Τρίτη νύχτα αγωνίας για τα Βίλια: Στον Προφήτη Ηλία το βασικό μέτωπο της φωτιάς που γύρισε προς τα καμένα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Τρίτη νύχτα αγωνίας για τα Βίλια: Στον Προφήτη Ηλία το βασικό μέτωπο της φωτιάς που γύρισε προς τα καμένα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στον δρόμο και στα αυτοκίνητά τους θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι στην περιοχή - Καλύτερη η εικόνα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Πάνω από 400 πυροσβέστες με 149 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρο επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά - Ανάμεσά τους και 143 Πολωνοί πυροσβέστες - Δείτε βίντεο

villia-0
Μαίνεται για τρίτο 24ωρο το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Βιλίων με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν ώρες αγωνίας μιας και υπάρχουν διαρκείς αλλαγές στη φορά του ανέμου. 

Οι εστίες είναι διάσπαρτες σε μεγάλη περίμετρο και αυτό δυσχεραίνει το έργο των επίγειων δυνάμεων που συνεχίζουν και επιχειρούν μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων. Στα θετικά για την πυροσβεστική είναι η χαμηλή ένταση των ανέμων που πνέουν από αργά το βράδυ και το γεγονός ότι η κατεύθυνση του μετώπου εκεί που είχε φορά προς τον Προφήτη Ηλία, γύρισε και κατευθύνεται προς τα καμένα.

Νωρίτερα το βασικό μέτωπο κινούταν κοντά στον οικισμό των Βιλίων, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Αν και η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη η γενικότερη εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το απόγευμα, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν στα σημεία που γίνονται αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί νέα εστία, ενώ αναμένουν το ξημέρωμα ώστε να πάρουν βοήθεια και από αέρος.

Χθες στην αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη  (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200).

Οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής είναι  427 πυροσβέστες  συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.



Αναζωπύρωση Βίλια

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Την ίδια ώρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του οικισμού από την πύρινη λαίλαπα.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής είναι έτοιμοι να περάσουν τη νύχτα τους στους δρόμους και στα αυτοκίνητά τους ενώ οι εθελοντές τους εφοδιάζουν με νερά. Μάλιστα οι κάτοικοι, όπως αναφέρουν στο protothema.gr έχουν εξοπλιστεί με είδη πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες και σεντόνια.

ΒΙΛΙΑ (6)
Κλείσιμο

ΒΙΛΙΑ (3)
BIΛIA (2)
ΒΙΛΙΑ
vilia__6_
vilia_7
IMG_5127
IMG_5128

Νωρίτερα το πύρινο μέτωπο έφτασε στα όρια των Βιλίων, καίγοντας μάλιστα σπίτια και άλλα κτίσματα εκτός του οικισμού. Παράλληλα, αν και δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή εκκένωσης, υπάρχει σχετική εισήγηση από την Πυροσβεστική για εκκένωση στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται ακόμα και λεωφορεία έτοιμα να παραλάβουν κόσμο που δεν έχει μεταφορικό μέσο. 

Βίλια φωτιά (8)

Δήμαρχος Μάνδρας: «Έχει ξεφύγει η κατάσταση»

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος. Στο μεταξύ, μια κάτοικος της περιοχής, ανέφερε ότι «βρισκομαστε στην Οινόη, θέση Σφάκα, φοβόμαστε για τη νύχτα, έχουμε να κοιμηθούμε δυο μέρες. Σήμερα έχει κατέβει πολύ η φωτιά. Έχουμε πάρει είδη πρώτης ανάγκης και περιμένουμε».

Βίλια-Μαρτυρίες

Άλλη κάτοικος είπε ότι «δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι το σπίτι μου, δεν με αφήνουν να πάω να δω. Καίγονται σπίτια, που δεν είναι εγκαταλελειμμένα».

Βίλια-Μαρτυρία κάτοικου
Βίλλια νέο μέτωπο


Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, πληροφοριες ανέφεραν πως η φωτιά ανακόπηκε και δεν έφθασε, τελικά, στον οικισμό, με την προσπάθεια ελέγχου να επικεντρώνεται στο νότιο τμήμα της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών, ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. 

Φωτό πυροσβέστες μέσα στο δάσος

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  στην περιοχή έχουν καεί περίπου 75.000 στρέμματα.  

«Η φωτιά είναι 500 μέτρα μακριά από τα σπίτια μας, φοβόμαστε ότι τα Βίλια θα καούν απόψε . Και το λέω αυτό γιατί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αυτή τη στιγμή είναι δυνατοί και αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Καίγεται ο λόφος κάτω από το γήπεδο των Βιλίων και αν σταματήσουν τα εναέρια μέσα θα καούμε. Οι περισσότεροι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρόλο που η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και είναι με τα λάστιχα στα χέρια . Καταβρέχουν τις αυλές τους γιατί βλέπουν τη φωτιά να πλησιάζει . Απειλούνται οι κατοικίες μας»λέει στο protothema.gr η Νίκη Κουρούμπεση, κάτοικος της περιοχής.

Φωτιά Βίλια


Κοντά στα Βίλια η φωτιά


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdmmx9q7nv49-se)


Το μεσημέρι της Τετάρτης οι φλόγες κινούνταν προς Παλαιοχώρι. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», ανέφερε. «Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.
vilia-fwtia__1_
vilia-fwtia__2_
vilia-fwtia__3_
vilia-fwtia__4_
vilia-fwtia__8_
vilia-fwtia__10_
vilia__1__2
vilia__2__2
vilia__3__2
vilia__4__2

vilia-_2_


Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παράλληλα  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων,  το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία. Τέλος σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια της πυρκαγιάς.


Παλαιοχώρι φωτιά καμένα

Ανεφοδιασμός ελικοπτέρου  Έρικσον

Παλαιοχώρι φωτιά



Ειδήσεις σήμερα

Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτες οι φλόγες - Αλλάζουν συνεχώς φορά οι άνεμοι - Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού

Αφγανιστάν: Καταφύγιο στα Εμιράτα βρήκε ο Γάνι την ώρα που η λαϊκή οργή στη χώρα μεγαλώνει

Κορωνοϊός: Στα 3.442 τα κρούσματα - 25 νεκροί, 282 οι διασωληνωμένοι

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης