«Ασπίδα» στα σχολεία με τα υποχρεωτικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

«Ασπίδα» στα σχολεία με τα υποχρεωτικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι ο αυξημένος έλεγχος και η χρήση μάσκας είναι από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για τη θωράκιση της Παιδείας

test_covid1
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικά τεστ ή μοριακό έλεγχο, στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη και ελήφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει 62 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί, ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνουν ότι ο αυξημένος έλεγχος και η ταυτόχρονη χρήση μάσκας, είναι από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για την θωράκιση της Παιδείας. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στον περιορισμό της διάδοσης του ιού και στην θωράκιση της δια ζώσης διδασκαλίας. Εξάλλου, σημειώνουν, οι αποφάσεις για τα τεστ και την χρήση μάσκας βασίζονται σε επιστημονικά αποτελέσματα, που αποδεικνύουν από τα καλύτερα μέτρα περιορισμού του ιού είναι η πρόληψη και σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, τα μέτρα πρόληψης περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας, «εντάσσονται στην δημόσια πολιτική υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Σύμφωνα με την απόφαση για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό έλεγχο (self test) ή μοριακό έλεγχο rapid test (PCR) νόσησης από COVID-19, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει.

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές 62 γονέων μαθητών και εκπαιδευτικών

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 62 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 17.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 σε μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς (ΕΕΠ και ΕΒΠ), όπως και στο διοικητικό προσωπικό, όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κλείσιμο
Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1758 και 1759/2021 αποφάσεις τους (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη) απέρριψε ως αβάσιμους όλους λόγους που προέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου 2021 είχε απορριφθεί από το ΣτΕ η αίτηση των ιδίων προσφευγόντων που ζητούσαν προσωρινά να ανασταλεί η προσβαλλόμενη Κ.Υ.Α. μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που είχαν καταθέσει (δηλαδή αυτή που εκδόθηκε τώρα).

Το σκεπτικό του Συμβουλίου της Eπικρατείας

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, αποφάνθηκαν ότι τα επίμαχα υγειονομικά μέτρα που ελήφθησαν και εισήχθησαν με την προσβαλλόμενη Κ.Υ.Α. αποβλέπουν «στην αντιμετώπιση επιτακτικών λόγων δημοσίας υγείας, κατ΄ εκτίμηση των επιδημιολογικών και υγειονομικών δεδομένων, αλλά και των συμφερόντων των παιδιών, κατόπιν των εισηγήσεων επιτροπών από ειδικούς, κατά την επιστημονική κρίση των οποίων ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος αποτελεί προληπτικό μέτρο, πρόσφορο και αναγκαίο, σε συνδυασμό με τα ήδη υφιστάμενα μέτρα δημόσιας υγείας για τη δημιουργία μέγιστων όρων ασφαλείας κατά τη δια ζώσης επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας».

Σε άλλο σημείο οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι ο νομοθέτης έλαβε σειρά υγειονομικών μέτρων πρόληψης περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας, τα οποία «εντάσσονται στην δημόσια πολιτική υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενισχύουν την υφιστάμενη διαγνωστική στρατηγική, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή άρση των σοβαρότατων περιορισμών που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας και για την αποκατάσταση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας υπό συνθήκες ασφαλείας και μείζονος επιδημιολογικής επαγρύπνησης, εν όψει των εξάρσεων της νόσου, των συνεχών μεταλλάξεων του ιού και του περιορισμένου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Και συνεχίζουν οι δικαστές ότι τα επίμαχα υγειονομικά μέτρα ελήφθησαν για «την αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής στη δημόσια υγεία από την εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής και με αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, άγνωστης και μη ιάσιμης νόσου, καθώς και για την ενίσχυση των αντοχών του εθνικού συστήματος υγείας, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκλήθηκε».Ειδήσεις σήμερα:

Ο μικρός Τάσος παρέλασε μόνος του με τη γαλανόλευκη στο Μαθράκι - Δείτε βίντεο

Facebook Connect: Ο Ζούκερμπεργκ στην «αντεπίθεση» - Θα ανακοινώσει σήμερα το νέο όνομα της πλατφόρμας;

Ρόδος: Στο εδώλιο τέσσερα άτομα για κρυφό οίκο ανοχής στο πατάρι ενός μπαρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης