Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Δεν απειλείται ο οικισμός των Βιλίων - Προς Παλαιοχώρι και Θέα κινείται το πύρινο μέτωπο - Θα αυξηθούν τα μποφόρ των ανέμων στη διάρκεια της ημέρας

metwpo_vilia_art
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα Βίλια, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ νωρίς το πρωί σήμερα υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική για προληπτική εκκένωση των οικισμών ΤΙΤΑΝ και Πανόραμα.

Εν τέλει, μαζί με τους προαναφερθέντες οικισμούς, εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, ωστόσο δεν εστάλη μήνυμα από το 112, αλλά η εκκένωση έγινε από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι κάτοικοι, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά δεν απειλεί πλέον τον οικισμό των Βιλίων, καθώς κινείται ανατολικά προς το Παλαιοχώρι, τη Θέα και το Πανόραμα, ενώ παρόλο που προς το παρόν ακόμα στην περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι περί των 2 μποφόρ, στη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι αναμένεται να γίνουν ισχυρότεροι, γεγονός που θα δυσκολέψει το έργο της κατάσβεσης. 

Η φωτιά έχει κατέβει αρκετά νότια, ενώ οι διάσπαρτες εστίες δυσχεραίνουν, επίσης το έργο των ομάδων πυρόσβεσης με τις δυνάμεις αυτή τη στιγμή να δίνουν περισσότερο βάρος σε τρία κύρια μέτωπα, στη θέση Θέα, στη θέση Παλαιοχώρι και στη θέση Καραούλι. Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Δείτε σχετικό βίντεο από τη φωτιά σήμερα:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdn64i3w167l-se)

Κλείσιμο
Οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή είναι 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200.

Δείτε βίντεο το protothema.gr από χθες το βράδυ



Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Την ίδια ώρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του οικισμού από την πύρινη λαίλαπα.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
xartis

Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτιές στον Θεολόγo: Δεκατετράχρονος ομολόγησε ότι ευθύνεται για 9 από τις 13 - Προσήχθησαν και οι γονείς του

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους: Έως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις - Αναλυτικά η διαδικασία

Ρωσία: «Προβοκάτσια» η υπόθεση Ναβάλνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης