Περιφέρεια Αττικής: Δέκα άμεσες παρεμβάσεις για τη θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών

5357193

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία του καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα

Σχέδιο 10 δράσεων για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών, με διασυνδεσιμότητα των ρεμάτων για αποφυγή περαιτερω πλυμμυρικών φαινομένων από αλλαλεπιδραση τους σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη σύσκεψη, η οποία συγκλήθηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, συμμετείχε ο καθ. Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων» Ευθύμης Λέκκας και οι διευθυντές Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλέξανδρος Καλογερόπουλος και Γιάννης Ασπρουλάκης.

Οι σχετικές δράσεις θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία του καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα ο οποίος τόνισε ότι θα συμβάλει με την επιστημονική του ομάδα προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την Περιβαλλοντική Παρακολούθηση, Αποκατάσταση και Προστασία των Πυρόπληκτων Περιοχών της Αττικής. «Υπεύθυνα με επιστημονικό τρόπο θα συμβάλλουμε προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα θωρακίζει την ασφάλεια των πολιτών και θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την ετοιμότητα της Περιφέρειας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα διασφαλίσουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. «Στόχος μας είναι με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς χρονοτριβές να επιτευχθεί η θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών καθώς το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επικίνδυνο για την εκδήλωση πλημμυρών. Για το λόγο αυτό καταρτίζουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί. Το σχέδιο σε συνεργασία και με τον καθηγητή κ. Λέκκα θα μπορεί να υλοποιηθεί με γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες ήδη έχουν ενεργήσει για την άμεση υλοποίηση παρεμβάσεων σε σημεία αρμοδιότητάς μας, όπως είναι για παράδειγμα τα ρέματα» επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα το σχέδιο Θωράκισης και οι 10 άμεσες δράσεις είναι:

- Αποτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο δομημένο περιβάλλον, στις υποδομές, στα δίκτυα και στις εγκαταστάσεις με ιεράρχηση τους για άμεση αποκατάσταση.

- Περιβαλλοντική χαρτογράφηση των περιοχών που επλήγησαν, με ,δορυφορικά συστήματα, drones και επίγηες αποτυπώσεις, ιδιαίτερα των τμημάτων με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία.

- Αποτίμηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, με έμφαση στις μεταβολές στο μικροκλίμα, την μόλυνση του αέρα, την ρύπανση του εδάφους και του υπεδάφους και την υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

- Προτάσεις καινοτόμων αντιδιαβρωτικών έργων με επείγοντα χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη την φύση των γεωλογικών σχηματισμών, την κλίση του εδάφους, το κλίμα, την φυτοκάλυψη και χρήσεις γης κ.α.

- Διερεύνηση του πλημμυρικού κινδύνου που προκύπτει από την διάβρωση του εδάφους και τη μεταφορά εδαφικών υλικών, υπολειμμάτων καύσης, ογκωδών αντικειμένων κ.τ.λ.

- Έρευνα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου με βάση την μορφολογία, την κλίση των πρανών, την γεωλογική δομή, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την υφιστάμενη σεισμικότητα.

- Εκτεταμένη παρακολούθηση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων για μία διετία, ώστε να διαπιστωθούν προβλήματα και να προταθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας.

- Επαναδιαμόρφωση σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης πληθυσμού (κυρίως σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς και πλημμύρας) ανά επιμέρους περιοχή,

- Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για θέματα ατομικής προστασίας, προστασίας περιουσίας και περιβάλλοντος κατά την περίοδο αποκατάστασης.

- Εκπαίδευση και κατάρτιση των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες θα αναλάβουν κομβικό ρόλο στο στάδιο της αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής.


Ειδήσεις σήμερα: 

Σαρλίζ Θερόν: Βόλτες με τη μητέρα της στα σοκάκια της Ύδρας - Φωτογραφίες

Λιονέλ Μέσι: Δείτε live την παρουσίαση του Αργεντινού σούπερ σταρ από την Παρί Σεν Ζερμέν

Σαρλ Λεκλέρκ: Ο πιλότος της F1 ξεφαντώνει με αιθέριες υπάρξεις στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης