ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Αποχώρησαν οι διαδηλωτές - Κανονικά διεξάγονται τα μαθήματα

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Αποχώρησαν οι διαδηλωτές - Κανονικά διεξάγονται τα μαθήματα

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν περιμετρικά του σχολείου

sa-1
Κανονικά διεξάγονται σήμερα τα μαθήματα στο σχολείο στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ύστερα από το «πολεμικό κλίμα» που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες, μεταφέροντας φαινόμενα βίας και ανομίας στην σχολική ζωή.

Νωρίτερα αποχώρησαν από την περιοχή του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης οι φοιτητές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών φορέων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά επεισόδια και την επίθεση που δέχθηκαν διαδηλωτές από ομάδα κουκουλοφόρων.

Συγκέντρωση Σταυρούπολη - GRTimes.gr

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες περιμετρικά του σχολείου, όπου τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά.

Τα επεισόδια, μέσα και έξω από το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, έκαναν το υπουργείο Παιδείας να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης στην κεντρική πολιτική σκηνή ενώ συγχαρητήρια στους μαθητές έδωσε το «Μέτωπο Νεολαίας Χρυσής Αυγής», έγιναν προσαγωγές και διακομίσθηκαν μαθητές ελαφρά τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της πόλης.

Κλείσιμο
Την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα όσα εκτυλίχθηκαν για δύο ημέρες ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενώ το ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα είναι πως συγκεντρώθηκαν υλικά μέσα στο σχολείο, όπως πέτρες , ξύλα, μολότοφ, κροτίδες, χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανέναν. Το υπουργείο Παιδείας λέει ότι «Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης».

Ένταση έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

«Θα προσπαθήσουμε να γίνει μάθημα κανονικά σήμερα , να δώσουμε λύση. Όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη του γεγονότος», είπε ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης τονίζοντας ότι ήρθε σε επαφή με Εισαγγελέα και την Αστυνομία, ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε διερεύνηση υπηρεσιακά. «Την βία την καταδικάζουμε από όπου και αν προέρχεται. Η λέξη βία δεν θα πρέπει να υπάρχει μέσα στα σχολεία. Κάνουμε προσπάθειες να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας».

Οργή και αγανάκτηση σε εκπαιδευτικούς

«Οργή και αγανάκτηση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και συνολικά σε εργαζόμενους προκαλούν τα αποτροπιαστικά γεγονότα που εξελίσσονται στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης από ομάδες ακροδεξιών – φασιστικών κύκλων, που ανάμεσά τους βρίσκονται -δυστυχώς- και μαθητές» λέει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της και περιγράφει: «Την Τρίτη 30 περίπου άτομα με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φέροντας πέτρες, λοστούς, μαχαίρια, πυρσούς και άλλα αντικείμενα βγήκαν μέσα από το χώρο των σχολείων και επιτέθηκαν προς το μέρος των φοιτητών που ήταν έξω από τον αύλειο χώρο του σχολείου, μοιράζοντας ανακοινώσεις των Συλλόγων τους για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων. Η ίδια ομάδα προκάλεσε πυρκαγιά και στο χώρο του κτιρίου και κατέστρεψε αυτοκίνητα εκπαιδευτικών, οι οποίοι δέχθηκαν και προπηλακισμούς. Η φασιστική πρόκληση κορυφώθηκε μετά τα «συγχαρητήρια» που έδωσε στην ομάδα αυτή, η καταδικασμένη εγκληματική – νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την πολιτική ταυτότητα των συγκεκριμένων ατόμων».

Η ΟΛΜΕ θυμίζει ότι «Σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χ.Α. επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι οι ακροδεξιές και φασιστικές ιδέες εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις, ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως Δάσκαλοι έχουμε υποχρέωση να φράξουμε το δρόμο στο δηλητήριο του φασισμού μέσα στα σχολεία.

Οι φασιστικές πρακτικές δεν έχουν χώρο πουθενά. Οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάμε». Και τονίζεται: «Γγνωρίζουμε ότι στις γειτονιές που «βασιλεύει» η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός. Ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν λίπασμα για τη διάδοση των φασιστικών ιδεών. Σε μια στιγμή που οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται και τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ο φασισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που θέλει τον λαό αμόρφωτο και φθηνό εργατικό δυναμικό.

Μέσα στα σχολεία καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές μας. Όμως, η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο».

Νέα επεισόδια

Νέα επεισόδια ξέσπασαν χθες, το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας Σταυρούπολη, όταν ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε συγκεντρωμένους ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη αντιφασιστικό συλλαλητήριο που είχαν οργανώσει φοιτητικοί σύλλογοι. Στην κεφαλή την πορείας ήταν το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης και ακολουθούσε το πανό των φοιτητικών συλλόγων, ενώ κεντρικό σύνθημα ήταν «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Προτού ξεκινήσει η πορεία σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια όταν άγνωστοι από τα γύρω στενά επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, στην πλατεία Τερψιθέας. Η Αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη για παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ έγιναν συνολικά 19 προσαγωγές.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν νέο συλλαλητήριο, σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. ​

«Πεδίο μάχης»

Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε χθες το πρωί το σχολείο όταν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων έξω από το κτιριακό συγκρότημα κουκουλοφόροι που βγήκαν από το προαύλιο, πέταξαν στους συγκεντρωμένους πέτρες, ξύλα και κροτίδες, για να διαμαρτυρηθούν για τα προχθεσινά επεισόδια.

Δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός, δύο μαθητές ελαφρά τραυματισμένοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ επικράτησε μεγάλη ένταση και αναστάτωση στην σχολική κοινότητα, με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να είναι αναστατωμένοι.

Πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το επεισόδια στην Σταυρούπολη αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση Απαντώντας στην επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αφήνει πηγή σύγκρουσης για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προχώρησε στην αντεπίθεση. «Ο κ. Τσίπρας που κυβέρνησε με ένα κομμάτι της ακραίας δεξιάς του κ. Καμμένου δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην παράταξη που ξεκίνησε τη δίωξη της εγκληματικής οργάνωσης και στην κυβέρνηση που στην διάρκεια της θητείας της ολοκληρώθηκε η δίκη και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

«Δεν έχει νόημα να καταδικάζεις την βία από όπου κι αν προέρχεται όταν ξέρεις από που προέρχεται», ανέφερε νωρίτερα ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δείτε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη χθες και σήμερα, όπου ένα δημόσιο σχολείο έχει καταληφθεί από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του και κρατά ίσες αποστάσεις, λέει απλώς ότι καταδικάζει την βία… Για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς αφήνει μία πηγή έντασης και σύγκρουσης μέσα στο σχολείο».

«Η ύπαρξη ισχυρών δημόσιων συστημάτων εκπαίδευσης, είναι αναγκαία συνθήκη για να βρούμε αυτές τις απαντήσεις για το μέλλον… Για να νικήσουμε το μίσος, το φόβο, την παραπληροφόρηση, το φονταμενταλισμό… Όσοι σήμερα πολεμούν τη Δημόσια Παιδεία, δεν υψώνουν μόνο φραγμούς απέναντι στη γνώση, τη μόρφωση, για δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους. Αλλά υψώνουν ένα τείχος στην ίδια την πρόοδο αυτού του τόπου», είπε ακόμη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξανά «αντιμέτωπες»: Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου – Έφτασε και η Έφη

Δικαστής στη Βραζιλία μπλόκαρε το υγειονομικό πάσο με αναφορές στους Εβραίους και τον Χίτλερ!

Δικαστική διαμάχη Μαργαρίτας Θεοδωράκη - Νίκου Κουρή: Σήμερα η απόφαση για το επίθετο «Θεοδωράκης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης