Από τον Σώρρα... στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς»: Ποιοι κρύβονται πίσω από την ανυπακοή στα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Από τον Σώρρα... στους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς»: Ποιοι κρύβονται πίσω από την ανυπακοή στα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Σαφής η σχέση των αρνητών των μέτρων κατά της πανδημίας με τους άλλοτε υποστηρικτές του Σώρρα - «Οι Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», ως διαδικτυακή ομάδα, απέκτησαν τους πρώτους υποστηρικτές κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ αριθμητικά τα μέλη «πολλαπλασιάστηκαν» με την πανδημία

swrras-psek3
Την ώρα που η σελίδα των «Ελλήνων αυτοχθόνων ιθαγενών» στα social media δείχνει να είναι μπλοκαρισμένη, μετά την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξαιτίας των όσων εδώ και καιρό διακινούνταν κατά του εμβολίου και του κορωνοϊού, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι προσωπικές σελίδες των διαχειριστών, που φαίνεται διαδικτυακά να έχουν απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με τις επικίνδυνες θεωρίες τους.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ονόματα και πρόσωπα που κάποτε έδιναν προσωπικές μάχες στο πλευρό των συνελλήνων και συνελληνίδων του Αρτέμη Σώρρα και της «Ελλήνων Συνέλευσις». Αρκεί μια ματιά στις φωτογραφίες, στις αναρτήσεις, αλλά και σε σχετικά βίντεο δικά τους από το 2016, για να διαπιστώσει κάποιος την σχέση τους με την οργάνωση, ο επικεφαλής της οποίας ισχυριζόταν ότι είχε την οικονομική δυνατότητα να ξεπληρώσει πλήρως το χρέος του ελληνικού κράτους, με ομόλογα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα στοιχεία των ατόμων αυτών υπάρχουν σήμερα και στα περισσότερα από τα έγγραφα που παρουσιάζονται μέσα στο site των «Ελλήνων αυτοχθόνων ιθαγενών», όπως και στα εξώδικα που μοιράζονται δεξιά κι αριστερά. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους στα μέσα, κάποια από τα πρόσωπα φαίνεται πως, μετά τη δολοφονία της 45χρονης παιδοψυχιάτρου στη Λαμία το 2017 με 18 μαχαιριές από τον 40χρονο σύντροφο της, στενό συνεργάτη του Αρτέμη Σώρρα, άρχισαν ν' αλλάζουν κατεύθυνση, γυρνώντας την πλάτη τους σε όλη την οργάνωση. Πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν τότε ν' απομακρυνθούν από τον φορέα που, σύμφωνα με τα όσα είχαν καταγγείλει τότε, δεχόντουσαν ακόμα κι απειλές κατά της ζωής τους.

Έτσι, σταδιακά άρχισαν να δημιουργούν τους «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς» που, όπως δηλώνουν, δεν είναι κόμμα, δεν έχουν αρχηγό. Η διαδικτυακή ομάδα απέκτησε τους πρώτους υποστηρικτές εξαιτίας και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ αριθμητικά τα μέλη «πολλαπλασιάστηκαν» με την πανδημία.

Οι διαχειριστές της σελίδας, που σήμερα είναι ανενεργή, αμφισβητούν ουσιαστικά τον ρόλο βουλευτών, κυβέρνησης, δικαστικών και όλων των απαγορεύσεων και κανονισμών για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Στον ιστότοπό τους μάλιστα έχουν δημοσιεύσει κι έναν ιδιότυπο «τιμοκατάλογο», προτρέποντας τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να καταθέσουν αναφορές και μηνύσεις, αξιώνοντας αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του πατέρα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο οποίος, με έγγραφο που έφερε την υπογραφή των «Ελλήνων Αυτοχθόνων Ιθαγενών», αξίωνε 2,7 εκατ. ευρώ από τη διευθύντρια δημοτικού σχολείου, επειδή ζήτησε self test από το παιδί του. Άλλος αρνητής, επικαλούμενος επίσης τους ισχυρισμούς της ομάδας «Αυτόχθονες Έλληνες Ιθαγενείς», απειλούσε με πρόστιμο 5,2 εκατ. ευρώ αστυνομικό, επειδή του επέβαλε πρόστιμο για μη χρήση μάσκας και παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξανά «αντιμέτωπες»: Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου - Έφτασε και η Έφη

Δικαστής στη Βραζιλία μπλόκαρε το υγειονομικό πάσο με αναφορές στους Εβραίους και τον Χίτλερ!

Δικαστική διαμάχη Μαργαρίτας Θεοδωράκη - Νίκου Κουρή: Σήμερα η απόφαση για το επίθετο «Θεοδωράκης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης