Σεισμός στην Κρήτη: 750 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί ως σήμερα στο Αρκαλοχώρι

Σεισμός στην Κρήτη: 750 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί ως σήμερα στο Αρκαλοχώρι

Για σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου κάνει ο λόγο ο Γεράσιμος Χουλιάρας

seismos_kriti
750 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δέκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων και σημαντικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται και το φαινόμενο δείχνει σταδιακή εκτόνωση κάτι που όπως ανέφερε τον καθησυχάζει. Συγκεκριμένα ο γνωστός σεισμολόγος ανέφερε: «750 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί και αναλυθεί από το Αρκαλοχώρι τις πρώτες δέκα ημέρες και φαίνεται σταδιακή εκτόνωση που με καθησυχάζει».

xartis-ark




Μάλιστα ο κ. Χουλιάρας ανάρτησε ένα γράφημα και έναν χάρτη με τους με τα επίκεντρα των μετασεισμών. Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει καταγραφεί ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έχουν καταγραφεί και αρκετοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με τον μεγαλύτερο να ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

grafimaxoyliara


Την ίδια ώρα έφθασαν στην περιοχή και οι πρώτοι οικίσκοι προκειμένου να στεγάσουν τους κατοίκους που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει 34 οικίσκοι ενώ αναμένονται και άλλοι, καθώς και 15 οικίσκοι που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των μαθητών.

Σύμφωνα με το cretapost 220 σεισμόπληκτοι μένουν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, 170 άτομα μένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε οικισμούς του δήμου Μινώα Πεδιάδος, 128 άτομα παραμένουν σε σκηνές και 40 άτομα φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.




Ειδήσεις σήμερα:

Ελευθέρας παντού: Τι αλλάζει στη ζωή όσων έχουν εμβολιαστεί από το Σάββατο

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι - Δείτε πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Φυσικό αέριο: H ενεργειακή κρίση «δονεί» την Ευρώπη - «Μνήμες Ουκρανίας» από το ξέφρενο ράλι τιμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης