Φωτιά στην Εύβοια, μέρα 8η: Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Εκκενώνεται το Ασμήνιο - Νέα απειλή για το Πευκί

Φωτιά στην Εύβοια, μέρα 8η: Εύβοια: Συνεχείς αναζωπυρώσεις - Εκκενώνεται το Ασμήνιο - Νέα απειλή για το Πευκί

Οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά- το κύριο μέτωπο καίει με κατεύθυνση την Ιστιαία, που έχει καλυφθεί από καπνούς - Αναζωπύρωση και σε Γαλατσώνα, Αβγαριά - Την αντιμετωπίζουν Σλοβάκοι πυροσβέστες-  Πολυεθνική δύναμη  «μαμούθ»  873 πυροσβεστών επιχειρεί στη βόρεια Εύβοια

anazwpirwseis_evoia_art
Προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό έγινε στο Ασμήνιο, ενώ  αρνητικές είναι για άλλη μία ημέρα οι εξελίξεις στην  πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και προκαλούν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.  Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια,  λόγω των ισχυρών ανέμων  αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο, ένα παραλιακό χωριό  δίπλα στο Πευκί , στο οποίο επίσης κατευθύνεται η φωτιά, σε μία διαδρομή παράλληλη με τα σημεία που κάηκαν πριν από δύο ημέρες!

Εξω από το Ασμήνιο, ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πύρινο  μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να  δοθεί εντολή εκκένωσης του χωριού, με μήνυμα από το 112, το οποίο απειλείται από το πύρινο μέτωπο που δημιούργησε η αναζωπύρωση. 

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Ωστόσο, η ανταπόκριση στο μήνυμα για εκκένωση δεν υπήρξε καθολική ανταπόκριση - όπως συνέβη και στα άλλα χωριά για τα οποία είχε σταλεί ανάλογο μήνυμα, οι νεότεροι μένουν στην περιοχή και επιχειρούν να στήσουν αντιπυρικές ζώνες, ακόμα και μέσα στο Ασμήνιο.

Κλείσιμο
Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί στην Καστανιώτισσα, που είναι στο δρόμο του πύρινου μετώπου.  Νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις ανησυχούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς, όπου οι Σλοβάκοι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην επιχείρηση σβήνουν αυτή την ώρα τις τελευταίες εστίες στο σημείο όπου επιχειρούν. 

Το «ανθρώπινο τείχος»

Έξω από το χωριό Καματριάδες δόθηκε μία ολονύχτια μάχη για να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς με κατεύθυνση προς Ιστιαία και  Αιδηψό - και πλέον εκεί η κατάσταση   θεωρείται  υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Από την πλευρά  πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδες Θ. Κουτσουμπάκης μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα ελεγχθεί το μέτωπο στο χωριό και με τη συνδρομή των εναέριων δυνάμεων θα σβηστεί τελείως.

Τι έγινε νωρίτερα

Νωρίτερα, η φωτιά κατευθύνθηκε από την Αβγαριά στα Καμάρια, όπου σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου. Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και, παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.



xartis-evoia-1392x782


Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς από τη Γαλατσώνα όπου βρίσκεται δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το πύρινο μέτωπο είναι δύσκολο και κάλεσε να έρθουν άμεσα πυροσβεστικά αεροπλάνα να συνδράμουν γιατί -όπως είπε- αν ξεφύγει η φωτιά τότε θα έχουμε άσχημες εξελίξεις. Σημείωσε ότι τα ελικόπτερα δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

5356338


Σημειώνεται ότι στη βόρεια Εύβοια επιχειρεί πλέον μία ιδιαίτερα ενισχυμένη πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.




Ειδήσεις σήμερα:

Μπαρτσελόνα: «Θυσία» ο Μέσι - Γιατί δεν τον κράτησαν οι Καταλανοί - Τα σενάρια για το μέλλον του και η Παρί

Γερμανία: Τέλος τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού - Πρόσβαση σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους

Κλιματική Αλλαγή: Έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης