Κώστας Καραμανλής: «H Μάχη των Οχυρών είναι ένα από τα μοναδικά ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την ξεχωριστή ιστορία του λαού μας»

Κώστας Καραμανλής: «H Μάχη των Οχυρών είναι ένα από τα μοναδικά ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την ξεχωριστή ιστορία του λαού μας»

Για την επετειακή έκδοση «1941-2021: 80 Χρόνια από την Μάχη των Οχυρών» μίλησε σ’ εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

DSC_7385
Για μία μοναδική ιστορική επετειακή έκδοση, μίλησε θερμά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής κατά την επίσημη παρουσίασή της, το απόγευμα της Τετάρτης στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
Πρόκειται για το φωτογραφικό λεύκωμα: «1941-2021: 80 Χρόνια από την Μάχη των Οχυρών», που περιλαμβάνει περισσότερες από 150 ανέκδοτες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και την «Γραμμή Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και προέρχονται από το αρχείο του συλλέκτη Βύρωνα Μήτου.

DSC_7373


«Η Μάχη των Οχυρών είναι αναμφίβολα ένα από αυτά τα μοναδικά ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την ξεχωριστή ιστορία του λαού μας. Όσοι δημιούργησαν αυτό το ηρωικό έπος, κέρδισαν μια θέση στην αθανασία» δήλωσε ο κ.Καραμανλής, τονίζοντας πως ως Σερραίος στην καταγωγή αισθάνεται «ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια για όσα διαδραματίστηκαν στα Οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου» τον Απρίλιο του 1941. «Ο ηρωικός αγώνας όσων πολέμησαν και η θυσία όσων χάθηκαν στα βόρεια σύνορα της χώρας μας θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας» τόνισε.

Ο κ.Καραμανλής συνεχάρη την Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση στις Σέρρες, που είχε την πρωτοβουλία έκδοσης του συγκεκριμένου φωτογραφικού λευκώματος, επισημαίνοντας πως: «επιτελεί έναν σπουδαίο σκοπό. Να κρατήσει ζωντανό αυτό το έπος μέσα στα χρόνια».


Κλείσιμο



Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ξεναγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας «80 Χρόνια από την Μάχη των Οχυρών», που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ συνομίλησε και με μέλη αναβιωτικών ομάδων που αναπαραστήσαν Έλληνες και Γερμανούς στρατιώτες του Β΄ Π.Π.

DSC_7223


Η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, τίμησε τον Σερραίο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την υποστήριξή του στο έργο και στις προσπάθειές της. Όπως επίσης -και για τους ίδιους λόγους- τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών κ.Αναστάσιο Λιασκο, αλλά και τον εκπρόσωπο του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.Κωνσταντίνο Λάμπρου ο οποίος αποκάλυψε πως η θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί διάδοχο της «ΕΤΚΑ Α.Ε.» που την περίοδο 1936-1940 έλαβε μέρος στις εργασίες κατασκευής των οχυρών του Μπέλλες.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, και πρώην υφυπουργός, κ.Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα ανάδειξης και αξιοποίησης των θρυλικών οχυρώσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και την ανάπτυξη του λεγόμενου «military tourism» στην Ελλάδα.

Για το βιβλίο «1941-2021: 80 Χρόνια από την Μάχη των Οχυρών» μίλησαν οι κ.κ.
Βύρωνας Μήτος – Συλλέκτης.
Σταύρος Κουτρής, Ανγος ε.α. – Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.
Γεώργιος Σούρλας, τέως Υπουργός – Πρόεδρος Ένωσης Τέκνων Συγγενών & Φίλων Πεσόντων Κατά το Έπος 1940-1941.
Σοφία Σωτηρίου: Δρ.Φιλολογίας Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Συγγραφέας.
Θανάσης Χρήστου - Καθηγητής Σύγχρονης και Νεότερης Ιστορίας πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


book


Η έκδοση εντάσσεται στις δράσεις της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση στις Σέρρες, που στοχεύουν στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης αλλά και στην αναγκαιότητα διάσωσης των οχυρώσεων της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά», που αποτελούν κομμάτι της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Πληροφορίες για την έκδοση: www.roupel.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Άλεκ Μπάλντουν πυροβόλησε θανάσιμα γυναίκα στα γυρίσματα της ταινίας Rust - Και ο σκηνοθέτης στην εντατική

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Είμαι αισιόδοξη ότι θα βγει νικητής», λέει η σύντροφός του

Μητσοτάκης: Ενώπιον της ΕΕ η Τουρκία για το μεταναστευτικό μετά τις ευθείες απειλές της Άγκυρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης