Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιους δρόμους της Αττικής υπάρχουν προβλήματα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποιους δρόμους της Αττικής υπάρχουν προβλήματα

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

kiffisos_kykloforia_xr
Με ένα ακόμη πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται από χθες αντιμέτωπη η Αττική, αλλά και αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς η κακοκαιρία «Μπάλλος» είχε ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές της Αθήνας (Αμπελόκηποι, Περιστέρι, δήμος Υμηττού – Δάφνης) να πέσουν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε ελάχιστες ώρες, προκαλώντας σκηνές χάους ακόμη και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Η κυκλοφορία και η διέλευση των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος διεξάγεται κανονικα καθώς άνοιξαν περίπου στις 06.30 το πρωί. Προβλεπόταν να αποδοθούν σε κυκλοφορία στις 8 το πρωί- με βάση τα προληπτικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας- ωστόσο δόθηκαν σε κυκλοφορία μιαμιση ώρα νωρίτερα. Κλειστή παραμένει η Πειραιώς στη Χαμοστέρνας, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε Μαρκόπουλο, Νέα Χαλκηδόνα και παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος.

Επίσης πολλά προβλήματα υπάρχουν σε σημεία του Κολωνού, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες:
kolonos_plimmira2
kolonos_plimmira


Συγκεκριμένα στην Αττική λόγω υπερχείλισης υδάτων έχουμε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε:

1. Διασταύρωση των οδών Μαρκοπούλου και Ελπίδος στο Μαρκόπουλο από ώρα 15:59 της 14.10.21.

2. Επί της οδού Λ. Κατσώνη από Γέφυρα Βρυούλων μέχρι την οδό Περικλέους από ώρα 15:59 της 14.10.21.

3. Στη νέα Χαλκηδόνα, επί της οδού Περισσού, από την οδό Αγ. Αναργύρων, από ώρα 19:10 της 14.10.21.

4. Στο Μαρκόπουλο, επί της Λ. Βραβρώνος χ/θ 4 (θέση Γεφυράκι), ρεύμα από Μαρκόπουλο προς Βραβρώνα, από ώρα 20:05 της 14.10.21.

5. Αρίωνος από Λ. Μαραθώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

6. Πειραιώς από Πέτρου Ράλλη έως Χαμοστέρνας, Αθήνα

7. Παλιά Λ. Ποσειδώνος από Επαμεινώνδα έως ύψος καταστήματος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας


Κλείσιμο
Στην Αττική είχαμε καταιγίδα λίγο μετά τις 4 το ξημέρωμα, αλλά δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πυρετωδώς εργάζονταν τα συνεργεία της πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στην Αττική δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο θέμα τα ξημερώματα καθώς ειδοποιήθηκαν περισσότερο για διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνολικά από χθες το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Όσον αφορά την Αττική, συνολικά, από χθες το πρωί που ξεκίνησε το φαινόμενο, η Πυροσβεστική έχει λάβει 779 κλήσεις κλήσεις. Οι 668 εξ αυτών αφορούν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.
Εικόνα χθες από Κηφισό:

Κηφισός - Γέφυρα Ρέντη - Κακοκαιρία 14/10


Η κακοκαιρία «Μπάλλος» αποδεικνύεται μια από τις πιο έντονες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, εξαιτίας του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού το οποίο απέκτησε ιδιαίτερη «δύναμη» εξαιτίας του ότι η θάλασσα είναι ακόμη ζεστή. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαμε περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής με τα μεγαλύτερα ύψη να καταγράφονται στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά) Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Για να καταλάβουμε την ποσότητα του νερού αξίζει να σημειωθεί ότι 1 χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα. 

Βίντεο: Χείμαρρος στο Μοναστηράκι
Χείμαρρος στο Μοναστηράκι


Βίντεο: Το λεωφορείο που κόλλησε κάτω από τη γέφυρα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Λεωφορείο εγκλωβίστηκε κάτω από την γέφυρα του Ιδρύματος Σταύρος ΝιάρχοςΕνδεικτικό της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί το γεγονός ότι η Πυροσβεστική είχε δεχθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ τουλάχιστον 1.164 κλήσεις -εκ των οποίων 646 στην Αττική- κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο και κοπές δέντρων, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σήμερα τόσο στο λεκανοπέδιο, όπως και στην Εύβοια, τη Χαλκιδική, αλλά και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη Σάμο και την Ικαρία, όπου τα φαινόμενα θα εξελιχθούν με μεγαλύτερη ένταση.


Μετρό, Τραμ και λεωφορεία


Ξεκίνησε στις 8.00 η λειτουργία του τραμ. Προσωρινός τερματικός σταθμός για τους συρμούς είναι η στάση Τροκαντερό, λόγω εργασιών άντλησης υδάτων στην υπόγεια γέφυρα στο Δέλτα Φαλήρου.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία του Μετρό στις γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό. Κανονικά θα κινηθούν και τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.

5399006
Πλημμύρα στη γέφυρα της Χαμοστέρνας στην οδό Θεσσαλονίκης


«Στάση» στο Δημόσιο και δικαστήρια

Παράλληλα, κλειστές παραμένουν σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανοιχτές, επίσης, θα παραμείνουν σήμερα όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Αντίθετα, αναστέλλονται για τη σημερινή ημέρα οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Αττικής, με εξαίρεση τις υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

5399076
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Καλλιθέα


Από απόσταση στον ιδιωτικό τομέα

Στον αντίποδα, προαιρετική παραμένει σήμερα η τηλε-εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα στο λεκανοπέδιο, μολονότι μια τέτοια εξέλιξη «ενθαρρύνεται» από την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, καθώς «θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά», σημείωσε.

5399279
Πλημμύρισαν οι δρόμοι στον Πειραιά


Χωρίς σχολεία

Την ίδια ώρα, κλειστά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε:

· Αττική (όπως και οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας, ΕΠΑΣ, του ΟΑΕΔ)

· Χαλκιδική

· Εύβοια

· Κέρκυρα

· Σάμο

· Ικαρία

· Ζάκυνθο

· Κεφαλονιά

· Ιθάκη

· στο Δήμο Μεσολογγίου

· σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

· σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κορίνθου (Δήμοι Κορινθίων, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Νεμέας και Σικυωνίων)

· στο Δήμο Ανατολικής Μάνης

· στο Δήμο Μονεμβασίας

· στο Δήμο Ευρώτα.

Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ

Ταυτόχρονα, κλειστοί θα παραμείνουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.

Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, λόγω της κακοκαιρίας, όπως και οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Μεσολογγίου.

Μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια σχημάτισαν γέφυρα με θρανία για να φύγουν από πλημμυρισμένο σχολείο:


Επί ποδός ο στρατός

Έτοιμες να συνδράμουν με κάθε μέσο στην αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς σε ετοιμότητα έθεσε και τους τρείς κλάδους χθες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Στο πλαίσιο αυτό, τηρούνται σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο «Ξενοκράτης» τμήματα και μέσα. Επιπλέον, όλα τα τμήματα «Δευκαλίων», τμήματα δηλαδή σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεργοποιούνται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και έχουν ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση, στην περιοχή ευθύνης της 1ης Στρατιάς και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), μετέπεσαν σε ετοιμότητα επέμβασης στο μισό του προβλεπόμενου χρόνου. Παράλληλα, τηρούνται σε ετοιμότητα ιπτάμενα μέσα για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, καθώς και έρευνας και διάσωσης εφόσον απαιτηθεί.

5399118
«Βούλιαξε» λεωφορείο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος


«Επίταξη» μηχανημάτων

Στην σφοδρή «μάχη» με την κακοκαιρία, «θα αξιοποιούνται και όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει» γνωστοποίησε χθες σχετικά ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μολονότι διευκρίνισε πως «όλα αυτά τα μέτρα είναι προληπτικά. Δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 80 μηχανήματα (χωματουργικά, αποφρακτικά, ειδικές αντλίες) διατέθηκαν χθες από την Περιφέρεια Αττικής για τις ανάγκες άντλησης νερών, καθαρισμών δρόμων από φερτά υλικά, αλλά και διάνοιξης κοιτών των ρεμάτων, όπου απαιτείτο. Επίσης, από τις πρωινές ώρες χθες, είχαν αναπτυχθεί ειδικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής σε ρέματα και περιοχές υψηλού κινδύνου σε όλο το εύρος της Περιφέρειας, προκειμένου να επέμβουν άμεσα, όπου και αν απαιτηθεί.

Πρόγνωση

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σήμερα θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Άνεμοι έως 8 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά αναμένονται βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη, στην Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Δυτική Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα Βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 19, στη Θεσσαλία από 8 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 14 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 17 έως 25, στις Κυκλάδες από 19 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 25 και στην Κρήτη από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιοι οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως σταδιακά έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Το μεσημέρι και απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές ανά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε ανατολικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Αγνοείται άντρας στην Εύβοια - Πώς θα κινηθεί σήμερα το μέτωπο της κακοκαιρίας

Κικίλιας: 320 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του τουρισμού

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και «ομπρέλα προστασίας» για την εδαφική της ακεραιότητα
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης