ποιοι είναι οι στόχοι -Στη Γλασκώβη ο Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης