Φωτιά στην Εύβοια: Με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, πλησιάζει την Ιστιαία

Φωτιά στην Εύβοια: Με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, πλησιάζει την Ιστιαία

Πυκνοί καπνοί πάνω από την πόλη - Επικίνδυνες εστίες σε Γαλατσώνα και Ασμίνι -  Φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες - Κόβουν δένδρα για να «χαμηλώσουν» τη φωτιά - Στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα

boreia-eyvoia-arthro
Σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία έχει φτάσει η φωτιά, η οποία τρέχει με μεγάλη ταχύτητα.

Όλοι περιμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

24564066


Λίγο πριν είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdeyrr16nib5-se)
Κλείσιμο



Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

24564057





Μάχη με επικίνδυνη αναζωπύρωση μέσα στη Γαλατσώνα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες τη νύχτα της Κυριακής για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Πριν από λίγο, σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Γαλατσώνα, ένα ημιορεινό χωριό ανατολικά της Ιστιαίας και σύμφωνα με πληροφορίες από το eviathema, η φωτιά μπήκε στο χωριό.

38d2fb4d-1125-4c1c-a77b-e729032e48a4
Δείτε φωτογραφία από τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης αναζωπύρωσης μεταξύ Γαλατσώνας - Αβγαριάς


Η συνολική εικόνα της φωτιάς είναι πάντως καλύτερη, μιας και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, «η κατάσταση με τις φωτιές έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, αφού ένα-ένα τα μέτωπα έσβησαν στην θάλασσα».

Παραμένει ενεργό το κύριο μέτωπο που κινείται αργά βορειοδυτικά -λόγω των ανατολικών-νοτιοανατολικών ανέμων- με κατεύθυνση προς την Ιστιαία, ωστόσο η ενισχυμένη παρουσία των εναέριων μέσων και η προπαρασκευή από πλευράς αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, μεγαλώνει τις ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί εντός της ημέρας.


24564072


Τις τελευταίες ώρες η μάχη δίνεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Ακόμα την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε ισχυρές αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά, όπως και στη Γερακιού.

5356091


Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα, καθώς οι καπνοί δεν καλύπτουν μόνο την Βόρεια Εύβοια αλλά έχουν φτάσει μέχρι το Βελούχι της Ευρυτανίας, ενώ η κατάσταση από χθες το απόγευμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας είναι αποπνικτική.

5356089


Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.


5356090

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους "πριονάδες". Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι "πριονάδες" έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

Τεράστια καταστροφή, ίσως και 500.000 στρέμματα γης καμένα

Σε κάθε περίπτωση, η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια είναι πολύ μεγάλη - και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 200.000- 500.000 καμένα στρέμματα γης συνολικά και πάνω από 1000 κατεστραμμένα σπίτια, μόνον στο Δήμο Μαντουδίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων σε όλη τη χώρα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ήδη ένα σημαντικό ποσόν -ενδεχομένως 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για τη βόρεια Εύβοια. αλλά και για τις υπόλοιπες μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, όπως της βόρειας Αττικής, της Ηλείας,

Ήδη, έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές με τις Βρυξέλες, για την διασφάλιση κονδυλίων από τον λογαριασμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Δείτε βίντεο:  Φωτιά στην Εύβοια: Ανησυχία για τις επικίνδυνες αναζωπυρώσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανησυχία για τις επικίνδυνες αναζωπυρώσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα


Ειδήσεις σήμερα:

Στις φλόγες για έβδομη μέρα η Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γούβες και Αρτεμίσιο - Κάτοικοι έσωσαν τα χωριά

Μπαρτσελόνα: «Θυσία» ο Μέσι - Γιατί δεν τον κράτησαν οι Καταλανοί - Τα σενάρια για το μέλλον του και η Παρί

Πύρινος εφιάλτης: «Είναι η κλιματική αλλαγή, ηλίθιε!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης