«Αυτοψία» του protothema.gr στην ορεινή Αρκαδία - Καταστροφές και στάχτες άφησε πίσω της η φωτιά

«Αυτοψία» του protothema.gr στην ορεινή Αρκαδία - Καταστροφές και στάχτες άφησε πίσω της η φωτιά

Δείτε φωτογραφίες - Τι λένε κάτοικοι της περιοχής

oikismos_pirri_arkadia2
Εικόνες απίστευτης καταστροφής άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά στην ορεινή Αρκαδία

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του protothema.gr η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, όπως στον οικισμό Πύρρη όπου κάηκαν οκτώ σπίτια.

Ο ιδιοκτήτης του ενός από αυτά, μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Ήμουν με τη σύζυγό μου στο σπίτι και βλέπαμε τη φωτιά να έρχεται. Ήρθε ένα περιπολικό και μια γυναίκα αστυνομικός και μας τράβηξε έξω». «Εμείς θέλαμε να μείνουμε να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας», σημείωσε ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά «τώρα που κάηκε το σπίτι μας, εμείς τι θα κάνουμε;».
oikismos_pirri_arkadia

Συνεχίζοντας ο ίδιος τη μαρτυρία του, συγκλονίζει: «Εδώ έζησα, εδώ μεγάλωσα. Τώρα τι θα κάνω; Θα με αποζημιώσει κανείς; Θέλω πολλά χρήματα για να το ξαναφτιάξω. Θα πρέπει να μετακομίσω στην κόρη μου στη Αθηνα».

Κλείσιμο
Οικισμός Πύρρη - Δηλώσεις κάτοικου


Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή έχουν καταστραφεί μεγάλες εκτάσεις με ελιές. Οι κάτοικοι του οικισμού παράγουν πάνω από 100 τόνους λάδι κάθε χρόνο. Φέτος αρκετοί δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα καθώς όπως λένε καταστράφηκαν οικονομικά. 
oikismos_pirri_arkadia3

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους ζητούν την άμεση αποζημίωσή τους. «Η φωτιά πέρασε και μετά μπήκαμε στο χωριό για να σώσουμε όσα σπίτια μπορουσαμε. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και για κρατήσουμε όρθιο το χωριό», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 
oikismos_pirri_arkadia4

Ρεύμα στην περιοχή δεν υπάρχει, καθώς έχουν καταρρεύσει αρκετες κολόνες της ΔΕΗ, ενώ πολλά δέντρα έπεσαν στους δρόμους και έκοψαν το οδικό δίκτυο στα δυο. Στην Αρκαδία, εκτός από τις εγχώριες δυνάμεις επιχειρούν Άγγλοι και Τσέχοι πυροσβέστες. 
oikismos_pirri_arkadia5
oikismos_pirri_arkadia6

Το μέτωπο της φωτιάς τις πρώτες πρωινές ώρες σε Ηλεία και Αρκαδία ηταν τεράστιο καθώς επεκταθηκε λίγο πριν Αρχαία Ολυμπία και κάλυψε όλη τη περιοχή μέχρι και την Γορτυνία. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, εκαψε τα πάντα γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Πέρα από την απειλή στα χωριά που βρίσκονται στα βουνά του νομού και για τα οποία δόθηκε εντολή εκκένωσης σε 21 οικισμούς, χθες υπήρχε έντονος φόβος η πυρκαγιά να κατευθυνθεί και πάλι προς περιοχές της Ηλείας δημιουργηθηκε ένας τεραστιος πυροσβεστικός φραγμός.

oikismos_pirri_arkadia_n__1_
oikismos_pirri_arkadia_n__2_
oikismos_pirri_arkadia_n__3_


Ειδήσεις σήμερα: 

Φωτιά στην Εύβοια: Η καταστροφή από τις πυρκαγιές μέσα από τον «Κοπέρνικο» - Η καμένη έκταση από ψηλά

WWF: Επιστολή στον πρωθυπουργό με 63.000 υπογραφές για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Η Παρί παρουσιάζει τον Μέσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης