Φωτιά στο Μάτι: Δίωξη κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου για απειλές σε πραγματογνώμονα με στόχο τη συγκάλυψη

Φωτιά στο Μάτι: Δίωξη κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου για απειλές σε πραγματογνώμονα με στόχο τη συγκάλυψη

Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κατηγορείται για δύο νέα αδικήματα - Φέρεται ότι απειλούσε τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για την τραγωδία

matthaiopoulos
Αντιμέτωπος με δυο νέα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος -πλέον των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι- βρίσκεται ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος. Και αυτό καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος, ο οποίος διενήργησε την ποινική έρευνα που αφορά σε ενδεχόμενη συγκάλυψη των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Ματθαιόπουλου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας παράνομης βίας (πλημμελήματα).

Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε έπειτα από μήνυση που είχε υποβάλει ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, καταγγέλλοντας πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι. Να σημειωθεί ότι ο κ. Λιότσιος είχε οριστεί πραγματογνώμονας από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά με τους 102 νεκρούς. Μάλιστα, ο ίδιος είχε αναφερθεί σε πιέσεις που δέχθηκε και στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος είχε διενεργήσει την ανάκριση για το Μάτι.

Φέρεται να απειλούσε τον Λιότσιο με αγοραίο τρόπο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, φέρεται, μεταξύ άλλων, να απειλούσε τον κ. Λιότσιο, ζητώντας του - με αγοραίο μάλιστα λόγο - να θάψει τα όποια στοιχεία είχε συγκεντρώσει. «Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε… Φτιαχ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλιπή τα στοιχεία στ’ αρ@@@ σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα», ήταν μόνο κάποια από τα λόγια που φέρεται να είπε ο κ. Ματθαιόπουλος στον πραγματογνώμονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», τον Ιούλιο του 2020.

Μάλιστα, ο κ. Λιότσιος, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση για το φονική πυρκαγιά, είχε στραφεί με τη μήνυσή του όχι μόνο σε βάρος του κ. Ματθαιόπουλου αλλά και σε βάρος κατά παντός άλλου υπευθύνου που ενδεχομένως προέκυπτε στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας. Ο ίδιος είχε προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές και την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον κ. Ματθαιόπουλο.


Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη 27 κατηγορουμένων

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η νέα αυτή δίωξη σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, ήλθε λίγες ημέρες μετά την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Πολυκράτη για την παραπομπή σε δίκη 27 κατηγορουμένων σχετικά με τη φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς.

Μεταξύ των προσώπων για τα οποία ο εισαγγελέας ζητεί παραπομπή σε δίκη, είναι και ο κ. Ματθαιόπουλος, όπως επίσης και οι Σ. Τερζούδης, Γεώργιος Πορτοζούδης, Ιωάννης Καπάκης, Ρένας Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, κ.ά. Ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή τους σε δίκη όσον αφορά στις ευθύνες τους κατά τη φονική πυρκαγιά για αδικήματα που είναι σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για: Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων - Περισσότεροι περιορισμοί για την έκδοσή τους


Μπακογιάννη: «Θα δώσω και αυτήν την μάχη» - «Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου»


Η Θεοδωρίδου καλεί τα παιδιά να εμβολιαστούν - «Μεταδίδουν τον ιό και είναι εργαστήρια νέων μεταλλάξεων»  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης