Συγκέντρωση εκπαιδευτικών και φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών και φοιτητών στο υπουργείο Παιδείας

Ζητούν την κατάργηση της ΕΒΕ - Τι λένε σε ανακοίνωσή τους

paideias
Οι εκπαιδευτικοί «βγαίνουν στο δρόμο» για ακόμα μία φορά διεκδικώντας να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων καθώς και την απόσυρση του Νομοσχεδίου Κεραμέως για την αξιολόγηση.

ippaideias1


Πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας από την έναρξη της πανδημίας είναι το αίτημα για περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να το εφαρμόσει και μετακυλίει το κόστος των απαραίτητων τεστ σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

paideias2





Κλείσιμο
Πέρα από τα αιτήματα όμως για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που φέτος άφησε εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 40.000 υποψήφιους καθώς και την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων από τα σχολεία.


paideias3


Η ανακοίνωση του συλλόγου:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, μαθητές,

Ευχόμαστε σε όλους υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!

Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει γεμάτη όνειρα, ελπίδες, παιδικά χαμόγελα, μέσα όμως σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με χιλιάδες προβλήματα. Με χιλιάδες κατοικίες, περιουσίες και στρέμματα παρθένου δάσους καμένα, αφημένα στο έλεος των πυρκαγιών, των καταπατητών, των κάθε λογής “κορακιών”, που ονειρεύονται “πράσινες δουλειές” και κέρδη, πάνω στον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία. Ταυτόχρονα, η πανδημία καλπάζει, εξαιτίας της επιμονής της κυβέρνησης να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή της. Εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της να συμμορφώνεται με αυτά που ζητάει η “αγορά”, οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως π. χ. στον Τουρισμό, γεγονός που οδηγεί και φέτος, όπως και πέρσι, σε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται!
Και φέτος, οι τάξεις θα παραμείνουν με 25 μαθητές. Στην αρχή της πανδημίας έλεγαν «πού να βρούμε σε τόσο μικρό διάστημα, τόσες νέες αίθουσες». Στη συνέχεια η Υπουργός Παιδείας ισχυριζόταν κυνικά ότι νέες σχολικές αίθουσες για 15αρια τμήματα και προσλήψεις εκπαιδευτικών για τη στελέχωσή τους θα κόστιζε πάνω από 200 εκ. ευρώ και ότι αυτό είναι κόστος, ενώ τώρα με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δίνουν μέσα σε μια νύχτα 80 δις ευρώ στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Και φέτος τα κενά θα είναι χιλιάδες, με την έναρξη της χρονιάς. Οι 11.700 διορισμοί, που έγιναν κάτω από την πίεση των αγώνων και τις τραγικές ελλείψεις στα σχολεία, δεν επαρκούν, ούτε στο ελάχιστο. Πέρσι προσλήφθηκαν πάνω από 52 χιλιάδες αναπληρωτές, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 8 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Τα κενά θα καλυφθούν, αν και όποτε, κύρια από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, κάθε κατηγορίας (πλήρους ωραρίου, μειωμένου ωραρίου, 3μηνίτες κλπ.).

Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει το αίτημα για περιοδικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή. Το αίτημα αυτό το απέρριπτε την περσινή σχολική χρονιά µέχρι τις 2 Νοέµβρη, λέγοντας ότι «τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερµετάδοσης του κορωνοϊού» και µία εβδομάδα μετά τα έκλεισε για έξι ολόκληρους μήνες! Είναι καθαρή υποκρισία να πετάει η κυβέρνηση το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας το θέμα του εμβολιασμού, τη στιγμή που ξέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, πάνω από 80%, έχει ήδη εμβολιαστεί. Τα σωματεία μας είναι υπέρ του δημόσιου και δωρεάν μαζικού εμβολιασμού. Το εμβόλιο είναι όπλο και επίτευγμα την επιστήμης. Είναι προκλητική και απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τον αναγκαίο εμβολιασμό, από όπλο και δικαίωμα, σε εργαλείο απειλών, εκβιασμών, απολύσεων, περικοπών, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων. Είναι απαράδεκτη η μετακύληση του κόστους των απαραίτητων διαγνωστικών τεστ στους ίδιους τους συναδέλφους. Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση κάνει «δωράκια» στις επιχειρήσεις της ιδιωτικής υγείας.

Βιώνουμε ένα μορφωτικό έγκλημα διαρκείας απέναντι στους μαθητές!
Ιδιαίτερα φέτος, μπαίνουμε σε μία σχολική χρονιά, όπου χιλιάδες μαθητές αντιμετωπίζουν τεράστια εκπαιδευτικά – μαθησιακά κενά και ελλείψεις, εξαιτίας του πολύμηνου κλεισίματος των σχολείων και της αμφίβολης - σε σχέση με τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα – τηλεκπαίδευσης, από την οποία αποκλείστηκαν χιλιάδες μαθητές. Πολλοί μαθητές, ειδικά των μικρότερων ηλικιών, πισωγυρίζουν από ήδη κατακτημένη γνώση. Διογκώθηκαν το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια στα παιδιά. Η πολύμηνη απουσία κοινωνικοποίησης, επαφής με φίλους και αγαπημένες δραστηριότητες άφησε ισχυρά αποτυπώματα στα παιδιά μας.

Ωστόσο, καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή ρυθμίσεων (π.χ. εργαστήρια δεξιοτήτων) που απαξιώνουν το μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου.

Η χρονιά ξεκινά, σαν να μην έχει συμβεί και τίποτα εδώ και δύο χρόνια! Και όχι μόνο αυτό! Εφαρμόστηκε το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, σε χρονιά πανδημίας, που πέταξε 40.000 μαθητές έξω από τα Πανεπιστήμια!


sigedrosi


Ειδήσεις σήμερα:

Τζούλια Νόβα: Το μανιφέστο για τη φανέλα της Σοβιετικής Ένωσης που επέλεξε να φορέσει

Βασιλακόπουλος: «Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα, κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»

Όταν ο Μπελμοντό έσπαγε πιάτα στην Αθήνα (και τον κυνηγούσε ο εισαγγελέας)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης