Φωτιά στο Τατόι: Πώς δημιούργησε τον «δικό της καιρό» αυξάνοντας ξαφνικά ανέμους και θερμοκρασία

Φωτιά στο Τατόι: Πώς δημιούργησε τον «δικό της καιρό» αυξάνοντας ξαφνικά ανέμους και θερμοκρασία

Χαρακτηριστικό είναι ότι η θερμοκρασία από τους 40 βαθμούς Κελσίου έφθασε τους 44 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά

fwtia-tatoi3
Τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Τατόι όταν ξέσπασε η φωτιά, την προηγούμενη Τρίτη, αναλύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ώρες που εκδηλώθηκε και άρχισε να παίρνει διαστάσεις η μεγάλη δασική πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη, από το πρωί και μέχρι τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 χλμ/ώρα, δηλαδή 2 μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 χλμ/ώρα (3 μποφόρ) με ριπές στα 45 χλμ/ώρα, η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στη μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές). Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι η θερμοκρασία, ξαφνικά, από τους 40 βαθμούς Κελσίου έφθασε τους 44 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά.

tatoi_fire


Κλείσιμο
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος «μικροκλίμα» δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά «δημιουργεί τον δικό της καιρό», ενώ ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια).

Ειδήσεις σήμερα:

Χιλιάδες φυτά από τον Άγιο Στέφανο μεταφέρθηκαν στον Δήμο Χαλανδρίου, λόγω της πυρκαγιάς

Φωτιά στη Γορτυνία: Εκκενώνονται 19 οικισμοί

Σέρρες: Αυτός είναι ο 22χρονος που σκότωσε τον 20χρονο φίλο του στην πλατεία του χωριού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης