Κερατέα: Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη - Μήνυμα εκκένωσης για τέσσερις οικισμούς, ανησυχία για τον Εθνικό Δρυμό

Κερατέα: Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη - Μήνυμα εκκένωσης για τέσσερις οικισμούς, ανησυχία για τον Εθνικό Δρυμό

Δείτε εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς - Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες - Καταγγελία για εμπρησμό έκανε υπάλληλος του δήμου - Επιχειρούν έξι αεροσκάφη και  έξι ελικόπτερα - Μήνυμα εκκένωσης από το 112 για Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

keratea_fwtia_art
Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε περί τις 11 το πρωί στην Κερατέα. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι εστίες είναι αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο δείχνει τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε είναι να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Δείτε εικόνα από το σημείο: 




Κλείσιμο




Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες 

Μαρκάτι Κερατεας φωτιά στις αυλές των σπιτιών


«Είναι μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς κι έχουν φύγει τα πυροσβεστικά» είπε κάτοικος της περιοχής καλώντας την πυροσβεστική υπηρεσία για να ζητήσει βοήθεια  αφού όπως λέει τα σπίτια τους κινδυνεύουν να καούν. 

Φωτιά Μαρκάτι - Κάτοικοι καλούν την πυροσβεστική


Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί. 

Πυρκαγιά Μαρκάτι


Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην κάμερα του protothema.gr είπε ότι «στο Πανόραμα φαίνεται πως έχουν καεί καεί κάποια σπίτια ακριβώς τώρα τον αριθμό δεν τον ξέρουμε. Το τραγικό είναι ότι η φωτιά έχει περάσει το δάσος μέσα από τη μεριά πάνω από το Μαρκάτι  και κατευθύνεται προς την Καμάριζα. Πρέπει να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».


Πυρκαγία Μαρκάτι - Δηλώσεις κατοίκων



Η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές των σπιτιών και σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. 

Πυρκαγιά Μαρκάτι - 2



«Είχαν έρθει προηγουμένως αεροπλάνα και  την είχαν σβήσει  αλλά επειδή άνοιξε και από εκεί μέτωπο για να σβήσουν στο δρυμό τη φωτιά για να μη ξεσπάσει την άφησαν και αναζωπυρώθηκε. Αυτό εδώ μπροστά είναι το σπίτι μας και έχουμε ζητήσει επανειλημμένες φορές από την πυροσβεστική εδώ να σώσει τα σπίτια μας. Έχει προχωρήσει προς τον Άγιο Νεκτάριο το μοναστήρι και την Ανάβυσσο... έχουν εκεί προτεραιότητα τα σπίτια γιατί είναι πολλά. Από όσο ξέρω πρέπει να έχουν καεί τουλάχιστον δυο με τρία σπίτια», λέει άλλος κάτοικος της περιοχής. 

Φωτιά κάτοικος Μαρκάτι Κερατέας - Απειλούνται τα σπίτια τους


keratea_fwtia
keratea_fwtia2
keratea_fwtia7
keratea_fwtia6
keratea_fwtia3
keratea_fwtia5
keratea_fwtia4


Το 112 έστειλε ήδη μήνυμα για εκκένωση από το Μαρκάτι Κερατέας προς το Λαύριο:


Μήνυμα εκκένωσης εστάλη και για τη Συντερίνα Κερατέας προς Ανάβυσσο:

synterina

H εικόνα από τον οικισμό Συντερίνα - Επιχειρούν δυνάμεις από αέρος 

Οικισμός Συντερίνα - Ρίψεις


synterina__5_

Κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους 

synterina__4_


Αλλά και για τον Άγιο Κωνσταντίνο προς Ανάβυσσο:

Η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν και το Δημολάκι.


keratea__1_
keratea__2_

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις 


Νωρίτερα, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία για μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.


Φωτιά Συντερίνα


fwtia_lavrio2
fwtia_lavrio
fwtia_lavrio3

Για πολύ μεγάλη ταχύτητα της φωτιάς έκανε λόγο ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, που βρίσκεται στο σημείο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο αέρας είναι πολύ δυνατός. «Το βόρειο μέτωπο έχει κάψει ήδη έναν τεράστιο λόφο. Δεν έχω εικόνα τι γίνεται στο νότιο μέτωπο» υπογράμμισε.

«Κύριος στόχος μας είναι να μην απλωθεί η φωτιά προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Όπως είπε, οι άνεμοι είναι εξαιρετικά ισχυροί.



Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προχώρησε η τροχαία εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Λαυρεωτικής.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί δεν μπορούν να κινηθούν:

Στην Λεωφόρο Λαυρίου- Καμαρίζης από την περιοχή των Εργατικών κατοικιών προς τον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου.

Σην Λεωφόρο Λαυρίου- Καμαρίζης από τον οικισμό Συντερίνα προς τον οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη Λεωφόρο Λαυρίου και την Παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου.

Με βάση τα παραπάνω οι οδηγοί κινούνται επιλέγοντας διαφορετικές διαδρομές αποφεύγοντας τις διαδρομές που μπορεί να οδηγήσουν στα σημεία διακοπής.



Καταγγελία για εμπρησμό 


Η φωτιά ξεκίνησε με εμπρησμό σύμφωνα με υπάλληλο του δήμου, κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς. Επικαλέστηκε υπάλληλο του δήμου, που είδε ύποπτο αμάξι, άσπρο μοντέλο Pegeut 306 να σταματά σε κάδο απορριμάτων.

Ο δήμαρχος έκλεισε εσπευσμένα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή βγάζουμε κόσμο από σπίτια», ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο Μαρκάτι, τον  Αγ. Κωνσταντίνο και τη Συντερίνα.


Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.




Πηγή Φωτογραφιών: Facebook - Ομάδα Πυρκαγιά Ενημέρωση



Δείτε βίντεο: Κερατέα: Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη - Μήνυμα εκκένωσης για τέσσερις οικισμούς
Κερατέα: Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη - Μήνυμα εκκένωσης για τέσσερις οικισμούς


Ειδήσεις σήμερα: 

«Θρίλερ» με Αλγερινό που κατηγορείται για τρομοκρατία - Συνεληφθη σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Δικογραφία με δέκα μαρτυρίες-φωτιά για τον Φιλιππίδη

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης