Χαρακόπουλος: Κινδυνεύουν οι Λαξευμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αιθιοπίας

Χαρακόπουλος: Κινδυνεύουν οι Λαξευμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αιθιοπίας

«Η ΔΣΟ καλεί τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική καταστροφή στις λαξευμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Lalibela»

μαξιμος_α
«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, (ΔΣΟ), εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επέκταση των εχθροπραξιών μεταξύ των Κυβερνητικών Δυνάμεων της Αιθιοπίας και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι (TPLF) στην πόλη Lalibela, όπου βρίσκονται οι Λαξευμένες στον Βράχο Ορθόδοξες Εκκλησίες», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Όπως τονίζει, «οι 11 μεσαιωνικές μονολιθικές σπηλαιώδεις Εκκλησίες της Lalibela χρονολογούνται από τον 13ο αι. και είναι αναγνωρισμένο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO ήδη από το 1978. Αποτελούν, μάλιστα, χώρο λατρείας και πίστης και δεν πρέπει να απειλούνται ή να χρησιμοποιούνται κατά τρόπο αντίθετο προς τον σκοπό για τον οποίο ανηγέρθησαν».

«Η ΔΣΟ καλεί τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική καταστροφή στις λαξευμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Lalibela και να λάβουν κάθε προληπτικό μέτρο για την προστασία τους.

Η ΔΣΟ καλεί το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής και συντάσσεται με την έκκληση της UNESCO την οποία και καλεί να παρέμβει για τη διασφάλιση της προστασίας του εν λόγω μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και να διαπραγματευτεί με τα εμπόλεμα μέρη τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας περιμετρικά της περιοχής ενδιαφέροντος» προσθέτει ο κ. Χαρακόπουλος.

Επιπλέον, καλεί «την Αφρικανική Ένωση, που εδρεύει στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και η οποία έχει αφιερώσει το φετινό έτος στις "Τέχνες, τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά", να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για την προστασία του ιερού χώρου της "Νέας Ιερουσαλήμ", όπως είναι γνωστό το μέρος που βρίσκονται οι Λαξευμένες Εκκλησίες της Lalibela».

Τέλος, ο επικεφαλής της ΔΣΟ δηλώνει «την πρόθεση τού διακοινοβουλευτικού θεσμού μας να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την ετοιμότητά του να μεσολαβήσει με κάθε πρόσφορο μέσο για την προστασία του λίκνου της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Παράδοσης».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κρήτη: Δεκάχρονο παιδί παρασύρθηκε από τα κύματα - Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Νέα φωτιά στα Μεσοχώρια Ευβοίας, στο νότιο τμήμα του νησιού

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης