Ζακ Κωστόπουλος: Σήμερα η δίκη για τον θάνατό του - Έξι κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Ζακ Κωστόπουλος: Σήμερα η δίκη για τον θάνατό του - Έξι κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα – Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορία για θανατηφόρα σωματική βλάβη

zak__1_
Ανοίγει σήμερα η αυλαία της δίκης για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, επί της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια.

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση που είχε βρεθεί στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, θα δικαστούν έξι συνολικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Έξω από το δικαστήριο, αναμένονται συγκεντρώσεις με βασικό σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ», δεδομένου ότι τρία χρόνια από το θάνατο του ακτιβιστή και μέχρι σήμερα η εκδίκασή της υπόθεσης εκκρεμεί ακόμη ενώπιον του πρώτου βαθμού (σ.σ. η δίκη είχε αναβληθεί το Νοέμβριο του 2020 λόγω της πανδημίας).

Η δικογραφία για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, εισάγεται για εκδίκαση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο είχε αποκαλύψει το «Θέμα» τον Ιανουάριο του 2020. Με αυτό, αποδίδεται στους έξι κατηγορούμενους - τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, έναν μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς - το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ζητεί η οικογένεια του 33χρονου.

Οι δικαστές, μέλη του συμβουλίου, αποτυπώνουν στο βούλευμά τους καρέ – καρέ τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από τρία χρόνια στην «καρδιά» της Αθήνας. Γεγονότα, που συντάραξαν και προβλημάτισαν την κοινή γνώμη. Τα μέλη του συμβουλίου δέχονται ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του». Ωστόσο, κατά τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ουδείς εκ των εμπλεκομένων «είχε ανθρωποκτόνο δόλο» επισημαίνουν ούτε «εμφορούνταν από ακραία τιμωρητική διάθεση».

Ξετυλίγοντας τα τραγικά σκηνικά που έλαβαν χώρα νωρίς το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018, οι δικαστές αρχίζουν την παράθεση των στοιχείων που επικαλούνται από την στιγμή που Ζακ Κωστόπουλος «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνός εν τη απουσία του ιδιοκτήτη του.

Αφού δέχονται ότι ο 33χρονος δεν παραβίασε την πόρτα του καταστήματος - «η θύρα ήταν ανασφάλιστη από το ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του από αυτό»- σημειώνουν στο βούλευμα που εξέδωσαν τα εξής: «...Ο Κωστόπουλος ευρισκόμενος εμφανώς σε κατάσταση υπερδιέγερσης (...) με τη χρήση πυροσβεστήρα που βρίσκονταν εντός του καταστήματος επιχείρησε τρεις φορές να θραύσει τη θύρα εισόδου με σκοπό να εξέλθει, πλην όμως δεν τα κατάφερε, καθόσον, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν, αδυνατούσε να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του». Να σημειωθεί εδώ, ότι στο βούλευμα αναφέρονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα οποία ο 33χρονος δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Κλείσιμο
Συνεχίζοντας την παράθεση των γεγονότων, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου επισημαίνουν: «Εν τω μεταξύ έξω από το κατάστημα άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, ο οποίος έρριψε άγνωστο αντικείμενο εναντίον του Κωστόπουλου, χωρίς όμως να τον πλήξει. Ο Κωστόπουλος άφησε στον πάτωμα τον πυροσβεστήρα και επιχείρησε να διαφύγει σκύβοντας από το – ήδη θραυθέν εξωτερικά – κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας του καταστήματος ανοίγοντας το συρόμενο πορτάκι της εσωτερικής βιτρίνας». Την ίδια στιγμή ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης και ο συγκατηγορούμενος του μεσίτης «ευρισκόμενοι έξωθεν της βιτρίνας του καταστήματος επιτέθηκαν κατά του Κωστόπουλου και του κατάφεραν λακτίσματα κυρίως στο κεφάλι, ενώ εκείνος βρίσκονταν σκυμμένος ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική γυάλινη βιτρίνα και προσπαθούσε να εξέλθει του καταστήματος».

Όπως αναφέρουν οι δικαστές, ο 33χρονος «σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κατάφερε να εξέλθει (σ.σ. από το κοσμηματοπωλείο) και αμέσως έπεσε στο έδαφος και παρέμεινε ακίνητος πιάνοντας το λαιμό του (όπου πάντως προέκυψε ότι δεν έφερε τραύματα) και εμφανίζοντας δυσχέρεια στην αναπνοή, εν συνεχεία δε απώλεσε τις αισθήσεις του». Ακολούθως, στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος «προσέτρεξαν» ένας διασώστης του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί, τέσσερις εκ των οποίων είναι σήμερα κατηγορούμενοι, καθώς σε βίντεο που είχαν δημοσιοποιηθεί εμφανίζονται να χτυπούν και εκείνοι τον 33χρονο, ενώ αυτός βρίσκεται πλέον στο έδαφος αναίσθητο και αιμόφυρτος.

«Συγκλίνουσα αμέλεια» και «υπερβάλλων ζήλος»

Στη συνέχεια οι δικαστές, εισέρχονται στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στην ποινική αποτίμηση της συμπεριφοράς των κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη αλλά και του μεσίτη, όπως άλλωστε αυτή έχει καταγραφεί στα video που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Οι κατηγορούμενοι με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του συμβουλίου. Προσθέτουν, μάλιστα, επικαλούμενα τις ιατροδικαστικές εκθέσεις πως «οι σωματικές αυτές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στο θύμα οι κατηγορούμενοι «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου», του 33χρονου ακτιβιστή.

Για τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρίσκονταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (...) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα».

Τα video και η «δολοφονία σε δημόσια θέα»….

Από την πλευρά της, η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας». Από τα video που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία, φαίνεται ότι ο Ζακ Κωστόπουλος έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Και ενώ προσπαθούσε να βγει έξω από αυτό, εμφανίζονται ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και τον χτυπούν βάναυσα. Τέλος, στα έγγραφα της δικογραφίας περιλαμβάνεται και εκείνο που αποδεικνύει πως δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης