Δολοφονία Καρέλι: «Ξαναζωντανεύουν» τα βασανιστήρια στον Αλβανό βαρυποινίτη - Ντοκουμέντα από τη δικογραφία

Δολοφονία Καρέλι: «Ξαναζωντανεύουν» τα βασανιστήρια στον Αλβανό βαρυποινίτη - Ντοκουμέντα από τη δικογραφία

Ο θάνατος του βαρυποινίτη Καρέλι που δεν έμεινε ούτε 7 ώρες στις φυλακές Νιγρίτας - Τον βασάνισαν και τον σκότωσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι - Τι έχουν ισχυριστεί οι κατηγορούμενοι - Ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης

ipothesi_kareli_art
Επτά χρόνια μετά και η βία έχει αφήσει το στίγμα της στις φυλακές Νιγρίτας. Η υπόθεση βασανισμού, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, του αλβανικής καταγωγής βαρυποινίτη και καταδικασθέντα σε πάνω από 12 χρόνια φυλάκιση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, Ιλίε Καρέλι, απασχόλησε την κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2014.

Στους 14 ανήλθαν οι κατηγορούμενοι που κάθισαν στο εδώλιο. Η εκδίκαση της υπόθεσης διακόπηκε το 2016, στη συνέχεια όμως και σύμφωνα με την ετυμηγορία, έξι εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων καταδικάστηκαν σε κάθειρξη πέντε ετών, άλλοι τρεις σε κάθειρξη έξι ετών, και οι υπόλοιποι τρεις, μεταξύ αυτών ένας αρχιφύλακας κι ένας υπαρχιφύλακας, σε κάθειρξη επτά ετών.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τα εφιαλτικά λεπτά πριν από τον θάνατο, όλα έρχονται και πάλι στο φως της δημοσιότητας, με τη δικογραφία χιλίων σελίδων του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, μέρος της οποίας που παρουσιάζει το protothema.gr.

Στη δικογραφία παρουσιάζεται, ειδικότερα, το σκεπτικό της απόφασης για την κάθειρξη των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε μια περίοδο που τα βασανιστήρια στις φυλακές δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Αποσαφηνίζεται, στην απόφαση, πως τα βασανιστήρια με σκοπό, μεταξύ άλλων, την τιμωρία και τον εκφοβισμό, αποτελούν, βάσει του νόμου, αξιόποινη πράξη.
kareli_photo2
Κλείσιμο

Το χρονικό του θανάτου

Τα 97 λεπτά μέσα στο «ψυγείο» των φυλακών ήταν αρκετά για να βασανιστεί μέχρι θανάτου ο 42χρονος τότε Καρέλι που δεν πρόλαβε να ζήσει πάνω από 7,5 ώρες μέσα στο κατάστημα των φυλακών Νιγρίτας, δηλαδή από την ώρα εισαγωγής του στις 15.40 μέχρι την ώρα που βρέθηκε νεκρός 23.15, παρότι δεν αποκλείεται να πέθανε νωρίτερα, αφού στο κελί του οδηγήθηκε χτυπημένος στις 18.38.

Όπως ανέφερε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, παραπέμθηκαν για κακούργημα 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και για πλημμέλημα ο διευθυντής των φυλακών (υπόθαλψη εγκληματία).

Ο Καρέλι διαπιστώθηκε ότι έφερε συνεχή χτυπήματα σε όλο του το σώμα, ακόμη και στα σημεία όπου ήδη είχε κακώσεις. Μεταξύ των χτυπημάτων ήταν και το βρέξιμο με παγωμένο νερό από τους σωφρονιστικούς μέσα στην αίθουσα αναμονής, το χαρακτηριζόμενο «ψυγείο» των φυλακών.

Τα βασανιστήρια είχαν και συνέχεια: τον τοποθετούν στο κελί του σοβαρά τραυματισμένο, σε σημείο που να μην έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του, την ώρα που η θερμοκρασία στον χώρο δεν ξεπερνούσε τους 10 βαθμούς Κελσίου.
kareli_photo_keli

Οι δικαστές των Σερρών είχαν εστιάσει στη μέθοδο του βασανισμού «φάλαγγα» και στο νομικό σκέλος του βουλεύματος τονίστηκε πως επρόκειτο για χρήση συστηματικών τρόπων βασανισμού.

«Χρησιμοποίησαν μία αυτοσχέδια πλεξούδα με σεντόνι, η οποία είχε κατασχεθεί στο παρελθόν από έρευνες σε κελιά κρατουμένων. Με αυτή επέφεραν πολλαπλά χτυπήματα, με μεθοδικότητα και οργανωμένο τρόπο σε χώρο, ο οποίος δεν βιντεοσκοπούνταν, καταδήλως διότι δεν θα ήταν δυνατόν ευχερώς να διερευνηθεί εκ των υστέρων ποιος προέβη σε συγκεκριμένες πράξεις, τόσο στις γάμπες όσο στα οπίσθια και στα πέλματα», αναφερόταν στη δικαστική απόφαση.

Η εκδίκηση

Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμα των 60 σελίδων απέδιδε τον βασανισμό στην εκδίκηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη δολοφονία συναδέλφου τους, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ο Καρέλι είχε σκοτώσει τον σωφρονιστικό Γιώργο Τσιρώνη, πλήττοντάς τον με πολλαπλά τραύματα μέσα από το κελί του και χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι.
kareli_photo

Οι υπάλληλοι που χτύπησαν τον κρατούμενο υποδεικνύονται από τρεις εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι ομολόγησαν και υπέδειξαν και τους συναδέλφους τους.

Το καρδιακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Καρέλι και το ισχαιμικό επεισόδιο που ακολούθησε μέσα στο κελί χαρακτηρίστηκε από τους κατηγορούμενους μοναδική και κύρια θανάτου του. Μάλιστα αυτό υποστήριξαν και τρεις ιατροδικαστές, οι οποίοι κλήθηκαν από τους κατηγορούμενους και κατέθεσαν στην ανάκριση.

Σοβαρές ευθύνες είχαν, όπως υπενθυμίζεται, επιρριφθεί από το δικαστικό συμβούλιο Σερρών στον τότε διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.


Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνικό παράκρουσης σε σχολεία και νοσοκομεία: «Βροχή» μηνύσεων και εκταφές από τους αρνητές

«Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα πριν τη σκοτώσει ο πρώην φίλος της στη Ρόδο

Μείωση της ποινής του ζητάει ο «Κάρλος το Τσακάλι» - Αμετανόητος στο δικαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης