Προβλήματα από την καθυστερημένη ανακοίνωση αναστολής των δικαστηρίων λόγω θεομηνίας

20935958_15036798-768x512-768x512

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Σε σωστή μεν κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστείλει την λειτουργία των δικαστηρίων στην Αττική τη δεύτερη ημέρα της θεομηνίας (την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021), αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αλλά ο καθυστερημένος τρόπος ανακοίνωσης δημιούργησε τεράστια προβλήματα.

Και επαναλαμβάνει η ΕΔΕ ότι είναι στη διάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για να συνδράμει σε ανάλογες καταστάσεις, «τόσο στον τομέα της σχεδίασης όσο και της υλοποίησης αποτελεσματικότερων μέτρων».

Δεν παραλείπει η ΕΔΕ να αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «τα αιτήματα των δικηγορικών συλλόγων για πειθαρχικό έλεγχο ή παραίτηση των διοικήσεων των δικαστηρίων, κινούνται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση και προκαλούν αδικαιολόγητες αντιπαραθέσεις».

Το πλήρες κείμενο της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ελήφθη την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου περί αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων Περιφέρειας Αττικής κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Όμως τόσο ο τρόπος που ανακοινώθηκε, όσο και το ίδιο το περιεχόμενό της, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ αργά την επόμενη ημέρα, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή της. Είναι κοινός τόπος ότι ο συντονισμός και η ομοιομορφία στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης επιτυγχάνονται μόνο μέσα από τη σαφήνεια ενός κανόνα. Αντίθετα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αξιοποιήθηκε τίποτα από την τεράστια εμπειρία που έδωσε στους δικαστικούς σχηματισμούς κατά την προηγούμενη χρονιά, η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα η πρόβλεψη για εξαίρεση από την αναστολή των υποθέσεων «που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα» να οδηγήσει αναπόφευκτα σε διαφοροποιήσεις ανά δικαστικό σχηματισμό, σε ταλαιπωρία δικηγόρων και παραγόντων της δίκης και ενδεχομένως σε απώλεια δικαιωμάτων.

Επαναλαμβάνουμε στους αρμόδιους του Υπουργείου Δικαιοσύνης που φέρουν την ευθύνη της κατάστασης που δημιουργήθηκε ότι προς αποφυγή αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον είμαστε στη διάθεσή τους για συνδρομή τόσο στον τομέα της σχεδίασης όσο και της υλοποίησης αποτελεσματικότερων μέτρων. Αναφορικά δε με ανακοινώσεις μελών της μειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσής μας, υπενθυμίζουμε ότι η Ε.Δ.Ε. εκπροσωπείται μόνο από το Προεδρείο της, ενώ η συσχέτιση της αντίδρασης των εκπροσώπων των δικηγόρων για τη δημιουργηθείσα κατάσταση με τις επικείμενες εκλογές των συλλόγων τους, δεν συμβάλλει στην επίτευξη της συνεργασίας μας, παρά μόνο δίνει αφορμή για περαιτέρω ένταση. Από την άλλη μεριά πρέπει να τονίσουμε ότι τα αιτήματα των δικηγορικών συλλόγων για πειθαρχικό έλεγχο ή παραίτηση των διοικήσεων των Δικαστηρίων, κινούνται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση και προκαλούν αδικαιολόγητες αντιπαραθέσεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις του 2015!

Στις 10 στη Βουλή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για την πανδημία

Ο Γρηγόρης Πετράκος (με rapid test) έκανε πρεμιέρα στο εμβολιασμένο κοινό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης